chili&vanília

Pesto trapanese

Gasztro

Trapani Szicília nyugati partján fekszik, „két tenger városának” is nevezik. Nevezetességein túl elsősorban a sólepárlóiról vált híressé: a végeláthatatlan sómezők nagyban hozzájárulnak a feledhetetlen látványhoz. Innen származik a szicíliai pesto (pesto trapanese), amely számos forrás szerint több száz éves múltra tekint vissza.

Szinte biztos, hogy a klasszikus genovai pesto ihlette, amelyet a ligur tengerészek hoztak magukkal a trapani kikötőkbe. A helyiek aztán a saját alapanyagaikat csempészték bele: paradicsomot és mandulát.

Szicília konyhája igazi olvasztótégely. Olaszország legdélibb szigete számos nemzet hódoltsága alatt létezett – konyhaművészetén mind nyomot hagyott. Berberek, észak-afrikaiak, arabok, görögök, rómaiak, föníciaiak, németek, aragóniaiak, spanyolok, franciák jártak a szigeten, s az ő hatásuk az ételekben – például a helyi pestóban – is megjelenik. Mindenesetre a világ egyik legjobb, legérdekesebb konyhája, amelyre nemcsak a világhírű halas fogások és lehengerlő édességek jellemzőek, hanem számos más, különleges étel is. Az alábbi mandulás-paradicsomos pesto villámgyorsan elkészül – kivéve, ha autentikusan, vagyis mozsárban, és nem robotgépben készítjük. A tésztán kívül mártásként is megállja a helyét például grillezett csirkével, halakkal, de nyers zöldségeket is tunkolhatunk bele, vagy szendvicsbe is tölthetjük, mondjuk, sonka és mozzarella alá.

Gyakori, hogy tálalás előtt ropogós kenyérmorzsát szórnak rá (a „szegény ember parmezánja”); így is, úgy is függőséget okoz, olyan finom.

 

Spagetti szicíliai, mandulás-paradicsomos pestóval

Hozzávalók (4 adag)

 

40 dkg spagetti

30 dkg érett paradicsom meghámozva,

kimagozva

15 dkg hámozott mandula megpirítva

3 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor bazsalikom

1 kávéskanál só

½ dl olívaolaj

Tetejére:

3 dkg parmezánforgács

csilipehely

néhány levél bazsalikom

 

A tésztát sós, lobogó vízben al dente állagúra főzzük: figyeljünk oda, hogy ne főzzük túl! Miközben fő a spagetti, elkészítjük a szicíliai pestót. Ehhez a paradicsomokat meghámozzuk és kimagozzuk. (A zöld csumát kivágjuk, majd a domború oldalán éles késsel keresztet vágunk, fél percre forró vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját. A magját és a levét kiskanállal szedjük ki. Utóbbit ne dobjuk ki: salátaöntetekben, levesekben nagyszerű szolgálatot tesz, hiszen tele van ízzel.) A meghámozott mandulát száraz serpenyőben aranyszínűre pirítjuk, majd kissé lehűtjük. Aprítógépbe tesszük a kimagozott paradicsomokat, a mandulát, a fokhagymagerezdeket, a bazsalikomot, a sót és az olívaolajat. Pürésítjük. A kifőtt tésztát összekeverjük a pestóval; adhatunk hozzá egy-két kanállal a tészta főzővizéből. A tetejére parmezánforgácsot és friss bazsalikomleveleket szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk