kertész lesek

Remíz

  • kertész lesek
  • 2018. július 28.

Gasztro

A BKV Budakeszi úti kocsiszínje, a Szépilona a legrégebbi budai remíz. 1870-ben építették a lóvasúti kocsiknak, amelyeket 25 évvel később villamosok váltottak fel, de azóta megállt itt az idő annak ellenére is, hogy a létesítményt többször felújították, kibővítették, és a járművek is egyre korszerűbbek lettek. Jelenleg már azokat a Tatra villamosokat tárolják itt, amiket az 1980-as évek elején szerzett be a BKV.

A remíz közelében a vendéglátóipar is kiteljesedett a Szép Ilona étterem és a Nagy cukrászda révén. A cukrászda a történelemkönyvekbe is bekerült, itt lőtték le Ságvári Endrét 1944-ben, minden bizonnyal ezért lett a háború után – s maradt egészen a rendszerváltásig – a neve Ifjúsági cukrászda. De 1992-ben új tulaj érkezett, aki étteremmé alakította át, és a Remíz nevet adta neki. Sokáig a legmenőbb helyek között emlegették, egy régi beharangozó szerint: „A Remíz a társasági élet egyik kedvenc helyszíne, ahová nem lehet úgy betérni, hogy az asztaltársaságokban ne tűnne fel néhány ismerős művész, író, politikus, újságíró, üzletember.”

Ma már szó sincs erről, de lepusztultságról sem beszélhetünk. Igaz, hogy a kilencvenes évekbeli építészeti megoldások fölött eljárt az idő, a bejáratnál álló téglából kirakott villamos is elég béna, de a kerthelyiségre nem panaszkodhatunk. A zongorista finoman bánik hangszerével, a felszolgálást is diszkrétnek mondanánk. Az étlap tartalma nem sokat változott 1992 óta, kizárólag hagyományos fogásokról olvashatunk, és van egy lávaköves fejezet is. A padlizsánkrémet (2120 Ft) átlagosnak mondanánk, magában is megállná a helyét, feleslegesen egészítették ki lila hagymával, paprikával és paradicsommal. A pirítós átlagon felüli. A gulyáslevesről (2980 Ft) sem mondhatunk mást: megfelelően fűszeres, a hús is príma, de az egész cucc erősen túlárazott. A borjú bécsi (3320 Ft) akkora, mint egy frizbi, de szerencsére nincs műanyag íze. Van annyira jó, hogy megérdemelné a krumplisaláta köretet, csakhogy olyat itt nem mérnek, kénytelenek vagyunk beérni a kissé csirizes krumplipürével és a kellemes, de ugyancsak túlárazott tejfölös uborkasalátával (880 Ft).

A túrógombóchoz (980 Ft) nem jár tejföl, de még prézli sem. Eperszörpben úszik három fehér labdacs, önmagukban ízetlenek, a gyümölcskoktélban émelyítők.

Figyelmébe ajánljuk