chili&vanília

Rózsa a rizsben

Gasztro

Rózsát már az ókori Rómában is fogyasztottak, rendkívül nagy népszerűségnek örvendett. Ma leginkább a közel-keleti, arab, török, valamint az indiai konyhaművészetben és hétköznapi gasztronómiában játszik fontos szerepet. Indiában magukat a rózsaszirmokat is megeszik, csak úgy, ahogy vannak, a leggyakrabban azonban rózsavíz vagy rózsakivonat formájában használják főzéshez.

Étkezési célra kizárólag teljesen vegyszermentes, kimondottan erre a célra termesztett virágot szabad használni, virágárusnál vásároltat semmi esetre sem. A nemzetközi gasztronómiai színpadon kétségkívül a francia cukrászfenomén, Pierre Hermé a rózsa leghatékonyabb píárosa, aki híres, "Ispahan" fantázianevű (és igen gyakran másolt) desszertkollekciójával rendkívül népszerűvé tette. A málna-licsi-rózsa íztriója valóban bódító.


A gyümölcsrizs málnás-rózsás változata izgalmas, elegáns, illatos. Aki nem barátja az arabos-parfümös háttéríznek, természetesen elhagyhajta a rózsavizet. A tejberizs számos fűszert bír el, az egzotikusabbak kedvelői adhatnak hozzá kardamomot vagy tonkababot, a klasszikuspárti konzervatívok maradjanak a vaníliánál. A málnaszezon idén rendkívül rövid idő alatt futott le, ha már nem kapunk szép málnát, az éppen szezonjában lévő feketeszederrel vagy más (inkább savanykás) gyümölccsel is nagyon finom. Hagyományos rizssel is kiváló a végeredmény, de ha tehetjük, használjunk hozzá jó minőségű, kerek szemű rizst, pl. rizottóhoz vagy szusihoz való fajtát.

Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel

Hozzávalók (4-6 adag)

20 dkg kerek szemű rizs

1 liter tej (3,8%-os)

1 kávéskanál só

1 rúd vanília

7,5 dkg cukor

30 dkg málna

2 evőkanál rózsavíz

2 dl tejszín, lágy habbá verve

A díszítéshez durvára vágott pisztácia

A rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a sót és a vaníliarúd kikapart magjait, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük a rizst. (Vigyázat, tényleg oda kell figyelni, mert hamar odakap!) Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a tejberizshez a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. A vaníliarudat eltávolítjuk. Átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissen tartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a rózsavizet, és beleforgatjuk a málnát - néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez. A tejszínhabot lágyra felverjük, és óvatosan a gyümölcsös tejberizsbe forgatjuk. Poharakba vagy szép tálkákba adagoljuk, tetejét málnaszemekkel és durvára vágott, sótlan pisztáciával díszítjük. Előre is elkészíthető.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk