chili&vanília

Szardellás, fokhagymás vajban párolt kelkáposzta

Gasztro

Szardellát használni nem kell félnetek, jó lesz! A sokak által megvetett és félreismert szardella ugyanis az a hozzávaló, ami egészen új színeket vihet a téli zöldségételek szűkös palettájára.

Hiszen ki az, aki mínuszokban és hóban hideg, nyers zöldségre vágyik? A hétköznapi, egyszerű kelkáposztából úgy lesz izgalmas, mély ízeket felvonultató téli fogás, hogy intenzív, szardellás-fokhagymás-csilis vajban párolódik. Ne ijedjünk meg a szardella szerény külsejétől sem – szenzációs ízeket rejt! Olajban vagy vajban teljesen felolvad és eltűnik, s ezzel meg is szűnik az ok, amiért sokan ódzkodnak tőle: a kevésbé barátságos kinézete. Csakis a robusztusan sós umami marad, ami a kelkáposztát egészen új dimenziókba repíti. Viszonylag sokáig kell főzni (kb. 40 perc), a cél ugyanis az, hogy a kelkáposzta édesre puhuljon a saját gőzében, és a főzés során kiengedett leve összeolvadjon a vajjal, a szardellával, a sok fokhagymával és a csilivel. Tetejére jöhet aztán még egy kis extra csípős paprikakrém (például harissa vagy adzsika) meg egy buggyantott tojás, és kész a tökéletes téli zöldség. Természetesen más zöldségekkel is jó, például karfiollal, brokkolival, fejes káposztával, s ezeket akár össze is lehet utána keverni tésztával, ha valaki laktatóbb fogással szeretne előállni.

 

Szardellás, fokhagymás vajban párolt kelkáposzta

Hozzávalók (2 óriási adag, vagy 4 kicsi)

 

1 közepes fej kelkáposzta, vékonyabb cikkekre vágva

4+2 dkg vaj

2 evőkanál olívaolaj

12 gerezd (1 fej) fokhagyma, megpucolva, egyben

12 szardella

1 kávéskanál harissa vagy más csípős paprikakrém

 

Tálaláshoz: buggyantott tojás, olívaolaj, csili

 

A kelkáposztát cikkekre vágjuk és megmossuk. Nem kell megszárítani, mert pont az a kis rajta maradó víz segíti majd a párolódását. Egy lábasban alacsony hőfokon felolvasztjuk a 4 dkg vajat az olajjal, rögtön hozzáadjuk az egész (megpucolt) fokhagymagerezdeket és a szardellát. Alacsony hőfokon tartjuk, hogy ne kapjon a fokhagyma színt. Amikor a szardella a kevergetéstől szépen beleolvadt a vajba, akkor hozzáadjuk a harissát. Beletesszük a kelkáposztacikkeket, kissé megsózzuk (minimálisan, mivel a szardella sóz!), átforgatjuk, majd lefedjük. Egy jó öntöttvas lábas a legmegfelelőbb, mivel abban szépen vissza tud csapódni a gőz, és így további folyadék hozzá­adása nélkül, a saját gőzében, kifövő levében tud megpárolódni a zöldség. Kb. 40 percig főzzük fedő alatt, néha belenézünk, ha kell, adhatunk hozzá egy kevés vizet. Akkor jó, amikor a kelkáposzta teljesen összeesett, és édes-puha. Amikor kész, egy evőkanál hideg vajat adunk hozzá. Buggyantott tojással, extra olívaolajjal és csilivel tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk