chili&vanília

Topfenpalatschinken

Gasztro

Bécs itt van a szomszédban, mégsem ismerjük eléggé éttermeit, kávézóit, piacait. Pedig Budapesthez hasonlóan ott is rendesen pezseg a gasztro­szcéna, és sorra nyílnak az új, izgalmas helyek. Tányérnyi rántott hús (tökmagolajos burgonyasalátával) a Figlmüllerben, Tafelspitz Plachuttánál, Sacher-torta, esetleg almás rétes vaníliasodóval valamelyik neves kávéházban – ezekkel a klasszikusokkal biztosan nem lehet mellényúlni. A kötelező körök után azonban nekiállhatunk felfedezni a kevésbé kézenfekvő és a bécsiek által kedvelt alternatívákat. A magyar vállalkozó által vitt Hidden Kitchent, ahol színes, buja saláták és egészséges fogások várnak, az újranyitott Kussmault, ahol korábban világszínvonalú pacalos pájslit és rumbabát adtak, a Skopik & Lohnt Bécs legjobb rántott húsával. Jöhet a piaci séta a Naschmarkton, közben a patinás Urbanek roastbeefje vagy a Neni színes humuszai, szakácskönyv- és fűszerrajongóknak Babette Spice and

for Cooks üzlete. Vagy éppen a városi park közepén álló, tejtermékekre, tejes ételekre és sajtokra specializálódot Meierei. Náluk is közönségkedvenc az alább ajánlott vaníliás, tejszínes-tejfölös öntettel besütött túrós palacsintafelfújt, egy igazi klasszikus bécsi desszert.

 

Békebeli túrós palacsintafelfújt

Hozzávalók (4–6 adag)

 

Palacsinta:

1 tojás

2 dl tej

10 dkg liszt

csipet só

0,5 dl szénsavas ásványvíz

sütéshez olaj

 

Töltelék:

25 dkg krémes túró

2 tojás, szétválasztva

5 dkg porcukor

1 evőkanál búzadara

1 citrom reszelt héja

fél rúd vanília magjai

csipet só

5 dkg mazsola

tál kikenéséhez kb. 3 dkg puha vaj

Öntet:

2 dl tejföl

2 tojássárgája

4 dkg porcukor

2 dl tejszín

fél rúd vanília magjai

 

Hagyományos módon palacsintát készítünk, ezeket korábban is megsüthetjük (a megadott mennyiségből átmérőtől függően 6–8 palacsinta lesz). Kikeverjük a tölteléket: a túróhoz adjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a vaníliát és a csipet sót. Elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. Gazdagon megtöltjük a palacsintákat, és feltekerjük. Egy hőálló tálat – pl. jénait vagy tepsit – kivajazunk, sorban beletesszük a megtöltött palacsintákat (fel is vághatjuk darabokra, úgy könnyebb később tálalni). Összekeverjük az öntet hozzávalóit – tejfölt, tojássárgáját, porcukrot, tejszínt és vaníliát –, és meglocsoljuk vele a palacsintákat. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Magában is nagyon finom, de kínálhatunk mellé sült gyümölcsöket vagy extra vaníliaöntetet.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk