chili&vanília

Vasárnapi paradicsomos tészta, két fogásban

Gasztro

Paradicsomos tészta oldalassal és húsgombóccal (Stanley Tucci-féle ragu alapján)

„Amikor megfőtt a tészta, a húsokat és a húsgombócokat kiemelték a szószból, és egy külön tálra helyezték (…) egy merőkanálnyit hozzákevertek a leszűrt tésztához, a többit pedig átöntötték egy tálba, amelyből mindenki vehetett magának. Ez volt tehát az első fogás. (…) Ezután következett második fogásként a hús és a húsgombócok. A tésztát és a húst ilyen esetben sosem ették együtt. Ha egyszer is rátettem volna egyetlen húsgombócot is a tésztámra, a szüleim bizonyára elagyabugyáltak volna. Nemcsak az étkezés rendjét borítottam volna fel, hanem ez körülbelül olyan otrombaság lett volna, mint kenyeret enni a tésztához” – írja Stanley Tucci színész az Életem az ételeken át című memoárjában, e kedves, egy délután alatt kiolvasható könyv révén az elmesélt kulináris élményeken keresztül képet kapunk az olasz bevándorlócsalád gasztrokulturális hagyományairól és Tucci pályájáról is. Az alábbi ragu éppen a tálalási módja miatt nagyszerű – egy nagy adag egytálételből több különböző elem készül, amiből a család minden tagja tetszés szerinti összetételben és sorrendben tud szedni (s bár a Tucci családban nem volt illendő, nem szentségtörés együtt enni a tésztát a hússal). Ha véletlenül marad, másnapra remek melegszendvicset lehet készíteni akár kis adag raguból is. Az eredeti recept marhaoldalast ír, helyette puha, szaftos sertésoldalast javasolok, továbbá az elkészítéshez kényelmesebb részben a sütőt is használni.

 

Vasárnapi paradicsomos tészta oldalassal és húsgombóccal, két fogásban (Stanley Tucci-féle ragu alapján)

Hozzávalók (6–8 adag)

 

1 kg sertésoldalas, csontok mentén darabolva, szobahőmérsékleten

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

2 hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 dl fehérbor

2×7 dl jófajta passzírozott paradicsom

2 szárzeller

2 sárgarépa

néhány szál friss bazsalikom

1 teáskanál szárított oregánó

½ kg darált hús

2 szikkadt zsemle, langyos vízbe áztatva

1 tojás

2 gerezd fokhagyma, reszelve

½ kg makarónitészta

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk