chili&vanília

Zöld, finom, főzelék

Gasztro

Hol vannak már a csirizes, túlfőzött, monoton, rossz­ emlékű menzafőzelékek! A főzelékek új generációjával új szellemiség jelent meg: nem az a legfontosabb szempont, hogy minél laktatóbbak és gazdaságosabbak legyenek, hanem hogy az évszakkal haladva a zöldségekből a legjobbat hozzuk ki. Ezzel pedig megdicsőüljön az egyébként húsközpontú magyar konyha leggyakoribb, leghétköznapibb, mégis mostohaként kezelt fogása! Az új generációs főzelékekben az a legjobb, hogy tele vannak zöldséggel, ízzel és izgalommal. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egészségesebbek, hiszen eleve sokkal több zöldséggel készülnek, és teljesen elmarad belőlük a lisztes rántás (ami nem mumus, de a főzelékekből nyugodtan elhagyható). Legfontosabb ismérvük, hogy alternatív sűrítési eljárással készülnek: önmagukkal, tehát a megfőzött zöldség egy részének pürésítésével, esetleg kevés étkezési keményítővel krémesítve. A mostanában egyre népszerűbb, mindenmentes vagy vegán étrendre is szépen alakíthatók, így minden generációt és közönséget meg tudnak szólítani. A kulináris kreativitásnak is bőven adnak teret (nem véletlenül mozgatják meg a séfjeink fantáziáját is), hiszen egzotikus és friss fűszerekkel könnyedén megelőzhető az ellaposodásuk. Az új sárgarépa-főzeléknek jól áll a narancs, a csili és a kapor, a paradicsomos krumplinak és káposztának a curry vagy a menta, a zöldborsónak és a spenótnak a kókusztej és a koriander, a karalábénak a tripla mennyiségű petrezselyem (és a bárányfasírt), a finomfőzeléknek pedig a gyömbér vagy éppenséggel a medvehagyma. Vagy a rengeteg zöld, mint ebben a receptben.

 

Csupazöld finomfőzelék

Hozzávalók (4 adag)

 

3 dkg vaj (vagy olívaolaj)

1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve

4 közepes karalábé, meghámozva, felkockázva

2 cukkini, felkockázva

só, bors

45 dkg zöldborsó (fagyasztott)

20 dkg friss spenót, megmosva, megpucolva

6 dl alaplé vagy víz

2 dl tejszín

2 evőkanál étkezési keményítő

1 gerezd fokhagyma

2 csokor petrezselyem, finomra aprítva

2 csokor kapor, finomra aprítva

szezonjában: friss medvehagyma, finomra

aprítva

Tálaláshoz: olívaolaj

 

Egy nagy lábasban felolvasztjuk a vajat, és üvegesre dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott karalábét, átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével (vagy vízzel), és fedő alatt, kb. tíz percig majdnem készre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, a zöldborsót, valamint az alaposan megmosott, megpucolt, feldarabolt spenótleveleket, ezekkel további öt percig főzzük, addig, hogy a cukkini maradjon kissé ress, a borsó pedig zsenge. Hozzáadjuk a tejszínt. Két evőkanál étkezési keményítőt csomómentesre keverünk kevés hideg vízzel, majd besűrítjük vele a főzeléket (ilyenkor már nem szabad forralni, különben nem sűrűsödik). Frissen reszelünk hozzá egy kis gerezd fokhagymát, végül belekeverjük a finomra aprított petrezselymet, kaprot, és ha használunk, medvehagymát. Tálaláskor jófajta olívaolajjal csepegtetjük meg a tetejét.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.