22,5 százalék az infláció

Gazdaság

Ezzel a legmagasabb az Európai Unióban.

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 1,8 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, ezen belül leginkább a tojás (102,9 százalékkal), a kenyér (81,8 százalékkal), a tejtermékek (79,0 százalékkal) és a sajt (78,8 százalékkal) drágult.

A háztartási energia ára egy év alatt 65,9 százalékkal nőtt. Ezen belül a vezetékes gáz ára 124,3, az elektromos energiáé 28,3 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek 14,4, a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,8, ezen belül a szeszes italok 19,4 százalékkal drágultak tavaly novemberhez képest.  

Az év első tizenegy hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 13,6 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 14,1 százalékkal emelkedtek éves bázison a KSH jelentése szerint.

A hvg.hu kommentárja mindehhez hozzáteszi: huszonnégy éve nem volt olyan magas  az infláció Magyarországon, mint idén novemberben, ráadásul miközben Európa sok helyén már lassulni kezdett a drágulás üteme, nálunk tovább száguld, az előzetes adatok szerint az EU élére. Vagyis

az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az infláció.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk