A jövőben akár az összes EU-s pénzt is bukhatja egy tagország, jogsértés esetén

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 17.

Gazdaság

A független bíróságok működését alapfeltételnek tartják majd.

Akár az uniós támogatások száz százalékát is elvonhatják a jövőben egy tagországtól, ha az Európai Bizottság súlyos jogsértést állapít meg – mondta el Budapesten Günther Oettinger, a testület költségvetési tervezésért felelős tagja a Bloomberg kérdésére.

A tervezett szankció értelmében a jogsértés súlyosságától függően ráadásul nem csak a kifizetést állíthatja le az EU, de akár vissza is kérheti a már kiutalt összegeket.

A májusban javasolt új jogszabály a jogállamisághoz köti a források lehívását, vagyis a EU-pénzek felhasználásának alapfeltétele kell, hogy legyen a független bíróságok működése, a politikus azt is kiemelte: nem a 7. cikk szerinti eljárásról van szó. Vagyis a Brüsszel által Lengyelország ellen folyó vagy a Sargentini-jelentés elfogadásával Magyarország ellen is javasolt eljárás nem jelentené automatikusan azt, hogy elvonják az EU-pénzeket.

Azt azonban hozzátette: a független bíróságok működését alapfeltételnek tartják.

„A fő érvünk az, hogy mivel az uniós adófizetők pénzét fizetjük ki az uniós kasszából, ha csalást, korrupciót állapítunk meg, tudnunk kell visszaszerezni ezt a pénzt. A visszaélésekkel kapcsolatban azonban csak egy független bíróság mondhat ítéletet” – fogalmazott Oettinger.

A tervezett jogszabályról a következő hétéves időszak költségvetésével együtt szavaznak majd a tagországok.

(via hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk