A Red Bull 13 millió forintot, mi pedig 1,4 milliárd forintot fizettünk a budapesti Red Bull Air Race-ért

  • narancs.hu
  • 2018. július 19.

Gazdaság

Mi ez, ha nem az év biznisze.

Azon kívül, hogy napokig borzolta a fővárosiak kedélyét a nagy zajjal és a belvárosban teljes közlekedési káosszal járó Red Bull Air Race, majd kiderült, hogy a névadó szponzor 90 százalékos kedvezménnyel, szóval kb. 100 Ft/négyzetméter áron kapott területhasználati engedélyt, most egészen elképesztő számok kerültek nyilvánosságra.

A G7 portál által publikált beszámoló alapján a magyar állam – egészen pontosan az állami tulajdonú Hungaroring Zrt. – 4,4 millió eurót, vagyis 1,4 milliárd forintot fizetett az osztrák energiaital-gyártónak, hogy megrendezze a Red Bull Air Race budapesti futamát idén.

Ami külön érdekesség, hogy az állam sehol máshol nem támogatja ezeket a rendezvényeket. Míg itthon hatmillió eurót tapsolhatnak el erre. Mindezt közbeszerzés, költség-haszon elemzés vagy bármilyen számszerűsíthető eredmény felmutatása nélkül.

Ráadásul a szervezők által gyakran hivatkozott 13 milliárd forintos adóhaszon elmélete is megdőlni látszik, a bevételek inkább tűnnek elhanyagolhatónak, országreklámként pedig értelmezhetetlennek. Az is érdekes tény, hogy igazán fontos városokba nem jut el a Red Bull Air Race, inkább a némi figyelemre hajtó kisebb városok adnak otthont a rendezvényeknek, és Budapesten kívül minden más helyszínen belépőt szednek. Úgy tűnik, a magyar államnak minden pénzt megér saját felhőtlen szórakozása.

Miért nem viszik már a francba a főváros közepéről a Red Bull repülő bolhacirkuszát? Hármat találgathatsz!

1. Korrupció 2. Kisebbrendűségi komplexus 3. Besenyei Péter Csodálatos dolog a Red Bull Air Race, az biztos. Itt rendezik a UNESCO világörökség áldásaitól többszörösen megtisztelt belváros szívében. Teljesen nyilvánvalóan totál környezetszennyező a buli, bizonyítottan halláskárosodást okoz, s legalább egy hónapig (három hét előtte, egy utána, s akkor még nagyon finomak vagyunk) teljes közlekedési káoszt okoz, legtöbbször útlezárások és parkolási tilalmak formájában.

 

 

Figyelmébe ajánljuk