Árplafont állapít meg az orosz olajra az EU és a G7

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 3.

Gazdaság

Így akarják stabilizálni a globális energiaárakat és csökkenteni Oroszország bevételét.

 

A világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoport Ausztráliával együtt elfogadta az EU által pénteken javasolt, az orosz olajra kivetendő árplafon összegét – közölte pénteken késő este a G7-csoport.

Az európai uniós tagállamok nagykövetei pénteken állapodtak meg az Oroszországból importált olaj hordónkénti 60 dolláros (23 ezer forint) árplafonjáról.

A javaslattal az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia alkotta G7-csoport Ausztráliával kiegészülve állt elő, péntek éjjel pedig mindannyian elfogadták az EU által javasolt árplafon összegét. Ahhoz, hogy az intézkedés a tervek szerint hétfőn hatályba léphessen, a hétvégén az uniós országok kormányainak még jóvá kell hagyni a javaslatot.

Az árplafon bevezetésének célja, hogy az Oroszországból importált olaj piaci áron történő megvételével csökkentsék Moszkva bevételeit, s egyúttal stabilizálják a globális energiaárakat. A döntésről – mint a HVG írja – Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője azt mondta, Lengyelország eredetileg alacsonyabb árat követelt, de végül elfogadta a tengeri úton szállított orosz nyersolaj 60 dolláros hordónkénti felső árkorlátozását. 

A G7 csoport tagjai júniusi, németországi csúcstalálkozóján egyhangúlag megegyeztek, hogy amilyen eszközökkel csak tudják, megakadályozzák, hogy Oroszország profitálhasson az Ukrajna ellen februárban indított háborújából. A mostani korlátozás megtiltja a szállító, biztosító és viszontbiztosító vállalatoknak a szolgáltatás nyújtását olyan szállítmányok esetében, ahol az ár a megszabott korlátnál magasabb. Az árszintet kéthavonta felülvizsgálják.

Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóházának, az Állami Duma külügyi bizottságának elnöke az EU pénteki bejelentésére reagálva arra figyelmeztette az uniós országokat, hogy az ársapka bevezetésével saját biztonságukat veszélyeztetik. A washingtoni orosz nagykövetség pedig a Telegramon megosztott üzenetében a szabadpiaci elvek átírásának nevezte az intézkedést, hangsúlyozva, hogy „az efféle lépések elkerülhetetlenül a bizonytalanság és a nyersanyagárak növekedését eredményezik”. A nagykövetség szerint az ilyen „veszélyes és törvénytelen” eszközök alkalmazása ellenére nem tartják kérdésesnek, hogy az orosz olajra változatlanul lesz kereslet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk