Az EU-ban már egy számjegyű, Magyarországon rekord mértékű az infláció

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Gazdaság

Az Eurostat adatai szerint itthon is volt némi csökkenés: a januári 26,2 százalékról 25,8 százalékra.

Az Európai Unió inflációja februárban 9,9 százalékosra csökkent – írja a hvg.hu az Eurostat által közzétett adatokra hivatkozva. Az EU-ban tehát már most sikerült megvalósítani azt, amit Orbán Viktor az év végére ígért Magyarországon, egy számjegyűre csökkent az infláció. 

Ezzel szemben a magyar drágulás egészen extrém más európai országokéhoz képest, november, december és január után ezúttal is EU-rekorder, ráadásul toronymagasan. A magyar infláció az Eurostat adatai szerint a januári 26,2 százalékosról 25,8 százalékra csökkent (a KSH egy kicsit más módszertan szerint számol, náluk 25,7-ről 25,4-re ment le).

Az EU második legnagyobbja a lett infláció, 20,1 százalékkal, majd a cseh 18,4 százalékos adat a harmadik.

Mindeközben az EU 16 tagállama már elérte az egy számjegyű inflációt, a legalacsonyabbakat Luxemburgban (4,8), Belgiumban (5,4), és Spanyolországban (6,5) mérték.

Azon országok közül, ahol még 10 százalék fölötti a drágulás, januárról februárra a lengyel és a szlovák infláció nőtt, de jól látszik a visegrádi államok összehasonlításában, hogy Magyarország még így is egy egészen külön kategóriát képvisel. A nagy nyugati országok számai mellé állítva a magyar adatokat pedig jól látszik, mi igaz abból az állításból, hogy Európa tüdőn lőtte volna magát a szankciókkal.

Az EU egyik legnagyobb problémája az élelmiszerek drágulása, még a legszerencsésebb Cipruson is 9,1 százalékkal drágábbak az ételek, mint tavaly ilyenkor voltak, mindenhol máshol két számjegyű az áremelkedés, átlagosan pedig majdnem 20.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az élelmiszer-infláció februárban 47 százalék volt.

Az energiaárak emelkedésében – az Eurostat itt egyben számítja a háztartási energiát és a járműüzemanyagokat – a magyar drágulás nem fért be a három legnagyobb közé, ott a lettek ugrottak el úgy az egész EU-tól, ahogyan az élelmiszereknél mi. A hatósági energiaárat bevezető Málta mellett azonban öt olyan ország is van, ahol már nem egyszerűen lelassult az energiadrágulás, hanem alacsonyabb is lett ez a mutató, mint amilyen egy éve volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk