Az MSZP jogászai szerint érvénytelen a Vodafone-üzlet

  • narancs.hu
  • 2023. március 16.

Gazdaság

Magyar állami szerződéseket magyar nyelven kell kötni.

Az MSZP jogértelmezése szerint magyar nyelvű szerződés hiányában érvénytelen a Vodafone megvásárlásáról szóló üzlet – írja a 444.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közérdekű adatigényléssel kikérte a Vodafone megvásárlásáról szóló szerződést és a hozzá kapcsolódó, a cég átvilágítását rögzítő iratokat. A magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. nevű cégén keresztül vásárolta meg január elején a telefontársaság 49 százalékát, 323,4 milliárd forintért. (A Vodafone további 51 százalékát a 4iG tulajdonában lévő Antenna Hungária vette meg.)

A Corvinus Zrt. azonban nem akarja kiadni sem a szerződést, sem az átvilágításról szóló dokumentumokat, úgyhogy Tóth beperelte a céget. A Corvinus szerint üzleti titkok derülnének ki, ha nyilvános lenne a szerződés, és ez kárt okozna a telefontársaságnak, mert a versenytársak előnyhöz jutnának a céggel szemben.

A per március 13-án kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, és Tóthék szerint egy egészen meglepő, az egész szerződés érvényességét megkérdőjelező körülmény derült ki a tárgyaláson. Ott ugyanis

a Corvinus Zrt. védője jelezte, hogy több ezer oldalas angol nyelvű szövegről van szó,

aminek a fordítása igen drága lenne, és a költségeket a felperesnek kellene vállalnia, ha a bíróság a dokumentum kiadására kötelezné a társaságot.

Úgy tudjuk, hogy a Corvinus Zrt. az ellenkeresetében is utalt rá, hogy a szerződés és az átvilágítás angol nyelven készült, mert angol címmel hivatkozik az iratokra.

Csakhogy az MSZP jogértelmezése szerint a nemzeti vagyonról szóló törvény előírja, hogy az állami szerződéseket magyarul kell kötni, a magyar jog alapján, hogy vita esetén magyar bíróság járhasson el. Ha nincs magyar nyelvű szerződés, akkor ennek a követelménynek a Vodafone adásvételi szerződése nem tesz eleget – írja a lap.

Úgyhogy Tóth a legfőbb ügyészhez, Polt Péterhez fordult, hogy járjon utána, van-e magyar szöveg, és ha nincs, akkor indítson pert a szerződés semmisségének kimondásáért. A nemzeti vagyonról szóló törvény szerint ugyanis a rendelkezéseibe ütköző szerződések semmisek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.