Bejött a trafikmutyi, óriási a dohányboltosok nyeresége
vajna2.jpeg

Bejött a trafikmutyi, óriási a dohányboltosok nyeresége

  • narancs.hu
  • 2017. november 15.

Gazdaság

Vajna kaszinói is ontják magukból a pénzt.

Elképesztő jövedelmezőséggel üzemelnek a dohányboltok, írja a 24.hu. Egy elmutyizott trafik jövedelmezősége jobb, mint bármi másé az országban, ideértve az autógyárakat (14 százalék), a magánkórházakat (22,5 százalék), a nulla közeli banki kamatokról már nem is beszélve.

Tavaly egy átlagos dohányboltos befektetett pénzének csaknem a felét visszakapta egyévnyi, adózott nyereség formájában. 2014 volt az eddigi legjobb évük a trafikosoknak, akkor a sajáttőke-arányos megtérülés 90 százalékos volt. Mindez a GKI és a NAV adataiból derül ki.

A dohánypiac 2013-as átalakítása előtt előtt 6 és 18 százalék között mozgott ez a mutató, ami teljesen átlagosnak tekinthető. 2013 nyarán aztán jött a trafikok újraosztása, és hirtelen jó biznisz lett a cigi. Már fél év alatt javult a jövedelmezőség, hogy aztán meg se álljon. 2013-ban 55 százalék, 2014-ben 90, 2015-ben 72, tavaly pedig 47 százalék volt a mutató.

Mindez azt jelenti, hogy aki trafikhoz jutott, az már egy év alatt visszanyerte a befektetett pénzét, azóta pedig csak a pénzt kell számolni, a nyereség már a befektetett összeg két és félszerese.

false

Ez persze csak átlag, figyelmeztet a lap: igazán jól azok jártak, akik több trafikot is tudnak üzemeltetni, forgalmas helyen. A kisebb településeken vagy a külvárosokban lévő dohányboltoknak nem megy ennyire jól (ebből persze az is következik, hogy akinek jól megy, az már legalább háromszorosan a pénzénél van).

Mindez az állami beavatkozásnak köszönhető: a dohánycikkeket árusító boltok száma 30 ezerről 5 ezerre csökkent, háromszorosára nőtt a hatósági árrés, és az eredeti tervekkel ellentétben a trafikok nem csak dohányt, de szinte bármi mást is árulhatnak.

Ha van, ami még jobban megy, az a szerencsejáték-biznisz. Az állami beavatkozás előtt 14–27 százalékos volt a jövedelmezőség, ami aztán a piac szűkítése után megváltozott. 2014-ben 95 százalékra ugrott a tőkearányos nyereség, 2013-ban már 64 százalékra, 2014 volt a csúcsév, de azóta sem panaszkodhat az ágazat (78 és 46 százalék).

Viszont ha csak a kaszinókat nézzük, a számok jóval nagyobbak, 2014-re bőven 100 százalék feletti szám jön ki, ami azt jelenti, hogy Andy Vajna és Szima Gábor egy év alatt a pénzüknél voltak.

Ha valaki tud, az tud.

Figyelmébe ajánljuk