Dübörög Paks II: ezt adják az oroszok a nyugati cégeknek
Paks

Dübörög Paks II: ezt adják az oroszok a nyugati cégeknek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. január 16.

Gazdaság

A General Electricnek és a Rolls-Royce-nak is jut a gigaberuházásból.

A GE Hungary Kft., az amerikai General Electric magyar leányvállalata nyerte meg a paksi nukleáris erőmű új blokkjai turbináinak gyártására és szállítására kiírt, csaknem 793 millió eurós nyílt tendert - közölte kedden az MTI. A pályázatra a szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett. Utóbbi az ugyancsak a General Electrichez tartozó Alstom Power Systems céggel alkotott konzorcium vezetőjeként pályázott. A turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását a paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport rendelte meg.

Szándéknyilatkozatot írt alá a Rolls-Royce és az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. arról, hogy partnerséget alakítanak ki a Paks II projekt irányítástechnikai rendszereinek megvalósítására és karbantartására. A közleményben Neil Parison, a Rolls-Royce nukleáris ágazatának stratégiai igazgatója, az orosz Roszatommal fenntartott ügyfélkapcsolatért is felelős vezetője kiemelte, az együttműködésben megvizsgálják, hogyan tudnák biztosítani az építendő atomerőmű számára a világszínvonalú irányítástechnikát. Felidézte, hogy Rolls-Royce tapasztalattal rendelkezik a VVER-technológia terén, Finnországban azon dolgoznak, hogy modernizálják a Loviisa Atomerőmű VVER típusú reaktorainak biztonsági irányítástechnikai rendszerét.

Korábbi bejelentések szerint az építkezés Pakson januárban indul meg. A kétoldalú kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd eurós beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg, azt azonban egyelőre nem tudni mely feladatokat tudják majd magyar cégek elvégezni. Az valószínű, hogy Mészáros Lőrinc is rástartol a beruházásra. Tavasszal ugyanis cégei bevásárolták magukat abba a cseh Královopolská Ria (KP RIA), hazai leányvállalatába, amely egyebek közt hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési és vegyipari mérnöki, illetve kivitelezői tevékenységgel foglalkozik, így van már tapasztalatuk jócskán erőművek tervezésében és tesztelésében.

Figyelmébe ajánljuk