Javított a magyar államadósság-kilátáson a Fitch

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 11., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez már majdnem felminősítés, csak nehogy komolyabban összevesszünk az EU-val.

Az eddigi stabilról pozitívra javította a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású, „BBB mínusz” szintű osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

Augusztusban a Standard & Poor’s is pozitív kilátást adott Magyarországnak. A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatára.

A Fitch péntek esti londoni bejelentésével befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata, amelynek mérlege két pozitívra javított kilátás. Ez az általános hitelminősítői gyakorlat alapján megnövelte annak a valószínűségét, hogy a következő tizenkét hónapban a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s tovább javítja a magyar államadós-osztályzatot is.

Varga Mihály 2016 májusában, amikor a Fitch befektetési ajánlású sávba sorolta vissza Magyarországot

Varga Mihály 2016 májusában, amikor a Fitch befektetési ajánlású sávba sorolta vissza Magyarországot

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az indoklásban a Fitch kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalékról. A hitelminősítő hangsúlyozta: ez lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

Az elemzők várakozása szerint a magyar államháztartási egyenleg hiánya növekedni fog ugyan, de továbbra is konzisztens marad a GDP-arányos államadósság-ráta csökkenési folyamatával. A választásokhoz köthető nagyobb költségvetési elcsúszások kockázata korlátozott, tekintettel az erőteljes makrogazdasági környezetre és a kormánypárt jelentős politikai támogatottságára.

A felmérések a Fidesz választási győzelmére utalnak, és ez gazdaságpolitikai folyamatosságot jelentene a választások utáni időszakban. A Fidesz előnyére szolgál a kedvező gazdasági környezet és az ellenzék gyengesége is.

Magyarország és az EU között ugyanakkor feszültségek vannak, és ha az Európai Unióval fennálló viszony komoly mértékben romlana, annak potenciálisan kedvezőtlen következményei lehetnének a gazdaság kilátásaira és a közfinanszírozásra közép- és hosszú távon – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 11., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 yoyo
  yoyo
  2017. november 11., szombat 11:55
  Tudom, lesznek, akik majd bebizonyítják, hogy a cikkben leírtak torzképet festenek a magyar gazdaság állapotáról, és valójában az összeomlás szélén áll az ország, csakhogy néha az önhülyítés a legnagyobb ellenség.
 2. 2 Kovacs
  Kovacs
  2017. november 11., szombat 14:04
  1: Dehogyis, sőt, ez állt tegnapelőtt az online narancsban is: "Deutsch Tamás szerint sok európai ország közössége cserélne a magyarokkal."
  Nem is értjük, hogy egyesek miért hagyják el ezt az országot. Mások pedig nagy ívben ki akarják kerülni...Nincs a kritériumok listáján az államadóssági ráta. (Ők a hülye fejükkel csak a volt devizahitel "rátájukon" rágódnak...)
 3. 3 galambocskám
  galambocskám
  2017. november 11., szombat 15:11
  Biztos vagyok benne hogy az ellenzék is örül a jó hírnek. Állítólag a bernus pezsgőt is bontott.
 4. 4 rworse
  rworse
  2017. november 11., szombat 15:55
  yoyo, fordítsuk komolyra.

  Komolyra fordítva.
  1.; Az államadósság hatévi folyamatosnak mondott csökkenéséből alig valamicske fog maradni, ha beleszámolják mindazokat a tételeket, amelyeket önkényesen, jogtalanul, semmiféle épelméjű számolásnak meg nem felelve vett ki az egyenlegből a NER-kormány. Alig valamicske adósságcsökkenés volt az utóbbi hat évben. A Fitch meghibbant.
  2.; Az ország gazdasága recesszióban van. Hogy közben növekszik a GDP, az abból adódik, hogy az uniós támogatások volumene nagyobb, mint a magyar gazdaság visszaesésének a volumene. A magyar GDP-ben az uniós támogatás hányada 3-4-5% évente. A GDP minden évben kevesebbel növekedett, mint amennyi az uniós támogatás volt, vagyis a magyar gazdaság folyamatos recesszióban van - alkalmanként még az uniós támogatással együtt is csökkent a GDP.
  3.; Az ország monetáris politikája a reálisnál gyengébb árfolyamon tartja a forintot, közvetve és közvetlenül jelentős hasznot hozva a Nemzeti Banknak és bennfenteseinek, jelentős kárt okozva az országnak.
  4.; Az ország fiskális politikáját annak idején az Unió fegyelmezte meg, nem elfogadva Orbán-Matolcsy-ék törekvéseit a költségvetési hiány 5-6-7%-on tartására, az eladósodás nyakló nélküli folytatására a kormányra kerülésük első egy-két évében.
  5.; A gazdaság szerkezete, versenyképessége relatíve, azaz a versenytársakhoz képest sokat romlott az utóbbi hét évben. Kerülgetünk hátrébb a nemzetközi gazdasági rangsorokban, a közvetlen szomszédainkkal összevetve is.
  6.; A magyar gazdaság jövedelmeinek kirívóan jelentős része korrupcióra és hasznot nem hajtó beruházásokra fordítódik, amelyek működtetése teljesen másképp néz majd ki, ha esetleg elapad az uniós pénzcsap - ki tudja mi lesz a 2020-27-es uniós költségvetésben, mennyi jut majd kohéziós támogatásra, amelyek jelenleg eltartják az országot, de még inkább az oligarcháit. A 2007-13-as és a 2014-20-as uniós költségvetésben a lengyelekkel együtt kiugróan mi jártunk a legjobban, mégis, kb. 2011 óta kerülünk egyre hátrébb a fejlődési, fejlettségi, gazdagsági sorban.
  7.; A bevonzott termelőtőke egyre kisebb, és egyre nagyobb kedvezmények mellett tudjuk megszerezni. Több hasznot visznek ki (repatriálnak) a külföldi befektetők, mint amennyi tőkét behoznak.

  Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a Fitch-nek és társainak másképp kéne minősítenie, csak azt, hogy az indokaik nem igazak. A magyar gazdaság relatíve romlik, befektetési kockázata romlik, államháztartása pocsék, jelenleg az Unió emlőin csüngve marad életben. Amikor a hitelminősítő mostanában a magyar gazdaságot minősíti, valójában az Unió emlőit minősíti. A magyar gazdaságban mostanában évi 2-3%-nyi GDP növekedést hagy benne a pocsék gazdaság-, monetáris-, és fiskális politika, és a növekedés egy része is csak látszatnövekedés, kirívóan nagy a nemtermelő beruházások aránya.
 5. 5 rworse
  rworse
  2017. november 11., szombat 15:59
  2021-27-es uniós költségvetésben
 6. 6 Kovacs
  Kovacs
  2017. november 11., szombat 16:39
  Rezümé: A magyar államadósság csökkenése egy Fitch-be ment terv.
 7. 7 yoyo
  yoyo
  2017. november 11., szombat 17:16
  Soha nem állítottam egyetlen szóval se, hogy pezseg a gazdaság, virágzik az ország, sőt, nagyon rossz véleménnyel vagyok egy csomó mindenről ezeken a területeken is.
  De a gazdasági összeomlásról vizionálnak az IMF kipaterolása óta, miközben minden közgazdász tisztában volt azzal is, hogy az ország hosszú időn keresztül kalkulálhat az uniós forrásokkal is.

  Már korábban írtam azt is, hogy ez a két ciklus a fidesz számára alapvetően a saját arisztokrácia felpumpálásáról szólt, vagyis azok a százmilliárdok (inkább ezrek), amik olyan vérlázító módon mentek az állami pénzekből magánzsebekbe, az kastélyokon és jachtokon kívül egy csomó gazdasági vállalkozást is létre- és helyzetbe hozott.

  Az, hogy az egészségügytől az oktatáson át a nyugdíjrendszerig mennyi területen vannak kiábrándító állapotok - és nemcsak pénzügyileg, az nem jelenti azt, hogy az ország ne lenne ezen a pályán haladva még nagyon sokáig működtethető.

  (Amúgy sajnos egészen biztos, hogy egy a fideszt majd leváltó kormánynak vagy eszébe se fog jutni a nagy problémákon javítani, vagy belekezd és elég gyorsan belebukik. Magyarországon a hosszútávú építkezésnek nem nagyon voltak hagyományai, ehelyett a párévtizedenkénti szanálásokkal próbálják a romhalmazokat meghaladni. - ez, a felszín söprögetése, a mélyben lévő problémák halogatása, nem a fidesz újítása, sose volt alapvetően más politika hazánkban)
 8. 8 rworse
  rworse
  2017. november 11., szombat 18:27
  yoyo
  "De a gazdasági összeomlásról vizionálnak az IMF kipaterolása óta..."

  Kik?
 9. 9 harcolj
  harcolj
  2017. november 11., szombat 18:31
  Galambocskájéknál nem pezsgőt, hanem a fejét bontották ki, volt benne pár buborék az gyorsan elillant. Nesze neked CO2 kvóta.
 10. 10 rworse
  rworse
  2017. november 11., szombat 18:43
  yoyo

  Másrészt, mi minősül gazdasági összeomlásnak?
  Ha az államigazgatás legfontosabb részterületei (egészségügy, oktatás...) és azok intézményeinek jelentős része az elvileg rendelkezésre állítható források ellenére (mert a forrásokat elcseszik, ellopják) jellemzően legatyásodik, mélyen alatta van az adott civilizáció illetve a potenciálisan és valóságosan rendelkezésre álló termelőerők által meghatározott minimumkövetelményeknek, ha a jóléti Európa adott országában a jóléti szintű forrásmennyiség ellenére hárommillióan élnek szegénységben és egymillióan mélyszegénységben és nyomorban (Kelemenné hamva stadionfalban), ha az ország jelentős részének jelentős hátránya finanszírozza a felső néhány ezer indokolatlan gazdagodását, akkor akár azt is lehetne mondani, hogy az ország gazdasága összeomlott. Ugyanis nem képes a feladatait az elvárhatóhoz közeli szinten teljesíteni az a gazdaság. Lásd, a magyar gazdaság, folyamatosan recesszióban van, a növekedést az Unió biztosítja, nem a magyar gazdaság. Ha akarom, mondhatom, hogy a magyar gazdaság összeomlott. Nem kell ehhez vizionálni. Tény. Ennek ellenére, nem tudom, kikre gondolsz, akik a magyar gazdaság összeomlásáról vizionálnak az IMF kipaterolása óta, mert nem arról vizionálnak, hanem a magyar gazdaság alulteljesítését, folyamatos hátrányba kerülését, uniós források nélküli recesszióját, versenyképességvesztését, szerkezetromlását állapítgatják meg - mindezek persze látható összeomláshoz vezetnek ebben a formában az uniós források híján.
  Még egyszer: korrektül lehet mondani, hogy a magyar gazdaság "össze van omolva". Az unió irdatlan pénze tartja vissza a konkrét összeomlástól.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Magukra hagyatva
Megoldatlan a pszichiátriai ellátás
Várhegyi Éva írása
A „nemzeti” bankrendszer kockázatairól
Interjúk
Pierre-Laurent Aimard, Horváth Áron, Dúró Dóra
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...