Kevés pénzért sokat dolgozik a magyar
munkaora.jpg

Kevés pénzért sokat dolgozik a magyar

  • narancs.hu
  • 2017. október 25.

Gazdaság

A régióban is le vagyunk maradva, már Bulgáriában is lehet jobban élni.

Az átlag magyar heti 34 órát dolgozik, ennél többet csak tőlünk keletebbre dolgoznak az emberek, derül ki az OECD adataiból. A szám azért van 40 alatt, mert figyelembe veszi azokat is, akik részmunkaidőben dolgoznak. Nagy-Britanniában 32 óra, Németországban pedig 26 óra az átlag. Mindezt látványos térképen ábrázolta Jakub Marian.

false

 

Az adatok akkor lesznek igazán beszédesek, ha hozzátesszük, hogy mennyi pénzt kapunk mindezért a munkáért. Egész Európában nőnek a bérek, ám úgy tűnik, ebből mi kimaradunk. A Numbeo adatai alapján az Alapblog szedte össze, hogy viszonyulnak az itthoni bérek más európai városok béreihez képest. Magyarországon Budapesten a legmagasabbak a fizetések (610 euró), ennél kevesebbet csak Bukarestben és Szófiában lehet keresni. Az átlagbérek tekintetében Zágráb, Varsó, Prága, Pozsony és Ljubljana is megelőzi a magyar fővárost.

false

 

A Numbeo az egészségügyi rendszer, a bűnözés, az árszínvonal, a közlekedés és a környezetszennyezés alapján az életminőségre is kiszámol egy indexet, ebben is le van maradva Magyarország. E szerint például Minszkben, Temesváron vagy Prágában is jobb színvonalon élnek az emberek, mint nálunk.

false

Figyelmébe ajánljuk