Matolcsy unokatestvére tulajdonos lett az MKB-ban
MKB1614_top_story_lead.jpg

Matolcsy unokatestvére tulajdonos lett az MKB-ban

  • narancs.hu
  • 2017. április 26.

Gazdaság

Szemerey Tamás és Balogh Ádám, az MNB volt alelnöke 30 százalékos tulajdonos lett a nemrég még állami bankban.

Szemerey Tamás (Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére) és Balogh Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója (Matolcsy volt alelnöke) megvásárolták a Blue Robin befektetési alap 30 százalékos tulajdonrészét. Szemereynek már van egy bankja, övé a kisbanknak számító Növekedési Hitel Bank (NHB). Azt, hogy mennyiért vették meg a Blue Robin részesedését, nem tudni.

A bank hivatalos közleménye szerint a Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 20,19 százalékos, a Balogh Ádám vezérigazgató tulajdonában álló Promid Invest Zrt. pedig 9,81 százalékos közvetett tulajdont szerzett az MKB Bankban. A közleményből derül ki az is, hogy a rejtélyes Blue Robin rejtélyes tulajdonosa, Rakesh Kumar Aggarwal volt az eladó, de Aggarwal marad a bank igazgatótanácsában.

Az MKB eladását tavaly június végén jelentették be hivatalosan, akkor kapott megerősítést, hogy a bank részvényeit a Blue Robin Investments (30%), a Metis Magántőkealap (45%) és a Pannónia Nyugdíjpénztár (10%) szerezte meg, 15% az MKB dolgozói szervezetének kezében van. A most kivásárolt Blue Robin alapkezelőjének első befektetése az e célból létrehozott Blue Robin Investments. A Blue Robin Investments engedélyezett tőkéje 100 millió euró. Azt, hogy ki áll a Metis mögött, továbbra sem tudni. Noha lapunk másodfokon is pert nyert az MNB-vel szemben annak érdekében, hogy kiderüljön, kié a Metis, a jegybank a Kúriához fordult, hogy ne kelljen kiadnia az adatokat.

Figyelmébe ajánljuk