Megszűnt a benzinárstop

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Gazdaság

Egy késő esti rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt, hogy már kedd este 11-től megszűnik az üzemanyagárstop. 

Miután napok óta akadozik az üzemanyag-ellátás a hazai benzinkutakon, a kormány rendkívüli kormányinfót hirdetett kedden este fél 11-re úgy, hogy az eseményre a meghívót is csak háromnegyed 10-kor küldték ki. 

Az eseményen végül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a hétfőn életbe lépett uniós olajszankció okozott mindenki számára érzékelhető zavarokat Magyarország üzemanyag-ellátásában, ezért a Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy további import nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását.

A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot

– jelentette be. Később hozzátette, a Mol hétfőn elég egyértelmű jelzést adott a kormánynak. 

A sajtótájékoztatón részt vett Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató is, aki arról beszélt, hogy a töltőállomások negyedén teljes volt a leürülés, komoly problémák alakultak ki az ellátás körül, a 70-es, 80-as éveket idézték a sorok a kutakon, káosz alakult ki.

Azt is mondta, hogy az elmúlt napokban a forgalom is megnőtt, állítása szerint közel a duplája volt az elmúlt év hasonló időszakának, voltak olyan nagykereskedelmi rendelések is, amelyeket nem tudtak kielégíteni. "A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta" – mondta Hernádi.

Azt is mondta, hogy a termelésből hiányzó benzin nagy részét az elmúlt hetekben Szlovákiából hozták be, az üzemanyaghiányra és a logisztikai problémákra egyedül az import lehet a megoldás.

Hernádi azt is mondta, két hónap múlva lehet egy újabb kritikus helyzet, mert az uniós szankciók hatását szerinte addigra fogjuk itthon is megérezni. Azt mondta, február 5-e után 10 százalék dízel fog hiányozni az európai piacról. Ettől függetlenül azt is ígérte, hogy rövid távon már érezhető lesz a benzinárstop eltörlésének hatása, de egy-másfél hónapon belül áll helyre a stabilitás.

Hernádi azt is mondta, a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár: 

641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel.

Ez amúgy mintegy 20 forinttal magasabb, mint a piaci átlagárak a héten.

Kérdésre Gulyás azt mondta, az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt, ezzel számolt a kormány. Gulyás a többi ársapkáról azt mondta, mindegyiknek addig van értelme, amíg nem vezetnek termékhiányhoz. Arra a kérdésre, hogy cukor-, olaj- és tejzsírhiány is van, Gulyás azt mondta, mérlegelni kell, hogy mekkora a hiány, akkor nem érdemes fenntartani az árstopot, ha általánossá válik. Arra, hogy a cukor esetében nagyjából már erről van szó, Gulyás azt mondta, a kormány folyamatosan értékeli a helyzetet. 

Hernádi azt ígérte, hogy a kis benzinkutaknak is növelni fogják tudni a szállított üzemanyagot, de a kis benzinkutak korábban is más importból vásároltak, ezért azt javasolta nekik, hogy keressék meg a korábbi kapcsolataikat. 

Több kérdésben is felmerült, hogy mikor lett volna először értelme kivezetni az árstopot, és hogy mi a kormány felelőssége a kialakult benzinkáoszban, Hernádi szerint a nyári helyzet már elég nehéz volt, de akkor a kormány úgy döntött, hogy a stratégiai készlethez nyúl. "Nem én döntök ebben, ezek nem szakmai kérdések, nem kérdeznek meg" – válaszolta arra, hogy egyetértett-e ezzel a döntéssel.

Gulyás ugyanakkor arról beszélt, hogy az ársapka egy sikertörténet volt, korábban nem volt általános a benzinhiány, csak helyi szinten voltak problémák, kár, hogy most nem tudják tovább megtartani az árstopot, de a szankciók miatt volt rá szükség, és most amiatt nem tudják fenntartani sem, a kormány felelősségét firtató kérdésre is azt válaszolta, hogy inkább az érdemekről kéne beszélni. Arra a felvetésre, hogy az árstop bőven a szankciók előtt született, Gulyás arról beszélt, hogy a Covid utáni nyitás is felhajtotta az inflációt, és akkor azért kellett. 

Kérdésre válaszolva Gulyás arról is beszélt, hogy szívesen tárgyalnak a taxisokkal arról, hogy hogyan segítsék őket. 

Szóba került Matolcsy György jegybankelnök és a kormány/Fidesz közötti csörte is (Matolcsy bírálta a kormány döntéseit, mondván azok válságba sodorták az országot, mire a kormánypárti Világgazdaság arról írt, hogy Matolcsy sértettségből beszél, mert azt kérte a Fidesz-frakciótól, hogy a jegybankelnökök megbízatása élethosszig tartson, de ezt nem támogatták), erről Gulyás azt mondta, hogy a kormány nem tárgyalt Matolcsy mandátumának meghosszabbításáról. Hozzátette, minden árstop és piaci beavatkozás káros a döntéshozóknak, és mindig mérlegelnie kell a kormánynak, hogy mivel okoz több kárt, szerintük az árstop eddig hasznos volt, mert a családoknak akartak segíteni. 

Meg is jelent a rendelet 

Amíg Gulyás és Hernádi beszéltek, addig meg is jelent a Magyar Közlöny egy friss száma benne az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelettel "az uniós szankciók életbelépése okán az üzemanyagárral kapcsolatos egyes rendelkezésekről", amely hatályon kívül helyezi a korábbi vonatkozó rendeleteket már december 6-án 23 órától. 

Kérdésre Gulyás azt is elmondta, hogy bár Obán Viktor miniszterelnök kedden Albániában járt az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón, "hazajött és aláírta" a rendeletet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk