Mészáros Lőrinc percenként 183 ezer forinttal gazdagodott 2016-ban

  • 2017. augusztus 16.

Gazdaság

A cégeiben dolgozó fizikai munkások mégis átlagbér alatti fizetésért gürcölnek.

Bár sorra nyerik a nagy építőipari közbeszerzéseket a Felcsút első emberéhez köthető társaságok, az alkalmazottak fizetésén ez nem látszik. A Magyar Nemzet átnézte a közbeszerzéseken jól szereplő Mészáros-cégek és más, az építőiparban nyomuló és a közbeszerzéseken is sikeres vállalkozások beszámolóit.

A Statisztikai Hivatal által meghatározott országos átlagbér tavaly bruttó 263 ezer forint volt. Ennyit azért nem keresnek a Mészáros-birodalom egyik központi cégénél, a polgármester és felesége által fele-fele részben tulajdonolt Mészáros és Mészáros Kft.-nél a fizikai alkalmazottak, nekik – a papírok szerint – 252 ezer forinttal kellett beérni.

A vasútfelújításokra specializálódott R-Kord Kft.-nél már valamivel jobb dolga van a melósnak: a fizikai munkát végzők 282 ezer forintot kerestek átlagosan. Az irodisták több mint a kétszeresét.

De nem alakulnak jól a számok az idén a legtöbb állami közbeszerzést nyerő, Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfaltnál sem, ahol 1689 forintos bruttó óránkénti bérezéssel kell beérniük a munkásoknak.

A vizsgált cégek közül az első helyen Orbán másik jó ismerősének, Garancsi Istvánnak az érdekeltsége, a Market Zrt. áll. Ott óránként csaknem 5 ezer forintot keresnek átlagosan az alkalmazottak.

Míg a legkisebb fizetést a polgármester gyermekeinek tulajdonában álló, magasépítéssel foglalkozó cég adta tavaly: havi bruttó 225 ezer forintot kerestek a fizikai dolgozók, így órabérük átlag 1450 forint volt.

Figyelmébe ajánljuk