Népszava: a kormány eladná a nemzeti parkok egyes védett földjeit

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 5.

Gazdaság

A nemzeti parkok ingatlanjainak eladásával egyszer már próbálkoztak, de akkor az Alkotmánybíróság közbelépett. 

Feltűnően magas, háromszázmilliárd forintos bevételt terveztek az állami tulajdonú ingatlanok eladásából az Agrárminisztérium cím alatt a jövő évi költségvetésben. A szakemberek szerint ezt a pénzt a tárca csak úgy tudja összeszedni, ha esetleg hozzányúl az erdőgazdaságok vagyonához, a nemzeti parkok területéhez, vagy ezután már nemcsak magánszemélyek, hanem mezőgazdasági társaságok is vehetnek állami földet, amit jelenleg haszonbérlőként művelnek - írja a Népszava.

A lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő agrárszakember úgy tudja, hogy a nemzeti parkok mintegy 480 ezer hektáros területének igénybevételével egy új, Földet a gazdáknak elnevezésű programot akarnak indítani.

Gőgös Zoltán, a területért 2006 és 2010 között felelős egykori szocialista államtitkár emlékeztette a lapot, hogy a nemzeti parkok ingatlanjainak eladásával egyszer már próbálkoztak, de hiába, mert akkor az Alkotmánybíróság közbelépett és megakadályozta az ügyletet. Abban viszont már nem volt annyira biztos, hogy a mai Alkotmánybíróság is a korábbival megegyező döntést hozna.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.