Szijjártó az oroszoknak fizetett gázárról: Az árformula nem hozható általam nyilvánosságra

  • narancs.hu
  • 2022. november 8.

Gazdaság

Szijjártó annyit mondott csak, hogy "az európai tőzsdei árak alakulása gyorsan megjelenik a magyar beszerzési árban". 

"Egy olyan árformula van a szerződésben, amelynek következtében az európai tőzsdei árak alakulása gyorsan megjelenik a magyar beszerzési árban" – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére egy keddi sajtótájékoztatón hozzátéve, hogy arról az árról van szó, amelyet hónapról hónapra fizet az MVM kereskedő cége a Gazprom Exportnak.

A csatorna arra kérdezett rá, hogy mikor lesz itthon alacsonyabb a gáz ára, miután a múlt héten a miniszter azt állította, hogy "a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak”. 

Szijjártó most a hosszú távú gázszállítási szerződésről azt mondta: "ez egy vállalatközi megállapodás, tehát az MVM kereskedővállalata és a Gazprom Export között létrejött szerződés. 

Az árformula, amelyet ez a szerződés tartalmaz, nem hozható általam nyilvánosságra". 

Szijjártó üzleti titokra és nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozott, azt mondta, ezek megsértése nélkül annyit tud megnyugtatólag mondani, hogy "egy olyan árformula van ebben a szerződésben, amelynek következtében az európai tőzsdei árak alakulása gyorsan megjelenik a magyar beszerzési árban, abban az árban, amelyet hónapról hónapra fizet az MVM kereskedő cége a Gazprom Exportnak"

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.