Milliárdokból épít újabb luxusszállót Garancsi, Hernádi és Csányi az Andrássyn

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 10.

Gazdaság

Az áldozat, most a több, mint 80 éve működő Szabó Ervin könyvtár az Oktogonon

Bezárták és a napokban végleg el is költöztették az Andrássy út 52-ből a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárát, amely 84 éven át működött az Oktogon közelében. A helyén hamarosan egy újabb luxushotel építésébe kezdenek.

A megszerzett, eddig a fővárosi önkormányzati kézben lévő szerény ingatlanrész volt az utolsó szeglet a közel 3000 négyzetméteres háztömbben, amelyhez sokáig nem tudott hozzáférni a Garancsi-Hernádi-Csányi triumvirátus érdekeltségeihez tartozó A8-52 Ingatlanforgalmazó Kft, annak ellenére sem, hogy az épületben lévő összes lakás több mint egy évtizede a cég birtokában volt. Hogy végül az üzlet megvalósulhatott, abban nagy szerepe volt a fideszes Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesnek, aki javaslatára a a Fővárosi Közgyűlés megszavazta az eladást.

A három oligarchának nem ez az első közös projektje az építőiparban. Az OTP vezére Garancsi Istvánnal és a Mol-vezető Hernádi Zsolttal közösen több értékes ingatlant is birtokolnak, így például övék a brit nagykövetség volt épülete a Budapest belvárosi Harmincad utcában, az Andrássy út elején lévő Hotel Moments vagy a Tihanyi Kastély és Park Hotel; a cég gellérthegyi villájába pedig nyáron költözött be Tiborcz István ingatlancége.

A fő attrakció azonban, a két éve átadott és pazarul felújított egykori Schossberger-palota, amelyben azóta egy 99 szobás négycsillagos hotel működik, a Hotel Moments. A beruházás igazi sikersztori, egyrészt a szaksajtó szerint 2016-ban a főváros egyik legszínvonalasabb beruházása volt. Másrészt az átépítés hatalmas összeget emésztett fel, mégis gyors üzleti siker koronázta a projektet: a szálloda tavaly egymilliárdos forgalom mellett 400 millió forintos hasznot hozott a tulajdonosoknak.

A tervek hasonlóak a most megszerzett ingatlanrész esetén is. Aminek a története más szempontból is érdekes. Az Andrássy út 8. szám alatti épület a VI. kerületi önkormányzat 2002-2010 közötti bűncselekménygyanús ingatlanértékesítéseinek egyik ékes példája, amit korábban ráadásul nem is vásárlás, hanem csere útján szereztek meg az önkormányzattól. A két ingatlan „privatizációja” része volt annak a hét zavaros ügyletnek, amelyet az azóta elhunyt Verók István polgármester és egykori helyettese, Fürst György vezetése alatt álló VI. kerületi MSZP-s többségű önkormányzat hajtott végre az Andrássy úton.

2005-ben Fürst indítványozására az önkormányzat a tulajdonában lévő Andrássy út 8. és Andrássy út 52. alatti palotát elcserélte három terézvárosi lakásra, valamint egy II. kerületi lakóházra.

Cserebere, eladom

A CD Hungary Zrt. tulajdonába került három Andrássy úti palota ügyében is nyomoz az ügyészség. Az ingatlanok a terézvárosi önkormányzattól versenyt mellőző csereügylet, illetve adásvétel révén kerültek a diplomáciai testületeket ellátó részvénytársasághoz 2004-2005-ben. A CD Hungary vezető tisztségviselője volt akkortájt a Videoton jelenlegi tulajdonosa, Orbán Viktor bizalmasa, Garancsi István is.

(via 24.hu)

Figyelmébe ajánljuk