Brüsszel nem tiszteli a magyar államot

  • narancs.hu
  • 2014. július 9.

Hírnarancs

Az Európai Bizottság vizsgálja a gyanús közbeszerzéseket és állami támogatást, az RTL vezetője testőrökkel közlekedik, a zsidó hitközségek új vezetője pedig színes előadóművészeti múlttal büszkélkedhet.

Szerdán új posztra nevezték ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon belül Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank előző – és mindmáig utolsó kompetens – elnökét. Simor októbertől a pénzügyekért felelős alelnöki posztot tölti be. A volt jegybankelnökkel a 2008-as válság kitörése után készült interjút itt, az MNB-elnöki munkásságát értékelő írásunkat pedig itt olvashatja.

false

Testőrök vigyáznak az RTL Klub vezérigazgatójára, Dirk Gerkensre – derült ki abból az interjúból, amit Gerkens a francia Libérationnak adott. Az RTL vezetője ezenkívül beszélt a számukra hátrányos reklámadóról, valamint arról, hogy a csatorna miért kezdett újra kormánykritikus politikai híradókat készíteni. A Narancs tavalyi Gerkens-portréját itt találja.

Szakad a Jobbik Csongrád megyében, az ottani alapszervezetekből sorra léptek ki tagok az elmúlt hetekben, mivel az országos vezetés nem reagált a Csongrád megyei pártvezetést kritizáló helyi véleményekre. Mai cikkünkből többet is megtudhat az esetről.

Ma több internetes portál is egy olyan törvényjavaslatról írt, amely szerint a nettó árbevételből számított 15 százalékos különadót kellene megfizetni minden cégnek, amely az elmúlt hét évben 100 millió forint feletti útépítési megbízást nyert az államtól. A Kormányzati Információs Központ cáfolta az értesülést, azt viszont elismerte, hogy folyamatosan egyeztet az Európai Bizottsággal (EB). Az EB ugyanis azt vizsgálja, hogy az útépítésre kiírt közbeszerzésekben részt vevő cégek betartották-e az uniós szabályokat.

Ugyancsak az EB kezdeményezett részletes vizsgálatot annak megállapítására, hogy az Audi győri gyárának adott állami támogatás a szabályoknak megfelelő volt-e.

És ha mindez nem volna elég: a német külkereskedelmi kamarák régiós üzleti rangsorában Magyarország a visegrádi országok között az utolsó, és 9. helyével nagyjából Oroszországgal került egy nívóra. A német cégek vezetői különösen a korrupció mértékével, a kiszámíthatatlan gazdasági és jogi környezettel és a burjánzó bürokráciával elégedetlenek. Tetszik nekik viszont a 2012-ben a munkavállalók rovására megszigorított új munkatörvénykönyv, valamint az alacsony bérszint. Ne keseredjenek el, gondoljanak arra, hogy legalább még ma sokkal rosszabb brazilnak lenni.

false

A Budapesti Zsidó Hitközség újonnan megválasztott igazgatója, Schwezoff Dávid korábban Carol Hore Mohn néven transzvesztita előadó volt, azt megelőzően pedig katolikus kántorként dolgozott – jelent meg ma több helyen is. Az érintett az atv.hu-nak a Mazsihisz tisztújítását megelőző kampány folytatásaként értékelte ezen állításokat, és nem kívánta kommentálni azokat. Schwezoff a magyarnarancs.hu értesülései szerint is föllépett transzvesztita énekes(nő)ként, sőt egyes túlművelt és az összeesküvés-elméletekre különösen fogékony kollégák egyenesen a Sergio Leone-klasszikus (Volt egyszer egy Amerika) egyik gyerekszereplőjét, Fat Moe alakítóját vélik fölfedezni benne, persze tévesen.

Figyelmébe ajánljuk