A Fidesz sem követné Orbánt

  • narancs.hu
  • 2015. május 5.

Hírnarancs

De legalább Mészáros Lőrinc nagyon boldog, Putyin viszont fenyegetőzött, Merkel meg lehallgatott. Vad, forró hírek kedden.

Szóval, mit talált ki már megint ez a szorgos miniszterelnök? Ja, semmit, még mindig a legidiótább téma van napirenden, vagyis a halálbüntetés, amit OV dobott be (a Jobbik-szavazóknak) nemrég, aztán kiderült, hogy ő csinálni azért nem szeretné, csak beszélni róla. A populizmus non plus ultráját jelentő témának amúgy az Európai Parlament igazságügyi bizottsága sem tudott ellenállni, ott csütörtökön fognak beszélni arról, hogy mi történne, ha egy tagország, amely egyébként egyáltalán nem akarja, váratlanul mégis visszaállítaná a halálbüntetést. Az egész annyira nívótlan, hogy itt be is fejeznénk. Viszont a friss hír az, hogy egy-két fekete öves furkót (mint amilyen Lázár János) leszámítva, a Fidesz politikusai is ellenzik a halálbüntetés bevezetését. Ezzel együtt a Népszabadság forrása szerint nemzeti konzultáció azért még lehet a dologból. Hát hiszen egy kis aprót azért csak el tud lopni abból is valaki!

Ó, és ha már nemz. konz.: a Tárki felmérése szerint a Fidesz menekültügyi hergelése nem volt eredménytelen, az „idegeneket” most már az is gyűlöli, aki eddig csak a Harmadik típusú találkozásokban látott ilyen népséget fényszintetizátorozni (ahelyett, ugyebár, hogy a magyar családokat támogatták volna).

Ennyi, úgy hisszük, elég is mára az abszinttöménységű ostobaságból. Térjünk rá inkább arra az emberre, akinek nagyon, de nagyon bejött az élet, illetve Orbán Viktor ilyen-olyan csöveinek ütemes tisztogatása! Mészáros Lőrinc „nemzeti nagytőkés” úgy gyarapodik, hogy majd szétreped: a 444 cikke szerint a gázszerelő oligarcha cégének tavalyi, adózás előtti eredménye közel kétmilliárd forint volt! És hogy mi ebben a legviccesebb? Hát az, hogy Felcsúton lakni még ennyi pénzzel a tárcában is egészen borzalmas lehet! És milyen borzalmas lesz majd négy-öt év múlva. Szegény Lőrinc, csúnya évek várnak terád!

Végül pedig, ami a külpolitikát illeti, ott először is V. Putyin bátyánk magyarozott ma egy nagyobbacskát: a Roszatom vezetőjével találkozó elnök szerint ha hazánk a gonosz erők nyomásának engedve végül mégsem kérne a nagy orosz atomerőmű-bizniszből, akkor azzal könnyen árthat a magyar nemzeti érdekeknek – jelentsen ez bármit is. Talán leginkább ezt:

false

Mindeközben a nagy nemzetközi kémkedési szappanopera újabb epizódjában kiderült, hogy a német titkosszolgálat éveken át lehallgatta a francia elnöki palota telefonjait, és olvasta az ott bonyolított levelezést, nézegette N. Sarközy nyaralós fotóit – és így tovább. Diplomáciai szempontból a dolog rendkívül kínos, de Merkel a saját országában is magyarázkodhat, hiszen ahogy a 444 írja: „nagyon úgy tűnik ráadásul, hogy a németek a saját törvényeiket is megszegték a lehallgatásokkal.” (Akiket pedig mélyebben is érdekelnek a mai kormányok lehallgatási képességei, azok feltétlenül nézzék meg a Citizenfour c. dokumentumfilmet, amelyet múlt csütörtök óta játszanak a magyar mozik.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.