A jövő előttünk romokban

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 14.

Hírnarancs

Az oroszok nem csak szájalnak, Ukrajnában a tűzszünet ellenére is háborúznak, az iszlamista fanatikusok újabb embert fejeztek le, Ausztrália is a jók közé állt. Magyarországra az Úr özönvizet küldött.

A hétvégén két kitűnő művész távozott: pénteken, 78 éves korában Sztankay István, másnap a 84 éves Avar István. A nemzet színészeire itt és itt emlékezünk.

Szombaton dacos hangulatú tüntetést szerveztek a kormány által támadott civil szervezetek mellett. A fokozódó politikai nyomásnál is, ha lehet, veszélyesebb a mindent eluraló közöny, ami a hatalom legfontosabb szövetségese abban a háborúban, melyet a társadalom még autonóm körei ellen vív. Ha úgy érzi, ideje elveszíteni maradék jókedvét és esetleg még meglévő illúzióit, kattintson ide.
Gulyás Márton

Gulyás Márton

Fotó: Németh Dániel

A világ Magyarországon kívüli perifériáján sem vidámabb a helyzet. Miután az Iszlám Állam fanatikusai vasárnap bejelentették, hogy újabb ezúttal brit állampolgárságú foglyukat fejezték le, Ausztrália is úgy határozott, hogy részese lesz az Irakban és Szíriában tanyázó iszlamista barbárok ellen szerveződő katonai koalíciónak.

Az orosz botránypolitikus, Zsirinovszkij most éppen Nyugat-Európát borítaná lángokba, de mindenekelőtt Lengyelországot és a balti államokat. Előbbire különösen ki van akadva, mint megjegyezte, végső soron a hitleri Németország is a lengyel politikára adott válasz volt.
false

Zsirinovszkij persze nem közönséges elmebeteg, szerepe nagyjából a mi Csurka Istvánunkéhoz vagy a Jobbikéhoz hasonlatos: azokról a dolgokról is gátlás nélkül és nagy hangon öblöget, amikről az ország urai az adott pillanatban még nem mernek vele azonos módon beszélni. Mint például Szergej Lavrov birodalmi külügyminiszter, aki egyelőre csak azon sajnálkozik, hogy az USA és a Nyugat éket akar verni a testvéri ukrán és orosz nép közé – márpedig az oroszok számára Ukrajna semlegessége mindennél fontosabb. Nyilván ezért is küldenek újabb és újabb harcedzett, kiképzett katonákat Ukrajnába, hogy megsegítsék a testvéri ukrán népet a semlegesség megtartásában. Donyeckben a harcok a tűzszüneti megállapodás ellenére kiújultak.
Az oroszok érvanyaga újabb, ezúttal a valóságnak megfelelő elemmel bővülhet: az ukrán elnök elismerte, hogy egyes NATO-tagállamok fegyverekkel segítik Ukrajnát. Ez nem mond ellent a Walesben tartott csúcstalálkozón elfogadott NATO-határozatnak, miszerint a szövetség nem szállít haditechnikát a megtámadott országnak, a tagjai azonban kétoldalú szerződések keretében megtehetik ezt.

E kitérő után vissza az univerzum középpontjába: Magyarországon a szokatlanul nagy szeptemberi esők következtében a napokban a legfontosabb belföldi hírekké az időjárás-jelentések léptek elő, mivel településeket önt el a víz, patakok, folyók lépnek ki a medrükből. A Jóisten nagyon berághatott a magyari népre. Mi a legnagyobb tisztelet hangján annyit azért megjegyeznénk, hogy elsősorban nem az amúgy is elesett zalai vidéket kellene büntetni ily módon; javasoljuk helyette inkább a főváros Kossuth terét az Országházzal, lehetőleg plenáris ülés idején, köszönjük.
Az áldott karácsonyi ünnepekig már csak százat kell aludni, addig is áldott szép álmokat!
false

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.