A kormány megint hazugságokkal reagált a tanárok és diákok kiállására

  • narancs.hu
  • 2016. március 30.

Hírnarancs

Bevezetik a rendeleti költségvetést, népszavazás lehet a kamupártokról, Tiborcz tarol a téren, készül az új terrorelhárító központ. A szerdai hírek elég kemények.

Még a nap is kisütött

A nap legjobb híre a reggeli sztrájk, vagy polgári engedetlenség, vagy tüntetés, vagy amit akartok. Több száz iskolában több ezer ember nyilvánította ki elszántságát az oktatási reformok kikényszerítésére. Az átölelt iskolák napjának két fontos helyszínéről jelentkeztek tudósítóink, és azt szelíd, de határozott erődemonstrációnak írták le. A Civil Közoktatási Platform kétoldalú tárgyalásra hívta a kormányt, két hetet adtak a válaszra, és újabb akciókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a tárgyalás nem jönne létre.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

Palkovics államtitkár esemény utáni sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy ő egyrészt helyteleníti az ilyen akciókat, másrészt a tárgyalások helye a kormány kerekasztala (ahonnan ugyabár minden autonóm szervezet kivonult vagy el se ment, a kormány pedig lazán megkerüli bármikor).

Közben a vs.hu arról ír, hogy a Klik bejelentett megszüntetése csak kommunikációs trükk, amelyet Orbán kommunikációs stábja talált ki. Az új néven futó utód egy működésében decentralizált, ám még szélesebb hatáskörű szervezet lenne az átalakításban szabad kezet kapó oktatási államtitkár elképzelései szerint – írja a portál. Még az is felmerült, hogy a felsőoktatást is bepréselik ebbe az életre keltett mamutba.

Mostantól rendeleti költségvetés van

Kormánypárti szavazatokkal módosította a parlament az államháztartási törvényt, így a jövőben a költségvetési törvényt a kormány saját hatáskörben egy határozattal is módosíthatja – írja a Napi.hu, ahol a riasztó részleteket is magtalálják. Röviden: ezután Orbán Viktor egyedül dönthet a költségvetésről.

Viszik Gyurcsányt

Fotó: Németh Dániel

 

Népszavazás lehetne a kamupártokról

Akarja Ön, hogy kamupártok kúrják szét a demokráciát? – ez itt a kérdés, de ezt Kész Zoltán sokkal nyakatekertebben fogalmazta meg. Így: „Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át?”

A Kúria zöld utat adott a kérdésnek, a független képviselőnek most van 120 napja, hogy összegyűjtsön 200 ezer aláírást, és már mehetünk is szavazni.

Terrorközpont

Egy olyan információs központot hozna létre a kormány, amely összegyűjti a titkosszolgálatok által megszerzett információkat, elemzi azokat, és ha kell, további feladatokat ad. A belügyi vezetés szerint ugyanis néha a „szerzői vakság” miatt az egymással versengő szolgálatok fals információkat is továbbítanak a döntéshozók felé – írja az Index. Nem tűnik komplett hülyeségnek, és nem tűnik veszélytelennek sem – részletek itt.

false

 

Fotó: Fortepan

 

Kirakják a hajléktalanszállót a József nádor térről

Így döntött a főváros. „Szomorúnak tartjuk, hogy a József nádor téri fejlesztéseknek a tér gyönyörű, idős fái után a belváros egyetlen hajléktalanellátó intézménye is áldozatul esett. A fővárosi képviselők többségi álláspontja szerint – úgy tűnik – a József nádor téren csupán a luxusszálloda milliomos vendégeinek van helyük, a legszegényebb budapestieknek nincs” – írja A Város Mindenkié. Arra utalnak, hogy a 444 nemrég megírta: a tér körül egy Tiborcz Istvánhoz kapcsolható cégcsoport sündörögött egészen addig, amíg ennek nyilvánosságra kerülése után új tulajdonosa nem lett a cégnek.

HB, B+!

Ma van a Fidesz szülinapja. A holnapi Narancsban a párt egyik alapítója mond gyilkos kritikát erről a 28 éves tüneményről. A cikk ajánlóját lásd itt!

Figyelmébe ajánljuk