A kormánynak semmi sem drága, ha az emberek jólétéről van szó

  • narancs.hu
  • 2016. december 4.

Hírnarancs

Orbán postást csinál az ország hivatalnokaiból. A budapesti szavazók le tudnák nyomni a Fideszt, az osztrákoknál pedig fordulat állt be. Híreink.
false

 

Sima napi rutin lesz

a hivatalnokoknak néhány nap leforgása alatt (december 21 és 24 között) 2,8 millió nyugdíjasnak személyesen kézbesíteni Orbán Viktor karácsonyi ajándékát – derül ki az index Miniszterelnökséggel folytatott levelezéséből. A hivatali dolgozóknak egyébként azért kell saját maguknak házhoz vinniük a tízezer forintos Erzsébet-utalványokat, mert a postai úton történő kézbesítés drágább lenne az államnak, a kormány pedig felelősen osztja be az adóforintokat: ezért jutottak arra a döntésre, hogy a hivatalnokok munkaidőben futárkodjanak.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke szerint azonban ez lehetetlen küldetés, az így is leterhelt dolgozóknak nem lesz kapacitásuk a feladatra. „A járási kormánytisztviselőknek a kézbesítés nem tartozik a munkakörükbe.  Az eredeti feladatukban kell helytállniuk, mert ha nem intézik el megfelelő időben az ügyiratot, akkor rendbírsággal kell számolniuk" – nyilatkozta az inforádio.hu-nak az elnök. Kovács Zoltán kerületi közigazgatásért felelős államtitkár azonban azzal nyugtat mindenkit, hogy „megfelelő munkaszervezéssel” biztosítani tudják a normál hivatali ügyintézés zavartalanságát. Üres hivatalokkal ez nagy kihívás lesz.

A NAV vezér nem hallott még az adóról

Kínos interjút adott a HírTv-nek Tállai András adóügyekért felelős államtitkár. Arról kérdezték ugyanis a NAV vezetőjét, hogy az államnak miért kerül végül a tízezer forintos Erzsébet-utalvány darabonként tizenötezer forintba. Az adószakember ahelyett, hogy a juttatások adókötelességéről kezdett volna beszélni, azt hitte, hogy a kormány időközben ötezer forinttal megemelte az utalvány összegét. Egyébként Tállai szerint az államnak semmi sem drága, ha az emberek jólétéről van szó. „Az embereknek lesz ezzel több, jobb. Nem azt kell vizsgálni, hogy valami költséges vagy nem.” De akkor az utalványokat miért nem a postás viszi?

Nekiesett, majd visszaszívta

„Ezt akartad, Katinka? Örülsz neki? Ez volt a célod?” – Gyárfás Tamás lemondása után a Nemzeti Sport szombaton megjelent cikke szerint ezekkel a szavakkal támadta le Hosszú Katinkát Hargitay András, a magyar úszóválogatott kapitánya. Hargitay egyébként sokkal diplomatikusabb szóváltásra emlékszik. „Nem éreztem, ma sem érzem, hogy kiborult volna a bili. Ezt a Nemzeti Sport név nélküli informátora mondta a lapnak. Valójában az történt, hogy próbáltam Katinka és Shane figyelmét felhívni arra, hogy mindent meg lehet beszélni” – mondta a 24.hu-nak telefonon a kapitány.

Gyengült a Fidesz, erősödött a Kétfarkú Kutya Párt

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Budapesten a Kutya Párt behozta a Párbeszédet, és lassan beéri az LMP-t és az Együttet is; jelenleg 2%-on állnak. A fővárosban a DK és az MSZP együttesen erősebb, mint a Fidesz, ami azt jelenti, hogy ha most lenne országgyűlési választás, akkor a budapesti szavazók le tudnák nyomni a kormánypártot.

Tüntettek a röszkei ítélet ellen Budapesten

Szombaton pár száz ember gyűlt össze a MigSzol által szervezett Blaha Lujza téri tüntetésre, hogy kiálljanak egy szír férfi mellett, akit 10 év börtönre ítéltek, amiért tavaly szeptemberben a röszkei határzár ideje alatt rázta a kerítést és megdobálta a rendőröket. A szervezők úgy vélik, hogy túlzás ezt az esetet a terrorizmussal azonosítani és ilyen súlyos büntetést kiszabni. „Ha Ahmed terrorista, akkor én is terrorista vagyok, és akkor mindannyiunknak annak kell lenni” – mondta Schilling Árpád rendező a rendezvényen.

Osztrák elnökválasztás

Bár sokan az ő győzelmét várták (pontosabban: tartottak tőle), végül mégsem a szélsőjobboldali Norbert Hofer, hanem a Zöldpárt által támgoatott Alexander van der Bellen nyerte meg ma a megismételt elnökválasztást Ausztriában. Bécsben a győztes egyenesen rommá verte riválisát.

Figyelmébe ajánljuk