A Fidesz eltünteti a korrupciót (a szemünk elől)

  • narancs.hu
  • 2015. június 29.

Hírnarancs

Csodafegyvert talált magának a Fidesz: jön a fizetős közadat. Balhé volt a debreceni menekülttáborban, Szijjártó eközben a kormány menekültpolitikáját ünnepelteti. Órák kérdése, és eldől Görögország sorsa. Több mint 50 ezren látták a Saul fiát, jön a kétmilliárdos Kincsem-film. Hírek.

Fizetős közadatigénylés

Suttyomban került fel péntek este a parlament.hu-ra Trócsányi László igazságügyi miniszter törvénytervezete, amely korlátozná a közérdekű adatigénylések rendszerét – írja a Kettős Mérce. A törvényjavaslat szerint minden egyes közadatigénylés alkalmával az adatgazdák az adatszolgáltatás költségeit kifizettethetnék az adatigénylővel. Minderre egy olyan rendszert találtak ki, amely az eddigi 15 napos határidőt még 30 nappal kitolhatná. A helyzet egyértelmű: a kormány, amely 5 év alatt egyetlen, a korrupciót lényegesen csökkentő intézkedést sem hozott, most hoz egyet a korrupciót üldözők ellen.

Mindez körülbelül semmire nem jó, kivéve a korrupció és egyéb piszkos ügyletek elmismásolásához. Arra viszont kiváló.

false

 

Fotó: Vastagbőr

Nem is kell sokat várni, a buzgó Semjén Zsolt (ahogy a Vastagbőr képdokumentációján is látható) ma már be is terjesztette, hogy „kivételes eljárásban” tárgyalják az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását. Már csak ez hiányzott!

Juhász Péter kiváló kezdeményezése enyhíthet a károkon. Az Együtt politikusa azt írta: „Megszervezzük, hogy képviselőink által mind az önkormányzatoktól, mind az állami intézményektől ingyen juthass adatokhoz a továbbiakban is. Ugyanis azt nem tehetik fizetőssé, hogy ők hozzáférjenek ezekhez. Ha pedig ők hozzáférnek, te is hozzá fogsz.”

Nem jókedvükben?

Kétnapos újabb rendkívüli ülés kezdődött ma a parlamentben, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – az Index tudósítása szerint – elmondta, hogy „Európának a második világháború vége óta egyszerre ennyi gonddal nem kellett megküzdenie: a kontinensen háború zajlik, és a gazdasági problémák mellett itt van minden idők legnagyobb menekülthulláma”. A külügyminiszter szerint egy olyan újkori népvándorlási jelenséggel állunk szemben, amelyre az EU területén kívül kell megoldást találni. Miközben Szijjártó beszámolt az EU-csúcs részleteiről, Tóth Bertalan (MSZP) arra emlékeztetett, hogy minderre „nem a gyűlöletkeltés a válasz, a kerítés nem fog megoldást adni, hanem fokozza az emberekben a félelmet”, ezért kérte, hogy vitassák meg a szocialisták javaslatait, amely szerint a kerítés építésére szánt 22 milliárd forintból inkább erősítsék meg a bevándorlási hivatalt és a határrendészetet. Ehhez képest Gyöngyösi Márton (Jobbik) szerint a kialakult helyzetért „Magyarország is felelős nyugati szövetségeseivel együtt”.

Folytatás holnap, vélhetően hasonló színvonalon…

Mindeközben

balhé tört ki a debreceni menekülttáborban. A 800 ember elhelyezésére tervezett befogadóállomáson jelenleg körülbelül 1600-an tartózkodnak; a menekültek és menedékkérők között a police.hu szerint vallási alapú konfliktus bontakozott ki, mikor valaki elvette a másik Koránját (ami a lapok között egyébként 200 eurót tartalmazott), beszaladt vele egy épületbe, majd megtaposta a könyvet. A rendőrség szerint a konfliktus elmérgesedett, és a táborban tartózkodók közül több százan csatlakoztak a balhéhoz. Ezután körülbelül százan kimentek a táborból, parkoló autókra támadtak, kukákat gyújtottak fel.

Van már kerítés

Van már kerítés

Fotó: MTI

A tábort ideiglenesen lezárták, csak különös indokkal lehet elhagyni azt, a délutáni zavargásoknak egy könnyű sérültje van, egy embert őrizetbe vettek, és még mindig nagy a rendőri készültség a helyszínen.

Mi lesz veled, Görögország?

A görög adósságrendezésről adott interjút Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a CNBC-nek, amiből a portfolio.hu összeszedte a legfontosabbakat. Eszerint Lagarde elmondta, hogy őszintén reméli, hogy a június 30-án, kedd este esedékes IMF-törlesztést ki tudják fizetni a görögök. A következő néhány nap kritikusan fontos, most dől el minden további lépés. Ha nem történik meg a törlesztés, akkor számos lépést kell megtennie az IMF-nek: ha egy ország fizetési késedelembe esik az IMF felé, akkor egészen addig további hitelt nem kaphat tőle, amíg ezt a késedelmet le nem dolgozza. Ettől függetlenül Görögország akkor is az IMF tagja maradna, és élvezhetné annak előnyeit, tagja maradhatna az igazgatótanácsnak, sőt kaphatna technikai segítséget is.

false

 

Fotó: CBS News

Persze ebben partnernek kell mutatkozni, mert ahogy az a Portfolio szemléjéből is kiderül, az „ördögi IMF” és egyéb szidalmazó kijelentések (amelyeket a görög kormány hangoztatott) nem biztos, hogy segítenek az ügyön. Lagarde úgy fogalmazott, hogy az IMF eddig is rugalmas volt, és hármas egységben cselekszik az Európai Bizottsággal és az EKB-val. A szombati tárgyalások összeomlása után (a 444.hu összeszedte, mi mindenre mondtak nemet a görögök) vagy annak ellenére az IMF vezérigazgatója azt mondta, hogy mivel „Görögország az eurózóna tagja, továbbra is rugalmasak vagyunk és készen állunk a tárgyalások folytatására, így ha a görögök készek folytatni, akkor mi is rugalmasan alkalmazkodunk ahhoz, amit hajlandók megtenni”. Ehhez persze az kell, hogy a görögök az eurózóna tagjai akarjanak maradni, amely kérdésben döntő fontosságú lesz a népszavazás kimenetele.

Eladó az Origo

A cink.hu tudomása szerint a magyar sajtóban kivételes, transzparens módon adnák el a portált – állítólag erről is szó esett a ma tartott origós állománygyűléseken. A Cink „iparági forrásai” szerint több nagy médiacég is ajánlatot tehet, akár köztük lehet az Index-tulajdonos Spéder Zoltán, illetve Habony Árpád új médiavállalkozása is.

Tarol a Saul fia

Három hét alatt több mint 50 ezer néző látta a hazai mozikban a cannes-i filmfesztiválon négy díjat is besöprő Saul fia című filmet. Nemes Jeles László filmje ezzel megelőzte Mundruczó Kornél előző évben szintén Cannes-ban díjazott Fehér istenét, és már csak az olyan könnyedebb darabok állnak előtte, mint az Argo 2, a Swing, a Coming Out vagy a Megdönteni Hajnal Tímeát.

Zsótér Sándor, Molnár Levente és Röhrig Géza a Saul fiában

Zsótér Sándor, Molnár Levente és Röhrig Géza

 

Jön a Kincsem, Pálfi melegít

A filmalapnál elhasalt Toldi-film helyett, úgy néz ki, egy másik nagyszabású történelmi produkció kapott kétmilliárd forintot. A Herendi Gábor jegyezte Kincsem a legendás versenyló pályafutását eleveníti majd fel, amely középpontjában egy öntörvényű magyar nemes és egy modern, felvilágosult osztrák nő szerelme lesz. Ekkora támogatást még egyetlen film sem kapott a filmalaptól. De Andy Vajna szervezete érdekes módon ismét bizalmat szavazott a Toldi-botrány után Pálfi Györgynek, aki most Stanislaw Lem Az Úr hangja című könyve alapján egy sci-fit akar csinálni.

Figyelmébe ajánljuk