Juncker lekevert egy taslit a „diktátornak”, Orbán meg tűrte

  • narancs.hu
  • 2015. május 22.

Hírnarancs

Magyarország a felzárkóztatandó cigányok miatt nem tud migránsokat fogadni. Juncker lediktátorozta Orbánt és megsuhintotta orcáját, de ez állítólag így megy köztük. Bojkottot hirdettek fideszes politikusok, bérkiegészítés várható a szociális szférában, veszélyben a Faludy-hagyaték. Itt a péntek!

Elég nekünk a sok cigány…

„Nekünk a balkáni régió a prioritásunk. Nálunk nem a Földközi-tenger a probléma, hanem a balkáni országokból érkező menekültáradat” – mondta Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere a bevándorlással és a menekültekkel kapcsolatban az inforadio.hu-nak. Trócsányi szerint, ha valaki politikai menekült, annak pozitívan bírálják el a menekültjogi kérelmét, a gazdasági menekültek esetében azonban sokkal jobb ötletnek tartja a menekültek visszaszállítását azokba az országokba, ahonnan jöttek.

Ám a lényeg Trócsányi szerint mégiscsak az, hogy a területi prioritást Magyarország esetében a Balkán jelenti, „az Orbán-kormány szerint Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról”. Kérdés van?

false

A finoman szólva arcpirítónak nevezhető kinyilatkoztatás persze kiverte a biztosítékot. Az Indexet Lakatos Béla roma származású ácsi polgármester kereste meg azzal, hogy szeretne reagálni Trócsányi szavaira.

A fideszes polgármester már korábban is vállalta pártjával szembeni ellenvéleményét, legutóbb épp az elhibázott romapolitikáról beszélt. Lakatos elmondta, épp a jövő hétre szerveztek egy roma polgármesteri találkozót, ahol a tervek szerint kiadtak volna egy nyilatkozatot a témában, mert tartottak tőle, hogy a kormány a menekültkérdést előbb-utóbb összehozza valamilyen formában a cigányokkal. Azt azonban nem gondolta, hogy máris eljön ez a pillanat. Mivel szerinte az Országos Roma Önkormányzat úgysem fog reagálni, ő maga kötelességének érzi, hogy megtegye. Az ácsi polgármester szerint „vérlázító, teljes mértékben elfogadhatatlan, amit Trócsányi csinált. Mert az emberek többségének Trócsányi szavai nem úgy jönnek le, hogy a kormánynak milyen fontos a romák felzárkóztatása, hanem úgy, hogy a romákra költött pénz miatt nem tud az ország más dolgokkal foglalkozni, más dolgokat finanszírozni”.

Vagyis egyértelműen cigányellenes hangulatot kelt. Lakatos szerint Trócsányinak bocsánatot kellene kérnie szavai miatt a cigányságtól.

Bojkott a Nemzet ellen

A kormány több tagja ignorálja – most már hivatalosan – a Magyar Nemzetet és a Hír Tv-t, mert a fideszes politikusok között akkora a párthűség, hogy még csak nyilatkozni sem hajlandók azon médiumoknak, amelyek tulajdonosa, nevezett Simicska Lajos bántotta az ő jó vezérüket, Orbán Viktort. Az ominózus gecizés után ugyanis nyilatkozatstopot hirdettek a honatyák.

„Dr. Kontrát Károly államtitkár úr nem ad interjút a Magyar Nemzetnek, tekintettel arra, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó média megsértette a Miniszterelnök személyét” – írta ezt ma a Belügyminisztérium Parlamenti Sajtóosztálya a Magyar Nemzet egyik újságírójának, aki interjút kért az említett államtitkártól.

false

 

Fotó: MTI

A nyilatkozatstop sokáig nem volt hivatalos, a Népszabadság egyik korai információja szerint még márciusban „ajánlották” a kormánypárti politikusoknak, hogy kerüljék el a Magyar Nemzet és a Hír Tv kérdéseit. De Balog Zoltán, az Emmi minisztere május elején már ki is mondta, hogy megsértették bajtársát, a miniszterelnököt, és Orbán biztosította őt arról, hogy hasonló helyzetben maga is így cselekedne.

Micsoda érzékeny lelkű férfiakról van itt szó, meg hát milyen szép dolog a hűség! Nemde?

Vicces fiú ez a Juncker

Bizonyítottan az Európai Bizottság elnökének újabb tréfájához kellett jó arcot vágnia Orbán Viktornak. „Helló, diktátor” – köszöntötte állítólag Jean-Claude Juncker a pénteki rigai csúcsra érkező magyar miniszterelnököt, majd lekevert neki egy taslit. Íme, a bizonyíték:

Ám Orbán sajtóembere, Havasi Bertalan szerint így megy ez már régóta, oda-vissza, Orbán meg állítólag úgy szokott köszönni Junckernek, hogy „Hello, Grand Duke”. Mondjuk a pofon mintha kicsit meglepte volna a magyar miniszterelnököt.

Győzött a szoptatás!

Rég láttunk annyi öntudatos édesanyát, akik ma egy gyorséttermi incidens okán álltak ki jogaikért. Üdítő látvány volt az anyukák által összehozott flashmob a Nyugati téri hamburgerezőben, ahol a szabad szoptatás mellett demonstráltak gyermekeik táplálásával a kismamák.

false

 

Fotó: MTI

Bérkiegészítés a szociális szférában

Átlagosan havonta bruttó 16 ezer forint bérkiegészítésre számíthat mintegy 65 ezer szociális dolgozó július 1-jétől – jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy mai sajtótájékoztatón Budapesten – számolt be róla az MTI.

Elsősorban a magasabb iskolai végzettségűeket és a régebb óta a szakmában dolgozókat érinti majd a bérkiegészítés, de a szétosztás elveiről még egyeztetnek a szakmai vezetőkkel. Czibere kiemelte, hogy a most bejelentett bérkiegészítést nem a jelenlegi bérpótlék helyett adják, hanem azon felül.

A szociális ágazatban dolgozó, nagyjából 93 ezer munkavállaló – köztük a szakmai és technikai munkát végzők – jövőre is megkapják az ideivel azonos, vagyis havi 6000 és 17 200 forint közötti bérpótlékot, ami 2016-ban 12 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben.

Eközben Balog Zoltán délelőtt egy budapesti rendezvényen azt mondta, a kormány szerdán arról döntött, hogy az idei költségvetésben 7,6 milliárd forintot, jövőre pedig 15 milliárd forintot költenek a szociális dolgozók a bérkiegészítésére. Ez azt jelenti, hogy a szociális szférában bérpótlékra és bérkiegészítésre jövőre összesen mintegy 27 milliárd forintot fordítanak a költségvetésben. Állítólag.

Veszélyben a Faludy-hagyaték?

false

A Blikk információ szerint veszni látszik Faludy György költő özvegye, Faludy Fanny terve, mely szerint létrehoz egy Faludy-emlékmúzeumot. A kilenc éve, 96 éves korában elhunyt költő hagyatékát (személyes tárgyait, kéziratait, értékes könyveit) felesége eddig egy IX. kerületi helyiségben tárolta, amelyet a Faludy Alapítvány számlájáról 12 millió forintért újíttatott fel. Mindeközben vitte a pénzt a havi bérleti díj és a rezsiköltség is, de mivel ezt már nem tudta fizetni, tetemes adósság, 9,5 millió forint halmozódott fel. Faludy Fanny szerint az általa tervezett múzeum már csak akkor nyithat meg, ha talál egy irodalmat kedvelő mecénást, aki felkarolja a tervet. Ő ugyanis anyagilag tönkrement, a felhalmozódott adósságok miatt az önkormányzat pedig felszólította: hagyja el a helyiséget.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.