A rezsiharc folytatódik, a helyesírás gyászol

  • narancs.hu
  • 2014. április 15.

Hírnarancs

Martonyi magyaráz, Szabó Tímea módosítana, Németh Szilárd elszánt, Berlusconi közmunkás. Megint elmúlt egy kedd.

Martonyi János Brüsszelben, az Európai Politikai Tanulmányok Központja által szervezett rendezvényen kijelentette, hogy „nem újdonság, hogy a magyar választási rendszer a győztesnek kedvez, ez az elmúlt 25 évben mindig is így volt”. A külügyminiszter az 1994-es választásokat hozta fel példaként, amikor a szocialista párt is abszolút többséghez tudott jutni a parlamentben a szavazatok valamivel több mint harminc százalékának megszerzésével. Arról viszont nem beszélt, hogy az elmúlt négy évben hogyan változtatták meg a választási rendszert, hogy még inkább a győztesnek kedvezzen, és hogyan nem fogják azt megváltoztatni az elkövetkező négy évben sem.

Mindezt csak azért mondjuk, mert az Együtt–PM módosító csomagot készül benyújtani a választási törvényhez. Szabó Tímea szerint a Fidesz és a KDNP által egyoldalúan, társadalmi egyeztetés nélkül, erőből áttolt választási rendszerről egyértelműen kiderült, hogy nem képes biztosítani a választás tisztaságát és demokratikus lebonyolítását, ezért egy olyan törvénymódosító csomagot nyújtanak be a következő parlamentnek, amelyik minimálisan képes biztosítani a tartalmi és eljárási visszaélések megakadályozását 2018-ban. Az Együtt–PM „minimálcsomagja” megszüntetné a többes ajánlást, mert egyértelműnek látják, hogy az a „bizniszpártokat” segíti az indulásban; azt javasolják, hogy mindenki csak egy pártot támogathasson. A javaslat eltörölné a győztes képviselőjelöltek után járó kompenzációt is, illetve javasolják, hogy a határon túli kettős állampolgárokhoz hasonlóan a külföldön élő magyar állampolgárok is szavazhassanak levélben – sorolta elképzeléseiket. Tervük közt szerepel még, hogy akik kevesebb szavazatot szereznek, mint ahány aláírást a jelöléskor kaptak, kötelesek legyenek visszafizetni az állami támogatást, illetve megtiltanák, hogy a nem jelölő szervezetnek minősülő jogi személyek bármiféle kampánytevékenységet folytassanak, vagyis a kormány, az önkormányzatok és az álcivil szervezetek ne vehessenek részt a kampányban.

Persze mondhatnánk azt is, Martonyi most már azt mond, amit akar. Még a választások előtt jelezte, hogy nem akar tovább külügyminiszterkedni, ám az csak ma derült ki, hogy a veterán diplomata nem egy nyugdíjasotthonban ultizással tölti majd idős napjait. Ahogy arról a nol.hu beszámolt, „Martonyi János távozó külügyminisztert szeretné a Mol igazgatóságában látni a Mol egyik nagyobb tulajdonosa”, ám a lap szerint e tulaj nem a magyar állam.

false

 

Fotó: MTI

Azt gondoltuk, hogy miután Orbán Viktor és Rogán Antal átadott egy támfalat, amit gyorsan be is zártak, az augusztusi „igazi” megnyitóig már nem kell ugrálnunk a Várkert Bazáron, de tévedtünk. A Kétfarkú Kutya Párt tette ki a Facebook-oldalára azt a fotót, ami a bazár emléktábláján látható ordas helyesírási hibára hívja fel a figyelmet. Persze, hogy ciki, hát még az, hogy ezt az illetékesek közül senki nem vette észre, ám talán még ennél is égőbb, hogy kiknek a neve szerepel a többiekénél sokkal nagyobb betűkkel a táblán.

Úgy látszik, Németh Szilárdot nem viselte meg túlságosan a választási zakó, önbizalma töretlen. A rezsiharc őrmestere sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy csak a Fidesz–KDNP európai parlamenti választási listáján szereplő jelöltek tudják majd képviselni a rezsicsökkentés politikáját Brüsszelben is. Nos, ebben biztosak vagyunk, csak azt nem értjük, hogyan lehetséges az, hogy egy ilyen nagyszerű harcos nem került be még az első húszba sem az elszántak EP-listáján, ha oda még Pálffy István is jó volt.

A nap szenzációja, hogy Berlusconit egy év közhasznú munkavégzésre ítélte a milánói bíróság, a 78 éves bonvivánnak az Arcoréban levő villájához közeli Cesano Boscone településen, egy idősotthonban kell szociális munkát végeznie, heti egy alkalommal, négy órán át. Amúgy korábban a bíróság négy évre ítélte Berlusconit adócsalás miatt, de ebből hármat elengedett – elsősorban a vádlott hajlott korára való tekintettel.

Figyelmébe ajánljuk