Máris marakodik az MSZP és a DK a homokozólapátért

  • narancs.hu
  • 2014. október 15.

Hírnarancs

Az MSZP a vártnál kevésbé kudarcos választási eredmény ismeretében nekiugrott a DK-nak, most már papír is van róla, hogy a képzett fiatalok hagyják elfele az országot, és nagy megkönnyebbülésünkre Fekete György folytathatja az MMA élén.
Szanyi Tibor

Szanyi Tibor

Fotó: Németh Dániel

Szanyi Tibornak vissza kell fizetnie a brüsszeli hivatalnak a gój motorosok ottani vendégül látásának költségeit – erről döntött a párt országos elnöksége. (Az épületes történetről itt emlékeztünk meg.) Az elnökség elhatárolódik Szanyi Tibor „ostoba, meggondolatlan, erkölcsileg vállalhatatlan” akciójától, amely „súlyos károkat” okozott politikai közösségüknek. Megjegyezték azt is, hogy időközben Szanyi Tibor bocsánatot kért, de ez nem menti fel a következmények alól. A párt közleményében arra is felszólította EP-képviselőjét, hogy a jövőben „fegyelmezze magát”, különben Szanyi nem számíthat többé „az MSZP közösségének toleranciájára”.

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményben reagált Tóbiás József MSZP-elnök és a szocialista platformok azon kijelentéseire, hogy az MSZP „befejezte az együttműködés politikáját”, illetve a baloldalt ki kell szabadítani abból a csapdából, amibe Gyurcsány Ferenc kényszerítette. A DK „tiszteletben tartja” a szocialisták álláspontját, ám szerintük az MSZP félreérti a jelenlegi helyzetet.

Hírmagyarázat (vagy hogy mondják)

A május 25-i EP-választás eredménye a rendkívül alacsony választási részvétel (28,92 százalék), illetve a választói aktivitás nagy területi szórtsága miatt nem mutatta pontosan a baloldalon belüli tényleges erőviszonyokat. Az akkori budapesti kiugró aktivitás (amely 10 százalékkal haladta meg az országosat), illetve a megyei jogú városok és általában a nagy települések átlagosnál nagyobb szavazási hajlandósága az urbánusabb beállítottságú és elkötelezett hívekkel rendelkező DK-nak kedvezett (és részben az Együttnek). Az önkormányzati választásnak – amelyen például nincs pártlistás választás a fővárosban és a megyei jogú városokban – viszont teljesen más a logikája (és teljesen más a szavazói hozzáállás is, mint egy EP-választáson), de ezt a közhelyszerű tényt a baloldal pártjai idén nyáron éppúgy figyelmen kívül hagyták, mint most. A különbség annyi, hogy akkor a váratlanul jó mutatókra hivatkozva a DK (és az Együtt) überkedett, míg most az MSZP. Csakhogy mindketten (-hárman) egyazon szavazóbázison marakodnak, miközben a mozgásterük többek között ezért is eleve behatárolt marad. Ahogyan tehát az EP-választás eredményéből nem következett Gyurcsány vagy az Együtt baloldali térhódítása, az önkormányzati választás sem feltétlenül az MSZP visszaerősödésére utal.

Mellbevágó adatokat közölt szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely egy nemzetközi projekt keretében vizsgálta, hogy hányan vándoroltak ki Magyarországról. A KSH szerint 2013 elején 350 ezer olyan magyar élt külföldön, aki 1989 és 2012 között hagyta el az országot. Az adatok azt mutatják, hogy 2009 óta elsősorban fiatalok távoznak, aminek már középtávon is katasztrofális következményei lehetnek (például a nyugdíjrendszer fenntarthatóságára); ráadásul a migránsok döntő többsége a legképzettebb rétegekből kerül ki. Ha valóban borzongni akarnak, bátran kattintsanak ide.

Végezetül egy örömhír: Fekete György belsőépítészt, a Magyar Művészeti Akadémia eddigi vezetőjét választotta elnöknek a testület a szerdai tisztújító közgyűlésen. A régi-új vezetőt 165 igen, 8 nem és 12 tartózkodás mellett választották meg, megbízatása három évre szól. A posztért egyedül indult. (Infernális részletekben felettébb dús beszámolónk itt olvasható.)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.