Andy Vajna pénzben fürdik

  • narancs.hu
  • 2016. január 27.

Hírnarancs

Új különadó, új vírus, új hülyék – és még Adolf Eichmann is előbukkan szerdai híreinkben.

Az amúgy is a piactorzító különadók szerelmeseként ismert magyar kormány tanul a lengyelektől: ha ott bejön, akkor nálunk is különadóval akasztanának be egyet a kiskereskedelmi láncoknak. Ám ahogy az Index szemfülesen rámutat, afféle nosztalgikus visszajátszásról van leginkább szó, hiszen „2011 és 2013 között Magyarországon is volt kiskereskedelmi különadó, progresszív adózás érintette az évi 500 millió forintnál magasabb bevételű láncokat. Az adó miatt uniós per indult, azt vizsgálták, hogy a rendelkezés indokolatlanul magasabb terhet jelent-e a multiláncoknak. Időközben a magyar kormány kivezette a különadót.”

false

Andy Vajna nagyon jól járt. A kaszinómester/filmbiztos/oligarcha számára ezüsttálcán átnyújtott, brutálisan nagyvonalú adókedvezmény miatt 4 milliárd forint csorgott vissza Vajna pénztárcájába. Mindez pedig (a 444 cikke alapján) Varga Mihály szerint azért jó, mert emiatt fog csökkenni például a gyermekéhezés is Magyarországon (a jóízlés és a közerkölcs nívója mellett, alighanem).

Új vírus Európában: sejteni lehetett, hogy ha Amerikában már észlelték, akkor hamar megjön Európába is a zikavírus, amelyet egy szúnyog terjeszt, és korábban inkább csak Afrikában és Latin-Amerikában okozott zűröket. Most Dániában azonosították egy fiatal férfiban a kórokozót, amely influenzaszerű tüneteket (lázat, izomfájdalmat) eredményez, és nagyon veszélyes a magzatokra, akiknél kóros kisfejűséget képes okozni. Kurva vírusok!

Deutsch Tamás, Bayer Zsolt és más bohócok után most egy komolyabb helyen is elhatárolódtak a Habony Árpád által ellopott rendkívül szabályosan és célszerűen felhasznált közpénzből viccportált üzemeltető G. Fodor Gábortól. Az ELTE honlapján ugyanis ez olvasható:

„Az ELTE Politikatudományi Intézetében korábban oktatóként dolgozó, a 2015/2016-os tanévben fizetés nélküli szabadságon lévő G. Fodor Gábor által főszerkesztőként jegyzett 888.hu internetes portálon megjelent szexista, rasszista, mások személyiségi jogait, emberi méltóságát sértő tartalmak teljes mértékben összeegyeztethetetlenek az egyetem által vallott értékekkel, az ilyen megnyilvánulásokat az egyetem a leghatározottabban elítéli.”

Ma van az auschwitzi haláltábor felszabadításának 71. évfordulója. Voltaképp ehhez kapcsolódik a Guardian híre, mely szerint Izrael nyilvánossá tette a deportálások főmérnöke, Adolf Eichmann kegyelmi kérvényét, amelyet alig két nappal a kivégzése előtt fogalmazott meg az öreg náci. A levélben Eichmann azt hazudja, hogy ő csak egyszerű fogaskerék volt a náci gépezetben, nem pedig vezető, így nem érzi magát bűnösnek; a bíróság döntését pedig nem találja igazságosnak, ezért kéri, hogy a halálbüntetését ne hajtsák végre. A levelet Eichmann 1962. május 29-én írta. Május 31-én felakasztották.

Gyász. Még kedd éjszaka értesülhetett a világ arról, hogy 94 éves korában elhunyt Abe Vigoda filmszínész, akit az egész világ jól ismer, hiszen ő volt Tessio, a Corleone család egyik kápója, aki Don Barzini békülési ajánlatát hozta (árulóként) a Keresztapa végén. Ugyancsak tegnap este, 53 éves korában, korábbi autóbalesete miatt elhunyt a Black néven és Wonderful Life c. 1987-es megaslágeréről ismert popénekes.

Egy stílusos gengszter: Abe Vigoda mint Salvatore Tessio

Egy stílusos gengszter: Abe Vigoda mint Salvatore Tessio

 

Figyelmébe ajánljuk