Angela Merkel nem akar Orbánnal találkozni

  • narancs.hu
  • 2015. december 1.

Hírnarancs

A kancellár Orbán menekültpolitikája miatt rágott be. A románok magyar terroristát fogtak, Ferenc pápa szerint húzhatunk gumit. De kié lesz az Origo? Ezek voltak a kedd főbb dilemmái.

A németek az utolsó pillanatban mondták le a november 12-re, a máltai EU-csúcs idejére tervezett Merkel–Orbán-találkozót – értesült diplomáciai forrásokból a vs.hu. A kancellár korábban a magyar miniszterelnök szemére vetette, hogy menekültügyben lassan a legfőbb ellenzékévé válik, holott elvileg stratégiai szövetségesek, és mindketten az Európai Néppárt tagjai. A kétoldalú kapcsolatok elhidegülését jelzi, hogy Szijjártó Péter és Balog Zoltán kihagyta a novemberi német–magyar fórumot, mert ott miniszterekkel nem, csak államtitkárokkal tárgyalhattak volna. A vs szerint tovább ronthat a helyzeten a hipermarketekben bevezetni tervezett minimális foglalkoztatotti létszám, mivel az főként német diszkontláncoknak, a Penny Marketnek, a Lidlnek és az Aldinak fájna.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Menekültek, terroristák

Törökország és az EU vasárnapi megállapodását követően a török parti őrség 1300 menekültet tartóztatott fel Ayvacık városánál. A határzár ugyanakkor továbbra sem kijátszhatatlan, az euobserver beszámolója szerint a megerősített rendőri fellépés ellenére hétfőn és kedden összesen 5000 ember érte el a görögországi Leszboszt.

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség őrizetbe vette a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi vezetőjét, B. I. A.-t, adta hírül a nol.hu. A gyanú szerint a 30-as éveiben járó fiatalember bombát tervezett robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett felvonuláson. A HVIM ellenben azt közölte, hogy vezetőjüktől csak olyan anyagokat foglaltak le, amelyeket legálisan tarthat.

Médiafogyasztási szokások

Vádat emelt az ügyészség az Index újságírója, Nyilas Gergely ellen, amiért magát menekültnek álcázva tudósított a menekültekkel szembeni hatósági bánásmódról, az elhelyezés és az eljárás körülményeiről. Az ügyészség szerint ezzel Nyilas megtévesztette a hatóságokat és közokirat-hamisítást is elkövetett. Ha anno kihagyták volna, most mindenképpen olvassák el az inkriminált, ám kiváló írást.

Még karácsony előtt dönthet az Origo eladásáról a Deutsche Telekom – írja a 444.hu. A legesélyesebb érdeklődő a vs-t is kiadó, Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó New Wave Productions lehet, de ajánlatot tett Gattyán György, Spéder Zoltán és Varga Zoltán is. Sőt állítólag Schmidt Mária is szeretné megkaparintani a legnagyobb hazai hírportált, bár a 444 szerint formálisan nem jelentkezett be.

false

 

Fotó: MTI-Illyés Tibor

Vallási modernizáció

A norvég bevándorlási hivatal cáfolta azt a magyar médiában is futótűzként terjedő hírt, miszerint a vallási jelképek (például a kereszt) eltávolítására kötelezte volna azokat a templomokat, amelyeket menekültek befogadására hasznosítanak. A hivatal csupán egy olyan helyiség kialakítását kérte, ahol a menekültek is szabadon gyakorolhatják vallásukat.

Mobil gyóntatószék Rióban

Mobil gyóntatószék Rióban

Fotó: L’Osservatore Romano

Ma van az AIDS elleni küzdelem világnapja. Ennek kapcsán Ferenc pápa szőrszálhasogatónak nevezte azt a vitát, hogy szabad-e a keresztényeknek óvszert használniuk. A pápa szerint a kérdést csak a vaskalapos keresztény fundamentalisták tartják napirenden.

Figyelmébe ajánljuk