Bajnai dolgozni megy, de Lázár sem mindenható – Nem-e?

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 2.

Hírnarancs

Bajnai megy is, marad is. Tarlós István, de még Bogár László is megmondja a tutit, az egyik Lázár Jánosról, a másik az ukrajnai háború kirobbanásáról. Kétszer adták át, de még mindig nincs kész, mi az? Langyos kedd, tele színekkel.

Megy Bajnai

false

A baloldal megmentőjeként emlegetett politikai visszatérő el is megy meg nem is; a hvg.hu szerint egy infrastrukturális befektetésekre szakosodott – s a Meridiam-csoportba tartozó – cégnél folytatja –, az elmúlt két évben a vállalat felügyelőbizottságában dolgozott. Ez hivatalosan nem jelenti azt, hogy visszavonul a politikától, hisz’ továbbra is az Együtt választmányának tagja marad, s a Haza és Haladás Alapítványban is megtartja pozícióját…

Jön Krasznahorkai

Új szövegmegjelenés a Digitális Irodalmi Akadémián (DIA), mától Krasznahorkai László: Megy a világ című műve is olvasható a felületen.

Miből tanulnak a gyerekek?

Elkezdődött a tanév, és a szezon egyik attrakciója a felháborító vagy/és vicces tankönyvi hibák, képek bemutatása. Van Nyugat-ellenes „vitaanyag” az irodalomkönyvben, amit a Kettős Mérce mutatott meg először, haját tépő kislány a matekkönyv borítóján, vagy képfelismerés a történelemkönyvben: négy képről kell eldönteni, hogy a szavazás során az urnához vonuló emberek „milyen településen szavazhatnak” és „melyik társadalmi réteghez állhatnak a legközelebb”. Hát, nem csodás dolog, ha a gyerek ilyen magas színvonalú könyvekből tanulhat?

false

 

 

 

 

Ara csak egy van

Angelina Jolié volt a legmenőbb menyasszonyi ruha, amit saját gyerekei díszítettek ki rajzaikkal.

 

 

 

 

 

 

János és a város

Tarlós István kitartó ember, ezt mai Facebook-posztjában is megmutatta, ahol világosan leszögezi, hogy nem mond le a budapesti nagyberuházásokról, sem a Margitsziget, sem az állatkert, sem a Lánchíd fejlesztéséről, akkor sem, ha a hírek szerint Lázár János kancelláriaminiszter akarja azokat leállíttatni. Sőt, a jó öreg Tarlós felveszi a kesztyűt és el is igazít mindenkit, felvilágosítással él, így ezek után senkiben sem maradhat kétely… Tudja meg mindenki: „Egyébként is, János a keresztneve, nem pedig Mindenható!” Épp csak hozzá nem teszi, hogy János pedig legyen, fenn a János-hegyen…

Ő nem János, Balázs

Az Index kiderítette, ki áll a Facebook verselési láza mögött, ki az a Szabó Balázs, aki kortárs vershurrikánt szabadított a közösségi oldalra, ezzel háttérbe szorítva kiscicát, Ice Bucket Challange-et, szexet, politikát…

A harmadikra várva

Kétszer adták át és avatták fel a Várkert Bazárt, a héten mégis vadul zajlik még a műszaki átadás és garanciális javítás – tájékoztatott az önkormányzat. Ez valami új magyar sajátosság lehet, hogy a hejehuja vigalom után jön még csak a meló vége.

„Itt az ideje”

Támogatói kampányt indít a Krétakör, és visszatérnek a kezdetekhez. „20 éves története során az alkotóműhely úttörővé vált, és működésével kiépítette azokat a csatornákat, amelyek alapján a magyar állam ma is hozzájárul a legmenőbb, független színházak működéséhez.” Azonban úgy látják, hogy 2014-re a magyar állam „felmondta azokat a normákat, amelyek lehetővé tették a professzionális viszonyt alkotóműhelyünk és a felelős minisztérium között. Támogatásunk mára értelmezhetetlen összegűvé vált, ezért nem kívánunk pályázni a felelős szervekhez mindaddig, amíg a politikai alapú pénzosztás az állami javak disztribúciójának az egyetlen stratégiája. Szakmai törekvéseinkből és közéleti kiállásunk létjogosultságából továbbra sem engedünk. Alkotói függetlenségünk záloga innentől kezdve az államtól történő anyagi függetlenedésünk kérdése. Egyszóval: itt az ideje az önállóságnak. Ehhez újra utat kell törni, de ezúttal nem az adófizetők pénzével gazdálkodó állam, hanem a demokratikus elköteleződésű, a szájmagyarkodós, illiberális önégetéstől viszolygó többség felé.”

Bogár László megmondta

Azt tudniillik, hogy ki kezdte az ukrajnai háborút.

Nem is röhögtük ki

A Morning Show három észkombájnja meg jól megsértődött.

Telefoncsere

Állítólag ilyen lesz az új iPhone.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.