Bekeményít a Pincsi Aréna – Spórol a Pasa park

  • narancs.hu
  • 2014. május 5.

Hírnarancs

Egy Eugène Ionesco nevű idős halottat ki kellett vezetni a montparnasse-i temetőből, mert hangosan röhögve forgott a sírjában, s ezzel durván megzavarta lakótársai örök nyugalmát. A vén bűnös azzal védekezett, hogy a Magyarországról érkező híreket olvasta.
Jó mulatság

Jó mulatság

Fotó: MTI

Kaszper, Jeszper és Jónatán

Történelmi napra virradtunk, gyakorlatilag hozzálátott harmadik ciklusához Orbán Viktor – természetesen a tőle megszokott vehemenciával. Egyik kezével megrázta Áder János államfői kezét, a másikkal meg méretre szabta Rogán Antalt, aki ijedtében elkezdett spórolni. De haladjunk sorjában: még jóformán fel sem jött a nap, Orbánt magához kérette az államelnök, s amint felért hozzá, rögtön felkérte kormányalakításra. Orbán elfogadta a felkérést, nyilván nem mert ellentmondani a komor tekintetű csornai nagymenőnek. Innen cáfoljuk azokat a kósza híreszteléseket, melyek szerint a párbeszédük úgy hangzott volna, hogy: „Te államfőt csináltál belőlem, én most miniszterelnököt belőled, sok sikert, Viktor!” „Ne bomolj, Janó, én magamból csináltam miniszterelnököt, belőled meg majmot!” „Nekem így is jó!” „Szerintem is, találkozunk a meccsen!” Nem, nem így történt, esküszünk.

Mindezek után frakcióülést tartott a Fidesz, ahonnan az jött ki, hogy Rogán lesz a párt frakcióvezetője, a fiókszervezeté Harrach Péter, Kövér László pedig ismét házelnök lesz. Harrach jelölésének nyilván semmi jelentősége, valaki nyilván azt gondolja róla, hogy „olyan megbízható fizimiskája van”. Ellenben Rogán ismétlése azon találgatások fényében lehet érdekes, melyek szerint a választás előtt lefuttatott Pasa park-gate arra kellett, hogy Rogán ne kerülhessen az EU-pénzek közelébe, mert azt az állampárt reflektort kerülni igyekvő nagyvadai nem szenvedhetnék. A feltételezett terv alighanem bejött, hiszen az még hagyján, hogy a vagyonnyilatkozataiban hetet-havat összehordó majsztróból nem lett csúcsminiszter, de azóta is kétségbeesetten igyekszik helyrehozni a renoméját. Most például valami nagy tudású szakelem azt tanácsolhatta neki, hogy akkor lenne igazán hiteles csávó, ha a takarékosság élére állna. Nem is tétovázott Antal, inkább rögtön síkraszállt! Miért is? Hát, azért, hogy a képviselők a jövőben csak a képviselői fizut vehessék fel, mert az önkormányzati választásokig a még polgármesterkedő arcok nyalnak az önkormányzatoktól is honort, ami ronda dolog. Nos, lehet valami ebben a hitelesség dologban, hiszen Rogán Antal, mint a ronda dolgok szakértője, legalábbis megjárja…

Mindegy, szombaton buli lesz, pártunk örömében nagygyűlést tart.

A kamut is hamunak mondják

Az Európai Parlament hazai deszantjának megválasztásához úgy tűnik, már nincsen szükség kamupártokra, így Bokros Lajos – a magyar politikai élet szimpatikus és kevésbé szimpatikus hajótöröttjeiből verbuvált – pártja, a Modern Magyarországért sajna nem mérettetheti meg magát e minden bizonnyal nemes versengésben. Reméljük, nem adják fel e rossz hír hallatán.

Volt Bokrosnak négy éve Brüsszelben, az is valami. Az európai politikát döntően befolyásoló lépéseiről a beszámolókat az olvasóriportereknek járó szokásos jutalommal várjuk minden reggel hatkor a csillaghullás melletti parkolóban.

Napi rendőr

Ma a Citadellára vezető utakat vonta blokád alá a rendőrség. Az államnak van valami elszámolási vitája a rémes küllemű bazársor aktoraival, s e vita rendezése csak nagyszámú rendőri erők bevetésével tűnt lehetségesnek a pártállam számára. A múlt héten az emlékmű ellen tiltakozókat barackolták, a hétvégén az autósokat vették le, most meg ez; a szerv ki sem látszik a melóból.

Klotyópapírral belépni szigorúan tilos!

A nap híre, mint már annyiszor, ma is Felcsútról érkezett! Kihirdették a házszabályt, vagy mi ütött beléjük, de az egész internet azon a dokumenten röhög, amit a miheztartás végett sikerült a derék felcsúti sportbarátoknak publikálniuk. Nos, eszerint Orbán Viktor stadionjába slózipapírral tilos a bemenet, jó, akkor pénztárszalaggal, akkor is egy guriga rötyipapírt rajzoltak a hülye piktogramjukra… A legszebb persze az, hogy az „aktuálpolitika” is ki van tiltva a Pincsi Arénából. Szegény Orbán, alig építette fel a saját fűthető székes kis stadionkáját, máris kitiltják háládatlan tányérnyalói. Rémes. Vagy képzeljük el azt a rendezőt, aki a „Gyurcsány, takarodj! Gyurcsány, takarodj!” kiáltásokkal szurkoló sportszerető közönségnek azt mondja, hogy ejnye-bejnye, csak semmi aktuálpolitikát!

Nálunk viszont már most buli van

Hogy ez miről jutott eszünkbe? Ionescóról, basszus.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.