Billen a plató, borul a trágya – Ilyen Európáról álmodik Orbán

  • narancs.hu
  • 2015. november 23.

Hírnarancs

Az összes terrorista migráns, egy kanyi közpénzt se költenek Paksra. Erős kifejezések, kijelentések és szagok, pedig még csak hétfő van.

Áthatolhatatlan

„Az összes terrorista alapvetően migráns, a kérdés csak az, hogy mikor emigráltak az Európai Unióba” – mondta Orbán Viktor a Politicónak adott interjújában. A politikai híroldalnak Orbán a parlamenti irodájában adott másfél órás interjút, amelyet függő beszédben közöltek le hétfőn reggel. A hvg.hu összefoglalója szerint „Orbán az interjúban megmondta, milyen receptet képzel el Európa betegségeire: áthatolhatatlan külső határokat, amelyekkel növelik az uniós biztonságot, és megmenthetik a schengeni övezeten belüli szabad átjárást; új EU-alkotmány, amely a nemzetállamok szerepét erősíti Brüsszellel szemben; és normalizált kapcsolatot Oroszországgal”. Ha ilyen Európáról álmodik Orbán, akkor elmondhatná azt is, mégis hogyan képzeli az „áthatolhatatlan” határt? És a meccsek idejére feloldják a szükségállapotot?

false

 

 

Cseszegetik Paksot, a Miniszterelnökség visszalő

„Részletes vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Paks II. atomerőműnek nyújtott beruházási támogatás ügyében. A hétfői bejelentés egyértelműen az Orbán-kormány kudarca, a Brüsszelben képviselt magyar álláspont lényege eddig az volt, hogy a projekt egyáltalán nem kap állami támogatást, ezt azonban a Bizottság nem fogadta el” – írja a nol.hu, hozzátéve, hogy „a vizsgálat tárgy a tiltott állami támogatás gyanújának tisztázása, illetve, hogy állami támogatásnak minősül-e az orosz hitelre és annak költségvetési visszafizetésére épülő finanszírozási konstrukció”.

Mondanunk sem kell, hogy erre már a Miniszterelnökség is ugrott. „A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a Paks II. projekt nem tartalmaz állami támogatást, és a beruházást egy racionális befektető is megvalósítaná” – tájékoztatták MTI-t, ám azt sem hallgatták el, hogy „a kormány azonban elkötelezett amellett, hogy a paksi atomerőmű állami tulajdonban maradjon, mivel csak így garantálható Magyarország energiabiztonsága, valamint a lakosság részére az olcsó és a vállalkozások számára a versenyképes árú áram”.

Vegyük át még egyszer. Brüsszelben nem hiszik el, hogy a Paks II. projekt egyáltalán nem kap állami támogatást, erre az a reakció, hogy a magyar kormány határozott álláspontja, hogy a Paks II. projekt nem tartalmaz állami támogatást. Ezt nevezik párbeszédnek.

 

Vadakat terelők

Fura közleményt juttatott el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MTI-hez, szerintük ugyanis az elmúlt években „a korrupció elleni fellépés nemzetstratégiai szintű kérdéssé vált Magyarországon”. Miként a tudósításból kiderül, a számvevőszék az Országgyűlésben tartandó korrupcióellenes vitanapra küldte meg összegző tájékoztatóját, hangsúlyozva, hogy „az ÁSZ az Országgyűlés felhatalmazása alapján már csaknem tíz éve fordít kiemelt figyelmet a korrupció elleni küzdelemre”. Az összegzés szerint az ÁSZ „a jövőben is őrködik a közpénzek felhasználása felett, jelzi az előforduló problémákat, és a helyes irányba tereli a közintézmények gazdálkodását”.

Ezúton fejeznénk ki köszönetünket.

 

Koporsó és trágya

„A kormány állítsa le az állami földvagyon kiárusítását, mert tönkreteszi a vidéki gazdálkodókat, és az ország vagyonát is megkárosítja, az állami földek ugyanis nem a kormány, hanem az ország tulajdonát képezik” – mondta a Greenpeace agrárkampány-felelőse a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott performanszon. Rodics Katalin szerint „az új tulajdonosok valójában nem értenek a földműveléshez, és csupán vegyszerekkel, nagyüzemi módszerekkel gazdálkodnak majd, így az élelmiszer-ellátás egészségtelen és szegényes lesz”.

false

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A Greenpeace-esek mindezt egy „Magyar Vidék” feliratú koporsóval szemléltették a Kossuth téren, de sajna ez csupán ártatlan játszadozásnak tűnik Sallai Róbert Benedek szintén a témával kapcsolatos akciójához képest. Az LMP képviselője ugyanis egy teherautónyi szart borított a kaposvári kormányhivatal épülete elé, ahol épp elkezdték volna a földárverést. „A trágyát Bábonymegyerből szállították Kaposvárra, a kék Ifát Sallai vezette” – írja a sonline.hu, hozzátéve, hogy „a rendőrök megpróbálták megakadályozni az akciót, ám a honatya előbb leborította a rakományt, majd élve mentelmi jogával (…) sajtótájékoztatót is tartott”. Sallai arról beszélt, hogy „több mint 300 ezer hektárt kótyavetyélnek el, s ellehetetlenítik a magyar kis- és középvállalkozókat, akik így semmilyen életcélt nem tudnak majd felmutatni gyermekeiknek”.

A portál beszámolója szerint, „a Városgondnokság megrendelte a trágya eltakarítását (…), a munkálatok néhány tízezer forintba kerülnek, s a szennyezőnek számlázzák ki”.

 

Lesz Cure

Ma jelentették be, hogy Robert Smith együttese jövő ősszel Budapesten is fellép. A nagy esemény alkalmából máris létrejött egy Fb-oldal, ahol ezt írják: „A legendás The Cure 2016 őszén 17 országban összesen 30 koncertet ad a kontinensen, ez lesz az első turnéjuk 8 év után. Ennek a limitált számú fellépésnek hazánk is része lehet, Robert Smith bandája október 27-én lesz látható.”

Vajon a hülyeség mikor lesz limitált?

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk