Vágják a fákat Újlipótban is

  • narancs.hu
  • 2016. július 21.

Hírnarancs

60 fát vágtak ki a fővárosban, ezúttal Újlipótvárosban. Törökország felfüggesztette az emberi jogok európai egyezményét. Megénekeltették Michelle Obamát. Hírek egy tikkasztó csütörtökön.

60 fát vágtak ki Újlipótvárosban

Csütörtökre az utolsó fát is kivágták a XIII. kerületben, a Pannónia utcai, hajdani óvoda területén – adta hírül a nol.hu. Néhány nap alatt szinte észrevétlenül tűnt el 60 felnőtt fa. Hiába volt minden tiltakozás, amely az elmúlt években szerveződött a zöld terület megmentéséért (a kezdeti demonstrációról itt írtunk), kivágtak mindent, ami zöld.

Egy se maradt

Egy se maradt

 

A Pannónia utcai óvodát 2012-ben zárták be, az önkormányzati tulajdonban lévő telken két évvel később adtak túl. A tiltakozók megpróbálták elérni, hogy az ingatlan önkormányzati tulajdonban maradjon, ne épüljön a helyére se lakópark, se irodaház, és ne vágják ki az ott lévő fákat. A zöldpártiak azzal érveltek, hogy a 60 felnőtt fa lombtömegének pótlását csak 3000 facsemete ültetésével lehetne pótolni, ennyi szabad hely azonban biztosan nincs a környéken. Valóban nincs is, de ez nem számított. A XIII. kerületi önkormányzat 2013 októberében a terület 85 százalékát beépíthetővé nyilvánította. Ma a területet körbevevő kerítésen elhelyezett papíros szerint "vegyes rendeltetésű épület építése" zajlik.

A fák nem költöző madarak

Úgy tűnik, nem olyan jó ötlet átültetni a fákat, azok ugyanis nem kedvelik a vándorlást. Az Index utánakérdezett, mi lett a négyes metró építésekor a Köztársaság térről elköltöztetett 11 fával: mint kiderült, a 11-ből csupán 3 maradt meg. Ennyit arról, hogy jó-e, ha a Városligetben is ezzel a technikával kísérletezgetnek.

Még majd’ 200, na és?

175 fa kivágására készül a BKK az 1-es villamos Etele úti meghosszabbítása miatt – írja a Népszabadság. A járat az építkezés után a Kelenföldi pályaudvarig közlekedne, ezért szükséges az irtás. Hiába tiltakoznak a környék lakói, csupán egy alkalommal volt lehetőségük felemelni a szavukat a beruházás ellen, egy olyan lakossági fórumon, ahol közölték velük: már minden tervet elfogadtak, minden szakhatósági engedélyt beszereztek, ráadásul kiemelt beruházássá minősítették a projektet.

Emberi jogok felfüggesztve

Törökország Franciaország példáját követve ideiglenesen hatályon kívül helyezi az emberi jogok európai egyezményét – jelentette be Numan Kurtulmuş török miniszterelnök-helyettes. A lépés összefüggésben áll azzal, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a múlt heti puccs után.

false

 

Binali Yıldırım török kormányfő szerint eddig több mint 7500 embert vettek őrizetbe a puccs miatt. 9300 büntetőeljárás folyik katonák, bírók és rendőrök ellen, a BBC információi és a török média közlése szerint azonban összesen 15 200 tanár, 1577 egyetemi dékán, 8777 belügyminisztériumi dolgozó, 1500 pénzügyminisztériumi alkalmazott és a miniszterelnöki hivatal 275 dolgozója is érintett a puccs utáni megtorlásban.

Feketének lenni az USA-ban…

Földön fekvő, fegyvertelen, kezét a magasba tartó fekete férfira lőttek a rendőrök Miamiban. A viselkedésterapeuta férfi autista páciensén próbált volna segíteni, mikor egy rendőr ok nélkül rálőtt. „Uram, miért lőtt meg, kérdeztem. Amire azt felelte, hogy nem tudja” – mesélte a férfi.

A legmenőbb first lady ever

A first lady is csatlakozott James Corden Carpool Karaoke show-jához. Michelle Obama mesélt arról is, hogy mire használja a snapchatet, és hogy mi hiányzott neki az elnöki feleség szerepében. És persze dalolászott is, nem is akárhogyan.

Figyelmébe ajánljuk