Csányi Sándor odaüzent Orbán kis kedvenceinek

  • narancs.hu
  • 2016. április 27.

Hírnarancs

Matolcsy egyre hajmeresztőbb, sok a radikális Jobbik-szavazó, 50 milliárdból költöznek Orbánék, Csányi beszólt. Salah Abdeslam visszatért, Szipál Márton elment. Szürke szerda.

Közpénzből csakis felelősséggel

Továbbra is lázban tartja a közvéleményt az MNB-alapítványok közpénzszórása, mára virradóra az Index gyűjtötte össze a költések legdurvább tételeit, melyek bár nem milliárdos tételek, de bicskanyitogatóak. Találni köztük például alapítványi vezetőkre kötött üzleti felelősségbiztosítást: rendkívüli hasznosságát mi sem mutatja jobban, mint az AIG biztosítótól 33,4 millióért vásárolt termék leírása, miszerint „a társaságok vezetői egyre gyakrabban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy (…) döntéseikért felelősséggel tartoznak”. Ez aztán a spanyolviasz!

You know, brain bar

You know, brain bar

Fotó: MTI

De a költések nem álltak meg holmi felelősségbiztosításnál, kellett 28 millió a John Henry Newman Oktatási Központ Kft.-nek is, akik egy lovagok vezette főiskolát tartanak fent és a „kontinentális felvilágosodás romboló hatása” ellen küzdenek. Ezek után már meg sem lepődünk, hogy a CÖF politológusának, Fricz Tamásnak a cége is leakasztott pár millát kutatásra és cikkek kiadására a közpénzből. Közben Gyurcsány Ferenc törvényjavaslatot nyújtott be, mellyel megszüntetné az MNB-alapítványokat és meggátolná újabbak létrehozását.

Kutatások

A Nézőpont Intézet legújabb kutatása szerint a Jobbik-szimpatizánsok 44 százaléka állítja magáról, hogy radikális. Ez már csak azért is érdekes, mert Vona Gábor éppen a múlt héten jelentette be, hogy nem támogatja a radikálisabb vonalat képviselő, belső ellenzéknek számító Novák Előd, Apáti István és Szávay István további alelnökségi pozícióját. A Nézőpont felméréséből az is kiderül, hogy a Fidesz–KDNP 29, a Jobbik 11, az MSZP 10 százalékon áll, a rejtőzködők és nem szavazók pedig 37 százalékot tesznek ki. A Tárki is ma publikálta kutatását, az alapján az MSZP támogatottsága nőtt, a Jobbiké stagnál, így ez utóbbi elvesztett előnyét a szocialistákkal szemben, jelenleg – statisztikai értelemben – azonos szinten állnak.

50 milliárdból a Várba

Éjjel benyújtotta a kormány a 2017-es költségvetést. A Napi.hu szúrta ki, hogy a javaslatból kiderül, a régi várbeli Pénzügyminisztérium felújítására 26,7 milliárdot szánnak a büdzséből, a Vár további felújítására (Nemzeti Hauszmann-terv) 17 milliárdot, az új miniszterelnöki palota (karmelita kolostor) felújítására pedig 5,7 milliárdot. Tokkal-vonóval 50 milliárdunkba lesz, hogy a miniszterelnök és sleppje a Várba költözik.

Csányi helyre tesz

Együtt a felcsúti lelátón

Együtt a felcsúti lelátón

Fotó: MTI

Csányi Sándor közleményben tette ma helyre a Puskás Akadémia vezetőségét, akik kedden közölték Bernd Storck szövetségi kapitánnyal, hogy ő csak ne avatkozzon bele a dolgukba. Tették mindezt azért, mert Storck azt mondta a Nemzeti Sportnak, hogy nem érti, miért mellőzi az Akadémia Kocsis Gergőt, aki szerinte nagy tehetség. Csányi meg az Akadémiával közölte, hogy egyébként állami forrásból éltek, kiskomáim, ami nem jár csak úgy puszira, úgyhogy vagy közös munka, vagy volt pénz, nincs pénz, csókolom. Biztos nagyon komolyan gondolta.

A fotós halála

Kedd délután elhunyt Szipál Márton fotóművész. Szolnokon született, Debrecenben töltötte gyerekkorát, majd Budapestre költözött. Fényképésznek Münchenben tanult, első üzletét 1946-ban nyitott meg Debrecenben. A második világháborúban is részt vett, pilótaként. 1956-ban emigrált Amerikába, ahol Hollywood népszerű fotósa lett. Negyven év után, 1997-ben tért vissza Magyarországra, fotósújságok munkatársaként dolgozott és több fotósiskolában tanított. 92 éves volt.

Abdeslam ismét Franciaországban

Balra Salah Abdeslam

Balra Salah Abdeslam

 

Kiadták a belga hatóságok Salah Abdeslamot, a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottját a franciáknak, így ott állhat majd bíróság elé. Abdeslamot reggel titokban szállították át Franciaországba, elkerülve a fogoly biztonságos átadásának bárminemű veszélyeztetését. Ügyvédje, Franck Berton szerint Abdeslam nem fog hallgatni, tettére szeretne ugyanis magyarázatot adni. Berton reméli, hogy Abdeslamot azért „ítélik el, amit tett, és nem azért, amit nem”. Hangsúlyozta, védencének joga van egy igazságos perhez.

Figyelmébe ajánljuk