Egyikük sem tudja, mit beszél – Kövér és Jókai, Lázár és Mocsai

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 31.

Hírnarancs

Mondhatjuk, ez a tanév is jól kezdődik: Dunát lehet rekeszteni a kacsákkal! Elrabolt államról beszél Kövér László és Vlagyimir Putyin, de piszkosul másra gondolnak. Minden nap vasárnap!
false

 

Holnap tanévkezdet

Lázár János vasárnap a hódmezővásárhelyi tanévnyitón, a most átadott újvárosi Nádor utcai óvodában arról is beszélt, hogy az új tanév számos változást hozott, de nem ígérhetik, hogy a változásoknak vége és könnyebb idők jönnek. Hangsúlyozta: a magyar oktatás szempontjából a legfontosabb, hogy a szülők elégedettek legyenek azzal, amit kapnak – írja a hvg.hu itt. Hogy mi a miniszterelnökségi miniszter mondandójának veleje? Nos, legjobb, ha a szavait szó szerint értelmezzük: a szülők legyenek elégedettek azzal, amit kapnak. Értve vagyok, szülők? Akkor haladjunk.

Vekerdy Tamás tárgyba vágó és a Vasárnapi Hírekben elolvasható kijelentései szerint egyes szülőknek mégis van pofájuk elégedetlenkedni az államosított-egyháziasított közoktatással. A tapasztalt szakelem szerint többet tehetnek, mint sokan gondolnák: „Mentse ki a gyerekét, ha teheti. Minden alternatív intézmény tapasztalja, hogy a rendszerváltás utáni első éveket követően most megint megugrott a jelentkezők száma ezekbe az iskolákba, és a kiutat kereső pedagógusok száma is megnőtt – menekülnek az állami iskolarendszerből. Emellett ott a lehetőség, hogy a gyerek magántanuló legyen. Ha hat-nyolc család felfogad egy nyugdíjas tanító nénit, a gyerekek egyharmad idő alatt sajátítják el az iskolai tananyagot, amiből a tapasztalatok szerint remekül le is vizsgáznak. A szülőknek érdemes tudni, hogy Magyarországon nincs iskolába járási kötelezettség, csak tankötelezettség van. A magántanulóvá válásra az iskolaigazgatótól kell engedélyt kérni, ami azonban csak formális. ”

Meggondolandó szavak, megfontolásra érdemes lehetőségek, nemde?!

S hogy holnaptól mire lehet számítani az iskolákban, arról az eduline számol be itt. Nos, ilyenekre: „Az ötödikeseknek heti egy órában dráma és tánc vagy hon- és népismeret órán kell részt venniük…” Vártuk ezt már nagyon.

Mocsai lelép, de aligha messzire

S ha már kezdődik a tanév, itt egy jó hír a felsőoktatás háza tájáról: Mocsai Lajos lelép. Otthagyja a kéziválogatott irányítását, sebaj, mondhatnánk, majdcsak találnak valakit, aki tud olyat, mint ő legutóbb a szlovénok ellen… de a dolog lényege természetesen az, hogy a maestrót várja a Testnevelési Egyetem rektori széke. Mit is mond erről?

„Saját elhatározásomból úgy döntöttem, 16 évnyi kapitánykodást, 356 mérkőzést követően 60 évesen meg kívánom teremteni annak feltételeit, hogy pályázhassak az ismét önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektori posztjára, ebbe pedig évi 12 heti másfajta, edzői munka nem fér bele” – hangsúlyozta az origo beszámolója szerint. Szépen beszél a lelkem: „meg kívánom teremteni annak feltételeit, hogy pályázhassak az ismét önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektori posztjára”. Hát, nem, tisztelt Mocsai sporttárs. Annak a feltételeit nem uraságod, hanem őurasága, Orbán Viktor teremtette meg a lex Mocsaival. Honnan is ismerős ez a név?

A rettenetes 5. hadoszlop

Mindeközben szinte háborítatlanul folyik Oroszország Ukrajna elleni agressziója, de a tegnapi EU-csúcson Orbán Viktor az Oroszország elleni uniós szankciókat kárhoztatta, mondván, azzal nem megyünk semmire, tárgyalni kell. Mondhatjuk erre, hogy Orbán Putyin embere, de például az Új Szó cikke alapján arra kell következtetnünk, hogy ezzel távolról sincsen egyedül. Fico barátocskánk akár a vétóig elmenne a szankciók ellen, s hasonló módon nyilatkozott az épp aktuális cseh miniszterelnök is. Magyarul a medve nem bíz semmit a véletlenre, s pláne nem fontos dolgokat kizárólag Orbán Viktorra. Hogy mire jutnak lakókörnyezetünk törpéi a nagy testvér érdekeinek képviseletében, az hamarosan eldől, az mindenesetre szerintünk is jó hír, hogy a masszívan oroszellenes, putyinellenes Donald Tuskot választották az Európai Tanács élére.

De hogy Orbánnak is igaza legyen, tárgyaljunk, itt van mindjárt Putyin új ajánlata: szeretne egy új trafikot, bocs, országot. Ki adja meg neki?

Kövér is üzent azért Európának

„Kövér László arról is beszélt, a magyarok 2010-ben, majd az idén újra elutasították 1989–1990 alkuajánlatát, amely »eleinte elegánsnak és barátinak tűnt«, de végül kiderült, a célja az volt, hogy a magyarok mondjanak le államukról. Ez az alkuajánlat azonban ma is áll – folytatta –, sőt próbálják azt ránk erőszakolni”, de nem szabad engedni, mert „mi valóban szabadok akarunk lenni” – írja a fidesz.hu itt.

A házelnök ezt a sok okosságot egy kispesti országzászló avatásán mondta, és az az értelme, hogy ha nem mennénk szembe az Európai Unióval, az bekebelezné szép országunkat a csodás államunkkal együtt. Ugyanazon a rendezvényen a Fidesz írónője, Jókai Anna ilyet szólt: „Aki saját pátriáját szereti, abban megvan az az érzület, hogy azt a nagyobb hazát is szereti, amelybe ez a közösség belehelyeződött.” Ezt speciel fordíthatnánk úgy is, hogy szeressed Európát, ha már önként beleléptél… Mi itt látunk némi ellentmondást a főtollnok és a valahai kisfőnök szavai közt, de majd elsimítják.

Most bealudt vagy éppen nem?

Vörösről narancssárgára váltott az ország – most nem a 2006-os önkormányzati választások eredményéről beszélünk, hanem az izlandi vulkánjelzésről. Ezt írja a Népszabó, ezt meg mi, hah, turbulenciák a balfélen.

Vasárnap volt megint

Sárga kacsák úsztak a Dunán, mi meg meghallgattuk ezt a számot.

Holnap becsengetnek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.