Biztos a Tiszát is a menekültek szarták tele pillepalackokkal

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 2.

Hírnarancs

Tiltakozás a menekülttábor ellen, krízis Calais-nál és a módosított magyar menekülttörvény. Strandokat záratott be az ÁNTSZ a Velencei-tónál, a Tiszán rekordmennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze. Az első augusztusi hírek.

Nem tetszik a rendszer Martonfán

A 220 fős Martonfa képviseletében Csémi Gabriella négygyerekes közmunkás, a Baranya megyei település alpolgármestere Orbán Viktornak írt nyílt levelet, mely szerint tartanak a falu mellé tervezett menekülttábortól – írja a hvg.hu. A közmunkás alpolgármester nem érti, miért egy közművek nélküli volt lőtérre akar építkezni a kormány, persze az sem világos neki, miért épp Martonfát sújtják ilyesmivel. A 66 hektáros, parlagon álló területet egyébként évek óta próbálja megszerezni a falu mezőgazdasági célokra; és itt jön képbe a Jobbik: két hete a díszvendégeként arra tévedő Vona Gábor pártelnök megígérte, hogy megszerzi a falunak a területet… Nos, úgy tűnik, nem szerzi.

66 hektáros közművek nélküli volt lőtér

66 hektáros, közművek nélküli volt lőtér

Fotó: MTI

Csémi Gabriella szerint nem lehet véletlen a kormányzati közbelépés, hanem „kicsinyes bosszú”. A befogadóállomás építésének hírét egyébként az alpolgármester az internetről tudta meg, a Baranya megyei Martonfa mellett a Zala megyei Sormáson jelöltek ki egy-egy ingatlant menekülttábor építésére – nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásként.

Mindeközben Calais-nál egyre súlyosabb a menekültkrízis, amit jól illusztrál az Index fotógalériája.

Kitoloncolás

Augusztus 1-jén lépett hatályba a menekültekről szóló törvény módosítása. Az Amnesty International szerint az új jogszabály háborúk és üldöztetések elől menekülők tízezreit veszélyezteti. A törvénymódosítás megengedi, hogy minden, a Balkánról érkező menedékkérőt elutasítsanak, és Szerbiába toloncoljanak.

Kiűzetés a Keletiből

Kiűzetés a Keletiből

Fotó: Németh Dániel

Az Amnesty International a törvény sürgős felülvizsgálatára szólítja fel az Alkotmánybíróságot.

Én a menekülőkkel vagyok!

„Senkinek az érzelmi és értelmi auráját nem szeretném megsérteni, de értsétek meg kedves embertársaim, hogy én Szabó Simon, nem tudom elfogadni sem a kirekesztő álláspontokat, sem az előítéleteket, sem a kormány visszhangjaként káráló masszát, az ide ill. errefelé menekülő emberekkel kapcsolatosan” – írta Szabó Simon színművész Facebook-oldalán, mert elege lett abból, hogy a kormánypropaganda hatására az elemi emberségünket is feladjuk.

Roma holokauszt

A mai napot, azaz augusztus 2-át idén, több mint 70 évvel a tragédia után nyilvánította az Európai Parlament a roma holokauszt hivatalos európai emléknapjává. 1945-ben ezen az éjszakán több mint háromezer embert öltek meg a nácik az auschwitz-birkenaui táborban.

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) online megemlékező kampányt indított, melyben áldozatainak egyéni történeteit mesélik el, s alig ismert történelmi tényeket mutatnak be. A fotók a United States Holocaust Memorial Museum archívumából valók.

false

Jaj, úgy élvezném én a strandot…

A kormányhivatal közlése szerint állítólag (csupán) három ingyenes strandot zárattak be a hétvégén a Velencei-tónál. (Előzetes híresztelések szerint az ÁNTSZ az összes velencei-tavi szabad strandot bezáratta, ám ez a hír utóbb tévesnek bizonyult.) Az ok az engedélyek hiánya volt. A szakhatóságok ugyanis megállapították, hogy a Velencei-tó partján három szabad strandnak – természetes fürdőhelynek – nincs engedélye, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala felfüggesztette a működésüket.

Ugyanakkor a kormányhivatal határozottan cáfolta azokat az „alaptalan híreszteléseket”, amelyek szerint a Velencei-tó partján valamennyi szabad strand működését felfüggesztették volna. A tóparton a fizetős strandok mellett több úgynevezett szabad strand is működik hosszú évek óta – engedéllyel, valamennyi jogszabályi és közegészségügyi feltételnek megfelelve.

RE-túra

Rekordmennyiségű, mintegy 2,5 tonna válogatott hulladék, összesen 35 000 palack, alumíniumdoboz és üveg lett az idei PET Kupa eredménye: ennyi hulladéktól tisztították meg a Tiszát és a folyó árterét lelkes környezetvédők, Tisza- és sportbarátok a folyó 100 km hosszú szakaszán.

false

 

Fotó: Facebook/Pet Kupa

Most először a kihalászott hulladék legnagyobb részét újra is hasznosítják, sőt a PET Kupa után a figyelemfelkeltő akcióban részt vevő hajókat is átadták újrahasznosításra.

Kicsit az állatoké lett az Empire State Building

Különleges fényjáték kíséretében emlékeztek a kihalófélben lévő állatfajokra szombaton az Empire State Buildingen. Az utcákon több ezren figyelték a kivetítést, amelynek szomorú aktualitást adott a héten történt zimbabwei oroszlángyilkosság.

Cecil

Cecil

 

Sinkó László (1940–2015)

75 éves korában meghalt Sinkó László, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, írta Budakalász közösségi oldala.

false

 

Ezzel az interjúnkkal emlékszünk rá, de felidézzük azt az 1988-ban készült portréfilmet is, amelyben Sinkó sok más mellett azt mondta, hogy: „Nem tudom, hogy hol tartok, és úgy is szeretnék elmenni ebből az árnyékvilágból, hogy nem tudom.”

Figyelmébe ajánljuk