Félmilliárd a Kossuth térnek, félmilliárd a szovjet emlékműnek, már csak egy olimpia hiányzik

  • narancs.hu
  • 2017. február 6.

Hírnarancs

Újrakezdik a vörösiszap-pert, épül a Kossuth tér, a Hír Tv-t kivágták, a 16. kerületben szippantanak, és újra a gyalogosoknak akarják a Szabadság hidat. Hétkezdő híreink.

Nincs ítélet

Újra kell kezdeni a hat éve futó vörösiszap-pert, döntött ma a Győri Ítélőtábla. Az elsőfokú ítélet szerint a Veszprémi Törvényszék felmentette a 15 vádlottat, köztük annak a Mal Zrt.-nek a vezetőit is, akiknek az Ajka melletti tározójából 2010 októberében kiömlött a vörös iszap, elöntve Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Ezt helyezte most hatályon kívül a bíróság másodfokon, a döntés értelmében az eljárást ugyanúgy Veszprémben kell lefolytatni. Mindezt azért, mert súlyos eljárási hibákat tártak fel, a döntési tevékenység ellenőrizhetetlen volt, az indoklásból pedig nem lehetett rájönni, milyen logika alapján jutottak a döntéshozók az ítéletre. Mivel az eddigi anyagok felhasználhatók az újabb eljárásban, valószínűleg nem fog hosszú évekig elhúzódni.

Fákláys felvonulás az ötödik évfordulón

Fáklyás felvonulás az ötödik évfordulón

Fotó: MTI

Mindig a kapkodás

Nem oké, hogy a kormány 2020-tól csak olyanokat venne fel a felsőoktatásba, akik legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek, állapította meg Székely László ombudsmani vizsgálatában. Az alapvető jogok biztosa szerint a döntést nem készítették elő megfelelően, nem biztosították a szükséges felkészülési időt és nem teremtették meg a középiskolákban az idegennyelv-oktatás feltételrendszerét. Minden más amúgy stimmel. Székely azt javasolta az Emminek, hogy fejlesszék az iskolák idegennyelv-oktatását, és tolják ki a 2020-as határidőt. Az ombudsmannak egyébként a szakgimnáziumok sem tetszenek. A kapkodás miatt ott sem volt lehetőség a kellő felkészülésre az új tantervvel kapcsolatban.

Épülünk, szépülünk

Újabb félmilliárdot költünk el a Kossuth tér felújítására, a Világgazdaság információi szerint ugyanis a múlt héten egy erre létrejött projektcéget jegyeztek be a cégbíróságon, SIP Steindl Imre Programiroda Nonprofit Zrt. néven. A céget a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. alapította, tulajdonosa az Országgyűlés Hivatala, induló tőkeként 505 millió forintnyi állami támogatást kaptak. A tervek szerint az elkövetkezendő években a környező utcák épületei újulnak meg, ahogy a Földművelésügyi Minisztérium vagy az egykori Kúria épülete is. Ugyanennyi pénzt, félmilliárd forintot kapott a Szabadság térre tervezett szovjet megszállási emlékmű is, aminek felállítását Menczer Erzsébet fideszes politikus kezdeményezte.

Where is Hír Tv?

Kikerült a UPC analóg alapcsomagjából a Hír Tv, tudták meg az előfizetők ma – na nem hivatalos közleményből, hanem a UPC Facebook-oldalának dühöngő és kétségbeesett kommentjeiből. A szolgáltató a döntését különösebben nem indokolta, csak közölték, ha továbbra is bámulni akarod Simicska tévécsatornáját, fizess elő egy más, digitális csomagra.

Valami bűzlik

Az Együtt szerint a 16. kerületi rendelőintézet kézzel-lábbal és legfőképpen egy szippantós kocsival próbálta megakadályozni politikusuk és aktivistáik olimpiaellenes aláírásgyűjtését. Az intézet vezetője először rájuk hívta a rendőröket, mondván, hogy akadályozzák a mentők ki-be járkálását, majd amikor a rendőrök is rájöttek, hogy ez nem igaz és elvonultak, hirtelen dugulás keletkezett az épületben, amit egy kellőképpen szagos szippantós kocsi végzett. Az aláírások ennek ellenére szép számmal gyűlnek. A Momentum Mozgalomnak 10 napja maradt, és vasárnap este nagyjából 110 ezer aláírásuk volt.

Free Szabadság híd!

Olyan jól sikerült a Szabadság híd tavaly nyári birtokbavétele, amíg a villamosvágányokat újították fel és az autós közlekedés elől elzárták a hidat, hogy a Valyo Egyesület idén is szorgalmazza a lezárást. Azt kérik, hétvégente csak a gyalogosok és a bringások használhassák a hidat. Az egyesület online kérdőív segítségével gyűjti a tavalyi jó élményeket, tapasztalatokat és a jövőre vonatkozó új ötleteket.

Figyelmébe ajánljuk