Ha Orbán muszlim vezetővel tárgyal, akkor a terror az csak terror

  • narancs.hu
  • 2016. november 29.

Hírnarancs

Gyászol a világ, nálunk új stadionokat épít Garancsi, Gyárfás újabb botrányos ügye, egyre többen dolgoznak, kinn viszont piszok hideg van – hírek november utolsó keddjén.

Orbán tárgyal és definiál

A budapesti víz-világtalálkozó apropóján Orbán Viktor kétoldalú találkozón fogadta Banglades kormányfőjét, Sejk Haszinát. „Létrejött a világtörténelem első magyar–bangladesi csúcstalálkozója” – e tréfásnak szánt fordulattal  kezdte beszédét Orbán, aki a továbbiakban méltatta a bangladesi kormányfő és családja személyes bátorságát, amellyel hazája és népe fejlődését szolgálta, vállalva az áldozatot és a veszteséget (itt finoman utalt arra, hogy a miniszterelnöknő édesapját, Banglades függetlenségi harcának vezetőjét és első miniszterelnökét, Mudzsibur Rahman sejket és szinte egész családját meggyilkolták az 1975-ös katonai puccs idején, Sejk Haszinát pedig 2007-ben, az akkori katonai hátterű ügyvivő kormány utasítására tartóztatták le, s vádolták meg korrupcióval és gyilkossággal).

false

 

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Külön beszélt a Bangladesben felére csökkent szegénységről (jelentsen ez bármit is), a születéskor várható élettartam növekedéséről, a lányok egyre nagyobb arányú iskoláztatásáról, no meg a tartósan 6 százalék feletti gazdasági növekedésről (sajnos, a bizonyára rendkívül magas szintről induló Magyarországnak többnyire nem állt módjában javítani ez utóbbi kategóriákban – legalábbis az „elmúlthatévben”). De Orbán mondott még érdekesebbet is a tárgyalásokat követő, Sejk Haszinával közös sajtótájékoztatón: „A terrorizmust nem lehet kötni sem valláshoz, sem nemzetiséghez, sem civilizációhoz, sem etnikumhoz. A terrorizmus az terrorizmus.”  Ez ugyan ellentmond a hírhedett kék propagandaplakátok üzenetének, de a mi miniszterelnökünk többnyire mindenkinek azt mondja, amit az hallani szeretne (ez ellenségeire, ellenfeleire is vonatkozik).

Tragédia Kolumbiában

A mai hírekben fő helyen szerepel egy tragikus repülőgép-katasztrófa: helyi idő szerint november 28-án, hétfőn a kolumbiai Cerro Gordo közelében lezuhant a bolíviai LaMia légitársaság kezelésében lévő Avro RJ85 típusú charterjárat, mely összesen 72 utast és a 9 fős személyzetet szállított bolíviai Santa Cruz de la Sierra-ból a kolumbiai Medellínbe. Az utasok zöme brazil volt, közöttük az első osztályú Associação Chapecoense de Futebol labdarúgóklub focistái, a velük utazó 21 újságíró és a küldöttség más tagjai: ugyanis ma játszották volna a Copa Sudamericana (a második legrangosabb regionális kupasorozat) döntőjének első felvonását a helyi Atlético Nacional ellen. A tragédiát mindössze hatan élték túl, ők is súlyos sérülésekkel: három focista, egy újságíró és a személyzet két tagja. Még nem tudni, hogy mi okozta a katasztrófát, az eset kivizsgálása már megkezdődött.

Soha ilyen kevés munkanélküli

Magyarországon a rendszerváltás első évei óta még soha nem dolgoztak ilyen sokan és soha nem voltak ilyen kevesen a munkanélküliek – legalábbis a KSH friss adatai szerint. Az utóbbi hónapokban tovább csökkent a munkanélküliségi ráta, augusztus és október között 4,7 százalékon állt, ami szintén negatív rekord. Ma 4,4 millió magyarnak van bejelentett és ismert munkahelye, bár közülük 221 ezer a közfoglalkoztatott, 115 ezren pedig külföldi munkahelyre ingáznak, tehát valójában 4 millióan és 68 ezren dolgoznak itthon, az elsődleges munkaerőpiacon. Arról pedig nem közölt adatokat a statisztikai hivatal, hogy hányan dolgoznak külföldön úgy, hogy azt nem kötötték a magyar hatóságok orrára.

Miskolcon is épülnek stadionok

Mi az, hogy – rögtön kettő is! Először is új pályát, akarjuk mondani szentélyt kap a Diósgyőr, a patinás miskolci csapat, de új létesítményt kap a mostanában még a megye 1-ben is csak vergődő, az első osztályba utoljára az ötvenes évek végén feljutott Miskolci VSC is. A futballért közismerten rajongó miskolci drukkereken kívül egy nyertese mindenképpen van az ügynek: Garancsi István, mellesleg a konkurens Videoton focicsapat, no meg a munkát sikeresen megpályázó Market Építő Zrt tulajdonosa, aki így egymaga zsebeli be a közel 10 milliárdos üzletet.

Halott a mosdóban

Belső vizsgálatot rendeltek el a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben, ahol a hétvégén az egyik mosdóban holttestet találtak –  írja a  hvg.hu.  A kórházban vasárnap délelőtt az intézeti ügyeletvezető főorvos tájékoztatott arról, hogy a főépület egyik nyilvános wc-jében elhunytat találtak – egészen pontosan a 9. emeleti nyilvános, látogatói, nem betegellátó osztályon található mellékhelyiségben, egy belülről elreteszelt fülkében fedezték fel a tetemet, amikor a takarítónő a bezárt fülkét akarta kinyitni. A helyszínelést végző nyomozók szóbeli tájékoztatása szerint idegenkezűségre utaló nyomot nem találtak, a holttestet az Igazságügyi Intézetbe szállították át. A Blikk értesülése szerint napokig hevert a bezárt fülkében az időközben bomlásnak indult tetem.

Gyárfás és Vízi Vili

Nyilván nem sokan olvasgatják a magyar úszószövetség facebook oldalát, pedig néha megéri. Most például ezt találni rajta:  „»A Magyar Úszó Szövetségen röhög az egész ország« – harsog a cím a Blikk mai, keddi számának első oldalán, ahol bemutatják Water Willyt, a 2017. évi FINA világbajnokság új kabalájának egyikét. A Magyar Úszószövetség nem kíván a felmerült kérdések elemzésébe belefolyni, viszont kötelessége közzétenni, hogy bár a 2017. évi világbajnokság szervezésében a többi társszövetséghez hasonlóan szerepet vállal, feladata az úszóversenyek és a nyíltvízi úszóversenyek szakmai előkészítése, ugyanakkor a további szervezési területek – így a kabalababa kiválasztása, elnevezése – a MÚSZ-tól teljes mértékben függetlenek". Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a vizes vb jelentős derültséget/felháborodást kiváltó kabalafiguráit hétfőn mutatta be az eseményt szervező cég, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Szántó Éva, illetve a Magyar Úszószövetség képviseletében annak elnöke (dobpergés!), Gyárfás Tamás.

Lilly and Willy avagy Lili és Vili a ...

Hamarosan hivatalosan is tél van

Hirtelen tél lett, pedig még egy nap hátravan a novemberből is – áll e heti prognózisunkban.

Téllel búcsúzik az ősz - Időjárás a héten

Hét közepén átmenetileg nedvesebb és egy árnyalattal melegebb levegő érkezik fölénk, s ebből mindenféle őszi-téli csapadékforma előfordulhat. Hétvégére azután szépen visszahűlünk, egyelőre nagy havazás nélkül, ami december elején már és még nem is oly nagy tragédia.

Figyelmébe ajánljuk