Hiába rúgta ránk az ajtót a valóság Brüsszelben, Martin Schulz nem érti a magyarokat

  • narancs.hu
  • 2016. március 23.

Hírnarancs

Még mindig szökésben egy tegnapi merénylő, Orbán már alkotmányt módosítana, Szijjártó ma éppen Schulznak beszél vissza, a köztévé szerint a fehéroroszok már a spájzban vannak. Friderikusz otthagyja a Tv2-t, a pedagógusok egységre törekednek. Szerdai híreink.

Terror után

Beazonosították a hatóságok a tegnapi brüsszeli öngyilkos merénylőket: az elkövető testvérpár Ibrahim és Khalid el-Bakraui Brüsszelben élt, korábban már mindkettőjüket elítélték bűncselekményért. Belga lapok szerint hamis személyivel béreltek lakást Brüsszel egyik elővárosában, ahol nagy valószínűséggel a múlt héten elfogott Salah Abdeslam is bujkált. Harmadik társuk az a 25 éves Najim Laachraoui volt, aki nemcsak a brüsszeli merényletek pokolgépeit gyártotta, de köze volt a novemberi párizsi robbantásokhoz is, és kapcsolatban állt Abdeslammal, s valószínűleg tavaly szeptemberben együtt jártak Magyarországon is. A hírek először arról szóltak, a szökésben lévő férfit elkapták, ám később kiderült: egy másik gyanúsítottat vettek őrizetbe. A reptér holnap is zárva tart, a megrongálódott metróállomás pedig még jó néhány hétig. A két magyar sérült állapota az operációk után stabil. Brüsszelben ma egyperces néma csenddel emlékeztek a tegnapi tragédiára és az elhunytakra. Közben összeült az Európai Bizottság, ahol az EU tavaly benyújtott biztonsági agendája volt a téma, holnap pedig a tagországok belügyminiszterei tartanak rendkívüli találkozót.

Ibrahim és Khalid el-Bakrau

Ibrahim és Khalid el-Bakraui

Fotó: MTI/EPA/Interpol

Módosítsunk alkotmányt!

Magyarországon is összeült az operatív törzs, a tanácskozás után Orbán Viktor kijelentette, hogy fenntartják a kettes terrorfokozatot, a TEK teljes riadóját, a fokozott rendőri készültséget az ország egész területén, és továbbra is érvényben marad a migrációs válsághelyzet. Majd rögtön utasította Pintér Sándort, hogy készítse elő a kormányülésre többek között azt az alkotmánymódosítási tervet is, miszerint a kormány a parlament kontrollja nélkül is intézkedhetne terrorveszély esetén (erről bővebben itt írtunk).

…és Szijjártó visszaszólt

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ma a Stern című német lapnak azt mondta, Orbán népszavazása a kvótareferendumról (és az 1290 befogadandó menekültről) nemcsak abszurd, hanem aljas is. Szerinte a kidolgozott terv „nem elsősorban arra való, hogy minden polgár megértse”, elég lenne, ha az uniós tagországok állam- és kormányfői megértenék, de úgy tűnik, ez sajnos nem sikerült. Schulz szerint Orbán „az egyik legravaszabb a jobboldali populisták között”.

Több sem kellett hazánk hős védelmezőjének, a bárkinek bármikor szívest-örömest visszaszóló Szijjártó Péternek, aki felszólította az EP-elnököt, hogy ő csak „ne nézze le a magyar embereket”, érti itt pontosan mindenki, hogy miről szól a kötelező betelepítési kvóta, és igenis van joga mindenkinek eldönteni, kivel akar együtt élni. Szijjártó természetesen nem bírta ki, hogy ne mossa össze a menekültek és a terroristák táborát: figyelmeztette Schulzot, ébredjen fel Csipkerózsika álmából, a valóság ugyanis „Brüsszelben is ránk rúgta az ajtót”, és 34 ember halálát okozta.

Szijjártó ma Berlinben járt

 

Fotó: MTI

Fehérorosz invázió

A köztévé ismét óriási felfedezést tett, miközben megpróbált hozzátenni valamit a tegnapi brüsszeli támadásokhoz: tegnap este Sógor Dániel arabista történészt kérdezte, aki „a szíriai és tunéziai sajtót is olvasta”, és ott bizony arra jutottak, hogy a merénylet elkövetői „fehérorosz állampolgárok voltak, akik áttértek az iszlám hitre”. Ezt Sógor valóban nem a kisujjából szopta, az Index szerint ezt már a Kreml által pénzelt Szputnyik megírta, de arról sajnos a neves történész lemaradt, hogy az orosz propagandát terjesztő lap is cáfolta később a hírt, a fehérorosz testvérpár ugyanis nem volt Brüsszelben kedden, élnek és virulnak, és már nyilatkoztak is a fehérorosz médiának.

Nem akarják megosztani a pedagógustársadalmat

Visszavonta kezdeményezését a Pedagógusok Szakszervezete, miszerint március 30-án, délután 4 órakor, a tanítás után fejezzék ki véleményüket a tiltakozók a köznevelés helyzetéről. Döntésüket azzal indokolta Galló Istvánné elnök, hogy nem kívánják megosztani a pedagógusokat, aznapra ugyanis a Tanítanék mozgalom várhatóan meghirdeti sztrájkját. Az elnök hozzátette, sztrájkbizottságuk 25 pontos követeléséről továbbra sem mondanak le, a tárgyalások folynak, majd kiemelte, attól, hogy a Klik megszűnik és nem lesz egy nagy fenntartó intézmény, ám sok kicsi igen, továbbra sem látják biztosítottnak az oktatási intézmények szervezeti és szakmai önállóságát.

Galló Istvánné

Galló Istvánné

Fotó: MTI–Máthé Zoltán

Friderikusz feláll

Rájár a rúd a hirtelen kormányközelivé vált Tv2-re: folyamatosan mondanak fel a hírcsapat riporterei, szerkesztői, egy hónap alatt úgy tízen jelentették be távozásukat. A Blikk azonban arról számolt be, hogy Friderikusz Sándor marad, és nemcsak az Összezárva Friderikusszal című műsorát folytatja, de a Napló riportereként is debütál. Hogy ez mennyire nem így van, azt maga Friderikusz cáfolta lapunkhoz is eljuttatott közleményében. Kijelentette: szakít a csatornával, nem hogy új műsorban nem vesz részt, de a  régit sem folytatja a Tv2-nél kialakult, számára vállalhatatlan helyzet miatt.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.