Orbán újra és újra lejáratja Magyarországot

  • narancs.hu
  • 2015. február 19.

Hírnarancs

Varsóból kiutálta a magyar miniszterelnököt a lengyel politikai elit, a NER-ámokfutás belföldön változatlanul folytatódik, például a szegedi Ságvári gimnáziumra megint rászáll a jobboldal.
false

Orbán, és ami az igazi tragédia, Magyarország vesszőfutása folytatódik a magyar Oroszország-politika miatt: kedden a körbeudvarolt Vlagyimir Putyin alázta meg hazai pályán a kormányfőt, ma pedig Lengyelországban viselkedtek úgy vele, ahogyan az egy megbízhatatlan, a partnereit immár mindenki által láthatóan folytonosan átverő "szövetségesnek" kijár. Orbán hiába sorolta föl a közhelytár vonatkozó passzusait a magyar-lengyel barátságról, a lengyel politika valósággal kiutálta őt Varsóból. Mindennél árulkodóbb, hogy az ellenzéki Jaroslaw Kaczynski pártelnök, Orbán eddigi legodaadóbb ottani híve fogadni sem volt hajlandó a magyar miniszterelnököt. Persze, ha ez pusztán Orbán baja lenne, tennénk rá nagy ívben. De a civilizált nagyvilág amiatti megvetéséből, hogy egy nagyhatalmi agresszornak Budapest biztosította a színpadot ahhoz, hogy kioktassa ukrán áldozatát, nemcsak a magyar külpolitikai kalandorakciónak, hanem mindannyiunknak, az egész országnak kijut, visszavonhatatlanul.

Február elején több falu ellen is törvényességi eljárást kezdeményezett a megyei kormányhivatal, mert a határidőre nem nevezték át a kommunista utcaneveket – írja az origo. Ennek jegyében – immár nem először – a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium is a Fidesz célkeresztjébe került. Az intézkedés törvényi alapja egy 2012-től hatályos módosítás, amely a Magyar Tudományos Akadémiától rendelt – amúgy vihart kavart, és számos ott dolgozó történész fölháborodását is kiváltó – igen gerinces állásfoglaláson ("neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk") alapul. A gimnázium és fenntartója, a Szegedi Tudományegyetem eddig hárítani tudta a merőben politikai indíttatású hecckampányokat; ezúttal viszont ez aligha fog menni, mivel a tavaly nyáron életbe lépett módosított felsőoktatási törvény és közoktatási törvény értelmében a köznevelési intézmények nevéről az oktatásért felelős miniszter, azaz Balog Zoltán dönt. Az Origónak Balog minisztériuma megerősítette, hogy eltökélt a névváltoztatás mellett. Arról, hogy valójában ki volt Ságvári Endre,itt olvashatnak bővebben.

Kényszer alatt hoztam döntéseket – állította ma a Veszprémi Törvényszéken Lakatos Antal, a Kinizsi Bank nagytulajdonos-exvezetője egy, a pénzintézet kényszerintegrációját sérelmező, kisrészvényesek által indított perben. A kistulajdonosok törvénytelennek tartják ugyanis, hogy 2013. július 29-én a bank közgyűlési határozatokkal teljesítette a takarékszövetkezeteket kényszerintegrációba tömörítő, frissen kihirdetett törvény előírásait, például lemondtak addigi, különleges Takarékbank-beli jogosítványaikról. „Tízezer ügyfél és a bank részvényeseinek a védelmében, az azonnali csődhelyzet elhárítására szavaztam meg a határozatokat, miután az akkori Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megfélemlített. Azzal fenyegetett, hogy ha ellenkezünk, nyolc napon belül visszavonja banki engedélyünket. Ez pedig egy pénzintézet számára a biztos csőd” – jelentette ki. Hozzátette, a bíróságtól valójában annak kimondását várná, hogy a Kinizsi Bank akkor még nem tartozott az integrációs törvény hatálya alá, ezért a vitatott közgyűlést nekik össze sem kellett volna hívniuk. A bíróság március 4-én hoz döntést. A tárgyalásról a hvg.hu cikkét itt, a Takarékbank állam általi einstandjáról szóló korábbi Narancs-írást pedig itt olvashatják el.

A magyar kormány tudatosan, puszta belpolitikai kampány-, népszerűségjavító és figyelemelterelési megfontolásból szítja a hangulatot a bevándorlók, mindenekelőtt a koszovói menekültek ellen. A bevándorlással foglalkozó holnapi parlamenti vitanap előtt e bűnbakképzés veszélyeire, az elferdített tényekre hívja fel az országgyűlési képviselők figyelmét a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédők szerint Magyarországnak a migrációs és a menekültügyi politika terén is meg kellene őriznie az európai és jogállami értékeket, nincs szükség a bevándorló- és EU-ellenes hisztériakeltésre, és rámutatnak a "megélhetési bevándorlás" kifejezés abszurditására is. Akiket a kormány most "megélhetési bevándorlóknak" bélyegez meg, azok valójában menedékkérők – írják. Magyarországot egyáltalán nem "fenyegetik" a kulturálisan eltérő bevándorlók, mert a lakosság kevesebb mint 2 százalékát kitevő bevándorlók háromnegyede európai országból érkezett. A bűnbakképzést célzó kormányzati kommunikáció valójában a Jobbik szavazóinak megnyerését szolgálja, hangsúlyozzák a jogvédők.

Figyelmébe ajánljuk