Ingyenkonyha az okmányirodában – Vajna online kaszinóval kaszál

  • narancs.hu
  • 2015. október 1.

Hírnarancs

Csizmadia László nemzetközi békemenetet lengetett be, Giró-Szász végleg elmegy, hogy aztán visszatérjen. Nem úgy, mint a befogadott kopt keresztény családok. Helló, öreg, megint elmúlt egy nap!

Giró-Szász megy, de egyszer talán visszatér

A mai Kormányinfón búcsúdalt adott elő Giró-Szász András. Pedig Rogán is marasztalta, Lázár egy miniszterhelyettesi pozíciót ajánlott, ám ő hajthatatlan. Az Index tudósítása szerint „a leköszönő államtitkár elmondta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felvetett egy elképzelést a további közös munkával kapcsolatban, de ez még nincs olyan stádiumban, hogy nyilatkozzon róla”.

false

 

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Csak nem miniszter lesz belőle is?

Ehhez Lázár János annyit tett hozzá, hogy „az elmúlt öt évben, ha gond volt a kormányzati kommunikációval, akkor András beugrott. Eddig erre kétszer volt szükség, nem zárható ki, hogy harmadjára is szükség lesz rá”.

Ingyen törzskönyv, cégkivonat

Giró-Szász búcsúja után Lázár János arról beszélt, hogy január elsejétől megkezdődik az ingyenokmányok évadja. Az MTI tudósítása szerint „eltörölhetik egyebek mellett az okmánycsere, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásának, továbbá a cégkivonat, az adóigazolás, építésügyi engedélyek, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap kiadásának és a felsőoktatási felvételi eljárásnak a díját, valamint a környezetvédelmi és műszaki matricákkal kapcsolatos költségeket”. Az örömhírt a korrekt tájékoztatás jegyében folytatta Lázár János, mivel elmondta, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal soron kívüli vizsgálatát rendelte el a hazai útépítésekkel kapcsolatban az európai csalás elleni hivatal (OLAF) felvetései nyomán. Mint mondta, az OLAF vizsgálatai alapján kételyek merültek fel, amelyek szinte minden, 2007 és 2013 között munkát végző útépítő vállalkozást, így a Közgép mellett a Swietelskyt és a Strabagot is érintik, egyúttal jelezte: az uniós hivatal eljárásában nincs semmi rendkívüli, a kormány áll a szervezet rendelkezésére.

Andy nagy napja

Ma lépett életbe a szerencsejáték-törvény módosítása, ami szerint online kaszinót is csak az üzemeltethet, akinek állami kaszinókoncessziója van. Ahogy az Index írja, „ez azt jelenti, hogy csak Andy Vajna és Szima Gábor kereshet pénzt az online szerencsejátékokon, az ő cégeiknek van ugyanis ilyen engedélyük. Vajna korábban már öt, Szima pedig két offline kaszinó üzemeltetésére kapott jogot az államtól.”

Csizmadia László nagy napja is közeleg?

Úgy tűnik, hogy a CÖF elnökének pár héttel ezelőtt elejtett beszólása, miszerint „hamarosan lesz európai békemenet”, komolyabbra fordult, amennyiben komolyan lehet venni az ilyet. Csizmadia tegnap a Hír Tv-ben szólt egy olyat, hogy a „terv megvan, folyamatosan figyeljük a nemzetközi helyzetet. Azt hiszem, az nem vitatható, hogy a jelzőtüzek meggyulladtak ezekben az országokban, amiről beszéltünk. És ha eljön annak az ideje, hogy elindítsunk egy európai békemenetet, el is fogjuk indítani. Nagyon közel van ez az idő, hiszen láthatjuk, hogy az Európai Unió vezetői nem tudnak megbirkózni azzal a feladattal, amit az Európai Unió polgárai tűznek ki a számukra.”

false

Vajon mennyien jelentkeznének, ha karácsony előttre szerveznék Bécsbe? Utána meg egy kis puncsozás az adventi vásárban?

Itt voltak, elmentek

Miután Balog Zoltán is, Semjén Zsolt is, Szijjártó Péter is váltig állította, hogy a magyar állam kopt keresztény családok ezreit fogadta be az elmúlt években, majd Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy nem találkozott olyan kopt családokkal, amelyeket Magyarország fogadott volna be, Rétvári Bence oldotta fel e feloldhatatlannak látszó ellentmondást. A Magyar Nemzet idézi a kereszténydemokrata politikust: „Magyarország igenis védelmet nyújtott több ezer kereszténynek 2010 és 2015 között. Többségük azonban a saját hazájában bujkálva várt a kérelmük pozitív elbírálására, és csak ennek birtokában, legális úton léptek be Magyarország és az EU területére”, és „a védett státus megszerzése után Nyugat-Európába költöztek az ott élő családtagjaikhoz, vagy csatlakoztak valamelyik ottani, a magyarországinál jóval népesebb keleti keresztény diaszpórához”.

Most már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy ez miért csak most jutott eszébe?

Idősek világnapja

Ma van az idősek világnapja, az MSZP így köszöntötte az időseket: „A párt kezdeményezi, hogy emeljék 50 ezer forintra a minimálnyugdíj összegét, mert az időseket is legalább a létfenntartáshoz elegendő nyugdíj illeti meg.” De miért nem százezer? Vagy mindjárt kétszáz?

Figyelmébe ajánljuk