Jön a rendeleti kormányzás: Orbán egyedül dönthet az állami pénzekről

  • narancs.hu
  • 2016. március 3.

Hírnarancs

Kubatov beszélt a kopaszokról, a választási bizottság elnöke nem hisz a szemének, Trump kapott egy gyomrost, egekben az ingatlanárak. Hírek.

Árad a szemét

Az örök érvényű amerikai sorozat, Az elnök emberei „Take Out the Trash Day” című epizódjában ismertetik azt a kormányzati technikát, hogy a kellemetlen híreket – a szemetet – ömlesztve kell tálalni a sajtónak, méghozzá pénteken, mert „szombaton senki nem olvas újságot”. Az amerikai tanácsadókkal felszerelt magyar kormány is ezt a gyakorlatot követi már egy ideje, bár most nem vált be a számítás. A napi.hu ugyanis csak ma írt Lázár János bődületes törvényjavaslatáról, ami pénteken került fel a parlament honlapjára.

Itt az új költségvetés, srácok!

Itt az új költségvetés, srácok!

Fotó: MTI

A lényeg: „Ha változatlan formában ’átmegy’ a javaslat, a jövőben a kormány korlátlan mértékben vállalhat kötelezettségeket korlátozás nélkül, hisz ehhez nem kell már sem a nemzetgazdasági miniszter, sem a parlament beleegyezése. Így egyedül a (mindenkori) miniszterelnök kezébe kerül a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése. Ezzel megvalósulna költségvetési ügyekben a rendeleti kormányzás, hisz ezentúl bármilyen költségvetést fogad majd el a parlament, az a kormányt gyakorlatilag nem kötelezi semmire.” A napi.hu azt is felveti, hogy ezzel veszélybe kerülhet Magyarország várva várt hitelintézeti felminősítése is.

Most így vigyáznak a közpénzre

Oldalanként 450 ezer forintos tanulmányokra és kamuprogramokra mehettek el százmilliók több megyénél – derült ki Hadházy Ákos korrupcióinfóján. A nehezen megemészthető részletekről itt írtunk.

Kopaszov Gábor hazajött

Az MTI-nek nyilatkozott a 9 napig elérhetetlen Kubatov Gábor, akinek fradista magánhadseregében a választási irodában akciózó kopaszok közül többen aktívak voltak. A pártigazgatónak van bőr a képén: „A videófelvételek alapján méltatlannak ítélem meg, ami ott lezajlott. Bízom benne, hogy az érintett szervek módosítják az ide vonatkozó jogszabályokat. Parlamenti képviselőként minden olyan törvénymódosítást támogatni fogok, ami ahhoz szükséges, hogy az ehhez hasonló helyzetek elkerülhetőek legyenek a jövőben.”

Nem akadályozták

Közben a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a közrádióban próbálta megmagyarázni, miért hitelesítették Erdősiné kérdéseit, amikor a videókon jól látható, hogy a kopaszok akadályozták Nyakó Istvánt saját kérdése beadásában. A válasz pofonegyszerű: nem is akadályozták. Ezen a 444 által kikért videón is jól látszik, hogy hozzá sem értek!

Közben a herceghalmi képviselő-testület nem szavazta meg, hogy lemondassák Erdősiné férjét, aki továbbra is állítja, hogy a felesége nemes ügyet szolgált.

Republikánusok egymás között

Az előző amerikai elnökválasztás republikánus jelöltje, Mitt Romney durván nekiment a jelöltségre jelenleg legesélyesebb Donald Trumpnak. Csalónak és hazugnak nevezte, és kifejtette, hogy elnökké választása esetén Trump gazdasági recesszióba vezetné az országot, a világ pedig veszélyesebb hellyé válna. A republikánusok között most már sokan igyekeznek valahogy megállítani Trumpot, egyelőre kevés sikerrel.

Ingatlanárak

Tavaly júliusban még átlagosan közel 220 ezer forintért kínáltak itthon egy eladó otthont, idén januárban viszont már 312 ezer forintra nőtt a kínálati négyzetméterár – derült ki az Otthontérkép és az Ingatlantájoló által készített statisztikából. Budapesten különösen nagyot ugrottak az árak, ahogy az a lenti ábrából kiderül. A belvárosi kerületekben – és ebbe a Ferencváros és a Józsefváros is beletartozik – egészen brutális az emelkedés.

false

Figyelmébe ajánljuk