Jönnek a melegek, de Vitézy Dávid megküzd a terrorista Góliáttal

  • narancs.hu
  • 2015. május 28.

Hírnarancs

Orbán értékeli magát, Putyin beleszól a FIFA-botrányba, Szijjártó cáfol, a kormány megint a civilekkel küzdene, terrorellenes harc a gyorsvonaton, és most már biztosan jönnek a melegek.

Orbán holnap értékel

Megint évet értékel Orbán Viktor: most mindjárt ötöt, mert most lesz a 2010-es kormányalakítás jubileuma. Nem csinálunk titkot: miniszterelnökünk mély elégedettséggel gondol majd saját magára és művére – a polgárok jelentős része (alighanem többsége) meg valahogy egészen máshogyan. Mindezt amúgy a Lázár János überminiszter részvételével tartott kormányszóvivői tájékoztatón tudhattuk meg – ugyanitt elhangzott, hogy Lázár kifejezetten szövetségesként tekint Rogán Antalra, Szijjártó Péterre (és ebben a pillanatban sem szakadt le a plafon), továbbá akkor is elégedett embernek kéne lennie, ha Orbán felállítaná székéből.

false

 

FIFA-botrány: Putyin mosakszik

Már hosszú órák óta egyetlen FIFA-vezető sem bukott le, ideje tehát egy kicsit kifújni magunkat. Igaz, szintén legfrissebb hír szerint maga David Cameron brit miniszterelnök is támogatja, hogy végre mondjon le Sepp Blatter, a nemzetközi labdarúgó-szövetség elnöke (e tekintetben csupán beállt a patinás FA, az angol futballszövetség elnökének álláspontja mögé). A brit Munkáspárt azt javasolja, hogy szervezzenek „alternatív világbajnokságot” abban az esetben, ha a FIFA nem pályáztatja újra a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezési jogát (mint ismert, az előbbi tornának Oroszország, az utóbbinak Katar adhat otthont). John Whittingdale kulturális miniszter ugyanakkor úgy fogalmazott, egyelőre „nincs itt az ideje a világbajnokság bojkottjának”. Természetesen a Kreml ura sem maradhatott csendben: „Oroszországnak semmi köze a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tisztségviselőit érintő korrupciós botrányhoz, és az amerikai hatóságok kérésére indított nyomozás Joseph Blatter, a szövetség elnökének újraválasztását hivatott aláásni” – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön.

Putyin és Orbán ezer arca


 

 

E kéretlen segítség dacára is parázhat a FIFA nagy hatalmú főnöke, ugyanis lázonganak a szponzorok: a Visa nyílt levet intézett a nemzetközi szövetséghez, amelyben arra kérte a vezetőket, hogy minél gyorsabban tisztítsák meg a korrupciótól a szervezetet, és azonnali etikai lépéseket szorgalmazott, ellenkező esetben a Visa kihátrál a FIFA mögül. Az elmúlt órákban a Visán kívül több vezető szponzor (Coca-Cola, McDonald’s) is aggodalmát fejezte ki a korrupciós botrányt illetően.

Szijjártó majdnem focizott egyet

Itthon bezzeg semmi baj a futballal, meg úgy általában a sporttal, sőt minden a legnagyobb rendben van! Vasárnap még egy forduló következik az idei emlékezetes bajnokságból, majd némi pihenő után maradék labdarúgó-élcsapataink megkezdhetik a felkészülést a nemzetközi kupákra (reméljük, a selejtező –1. körében még nem jelentenek gondot a máltai, farői és gibraltári ellenfelek), no meg a nyáron induló 12 vagy hány csapatos bajnokságra. S ahol nagy a szükség, ott közel a segítség: tegnap méltatlanul elsikkadt az a rémhír, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghatározó szerepet vállalna a patinás Bp. Honvéd sportklub működtetésében. Maga a miniszter postafordultával cáfolta a sportlap értesülését, s ez nem is csodálható: a helyében mi magunk is csak félve lépnénk, mondjuk, Farkas Mihály örökébe.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Korrupció

Szinte titokban, hogy ne is vegyék észre, kormányunk elkészítette, majd elfogadta a Nemzeti Korrupcióellenes Programot és az azzal összefüggő intézkedések 2015–2016-ra vonatkozó tervét – derül ki a Magyar Közlönyben szerdán megjelent határozatból. A szokásos bikkfanyelven írt szöveg hemzseg az önkéntelenül humoros részektől, például meg kell vizsgálni, hogy a tisztességes gazdasági verseny és a biztonságos üzleti környezet megerősítéséért milyen intézkedésekkel biztosítható a Magyarországon működő gazdasági társaságok tulajdoni viszonyainak teljes átláthatósága. Kevésbé örömteli, hogy a sok képmutató baromság között ott virít, hogy a kormány a civil szervezetek átlátható működéséért vizsgálandónak tartja a működésüket meghatározó jogszabályi rendelkezések érvényesülését, valamint a vagyonnyilatkozat megtételére kötelezhető személyi kör szélesítésének lehetőségeit, magyarul jó esély van arra, hogy az egészet a civil szervezetek putyini logika szerint vett cseszegetésére fogják felhasználni.

Visszaeső beruházások

Nyilvánosságot láttak a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves statisztikái, amelyekből kiderül, hogy a tavalyi első negyedévhez képest 4,5 százalékkal estek vissza a beruházások (tudják, ezek szokták megalapozni, hogy esetleg a jövőben is legyen valami növekedés). Az ok egyszerű: kevesebb pénz jön az EU-ból, mint tavaly, a választási évben. Tavaly éves átlagban is jó nagy ugrás volt a mutatóban, ebből azért sejthető volt, hogy visszafelé is kileng az inga. A feldolgozóipari beruházások, amelyeknek tán a legnagyobb súlya van, éppen csak stagnáltak, minden más azonban visszaesett. Például a szállítás, raktározás beruházási volumene 8,3 százalékkal csökkent, mert visszaestek a vasút- és autópálya-építések, de kevesebb az oktatásba és az egészségügybe jutó forrás is – előbbiben 26 százalékkal, utóbbi területen 29 százalékkal esett vissza a mutató.

ISIS

A nap (egyik) abszurd híre szerint nevet változtathat a Budapest és Szombathely között közlekedő Isis Intercity. Az ok pont a neve, amit a szombathelyi (régebben ugye Savaria) római kori Ízisz-szentélyről kapott: tudniillik túlságosan hasonlít a Közel-Keleten interaktív Mad Max 5-öt játszó véreskezűek megjelölésére használt egyik emblematikus betűszóra (ISIS). A névcserét, ha minden igaz (legalábbis az Index cikkében is idézett Fb-bejegyzés ezt tanúsítja), maga a fékezhetetlen agyvelejű miniszteri biztos, Vitézy Dávid javasolta. A cikk szerint a MÁV Zrt.-nél már erősen gondolkodnak a dolgon! A magunk részéről a Tenkes és a Tettye IC-k nevét is gyanúsnak találjuk, de nem akarunk tippeket adni.

false

 

Kellemesen meleg hétvége

Egy örömteli hír a végére: már holnap, azaz péntektől melegszik az idő – ez derül ki legfrissebb e hétre, pláne hétvégére szóló prognózisunkból. Szombaton már egyenesen szinte kora nyári időnk lesz. És vasárnap sem fogunk fázni, legfeljebb egy-két zivatar teszi majd izgalmasabbá a napot. A jövő hét elején pedig az évszakhoz illő, kora nyári meleg lesz, mindenki legnagyobb örömére.

Figyelmébe ajánljuk