Bokros 17 pontos csomaggal készül, Tarlós birkózik

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 30.

Hírnarancs

Bokros-adók, Tarlós-birkózások, Garaczi-optikák, náci konferenciák. Ángyánt bántják, Orbánt imádják. És egy csípős mindenekfelett. Red hot hírek kedden.
false

Ezeket az adókat vezetné be Bokros Lajos, írja az atv.hu. Bokros Lajos 17 pontban foglalta össze, hogy szerinte mit kellene másként csinálni a fővárosban. A többi között ösztönözné a lakhatást, és különadóval büntetné az üresen álló lakások tulajdonosait – kivéve, ha éppen eladás miatt üres az ingatlan. Lenne dugódíj, és párhuzamosan fejlődő tömegközlekedést ígér Bokros Lajos. A sikertelen európai uniós választás után ő volt az első, aki ismertette főpolgármester-jelölti programját a jelöltek közül. Akkor a tömegközlekedés és a szolgáltatások színvonalának növeléséről beszélt. És még valamiről: az eltökéltségéről. „Semmilyen körülmények között nem fogok visszalépni, mert ez a politikai és erkölcsi  kötelességem azokkal szemben, akik a Modern Magyarországért Mozgalom színeiben indulni fognak a választásokon” – jelentette ki.

Tarlós az uniós forrásokért birkózik, írja az Index. Bizonyos fokú küzdelem folyik a főváros részéről a 2014–2020 közötti uniós forrásokért, ezekért a pénzekért meg kell küzdeni, mondta Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján. Seszták Miklós fejlesztési miniszter ehhez annyit tett hozzá, hogy a kötött pályás közlekedési beruházásokra jelentős uniós pénz várható, de még nem tudni, pontosan mennyi, és hogy osztják szét.

false

Mi szeretjük a magánmecenatúrát nagyon, úgyhogy örömmel tudatjuk, hogy átadták a Focus Medical novellapályázatának díjait. A Lézeres Látásjavító Központ nettó 600 000 forint összdíjazású tematikus novellapályázatára (a két megadott szlogen: „Szemesnek áll a világ!”, illetve „Éleslátás – éles látás”) 86 novellát küldtek be már publikáló szerzők, köztük számos ismert, népszerű, sokkötetes alkotó. A pályaműveket háromtagú szakmai zsűri, Keresztury Tibor, a médiapartner Litera.hu főszer­kesztője, Szilasi László író, irodalom­történész és Mesés Péter filozófus, műfordító, az Ex Symposion szerkesztője bírálta el. A fődíjat és a vele járó nettó háromszázezret Garaczi László Optika című novellája nyerte el. Második lett Potozky László, harmadik Bartók Imre.

false

 

Fotó: Simonyi Balázs

Hiába a miniszterelnöki tiltás, lesz Magyarországon náci konferencia (VS.hu). A National Policy Institute elnöke szerint a magyar kormány törvényt sért azzal, hogy korlátozza a szólásszabadságot, és betiltja a szervezet európai konferenciáját. Richard Spencer a National Policy Institute honlapján kiadott közleménye szerint „a konferencia nem marad el, találkozunk Budapesten október 3–5. között”. A szervezet elnöke szerint Orbán Viktor fél tőlük, de azzal, hogy betiltotta a rendezvényüket, csak kicsit megnehezítette a dolgukat, de nem tántorította el őket.

Huszonnégy év után megszünteti a Szent István Egyetem (SZIE) a Fideszből kilépett Ángyán József által alapított Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetet. A külföldön is ismert és elismert intézet a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyetemi képzési programjának hazai kidolgozója, illetve a fenntarthatóság, a mezőgazdasági alkalmazkodóképesség egyik legfontosabb hazai szellemi műhelye volt. Előterjesztésében a dékán az egyetem átszervezésére, a „koherensebb, szakmailag egységesebb, összefüggő szervezeti egységek” létrehozásának szükségességével magyarázta a lépést. Ángyán szerint az intézet bezárása nem a dékán magánakciója, a döntés mögött politikai okok állhatnak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

„Szeretjük Orbán Viktort, vele élünk, vele halunk”. Orbán Viktor a felújított városközpontot adta át hétfő délután Bicskén. Videoriport az atv.hu-tól.

Sriracha mindenekfölött. Amerikában a generikus gyógyszerek piaca növekszik a leggyorsabb ütemben, a második helyen a napelemgyártás, a harmadikon pedig a tandíjas egyetemek állnak. Ennél sokkal meghökkentőbb azonban, hogy a nyolcadik helyet a csípős szószok gyártása foglalja el, amely az elmúlt évtizedben évi 9,3 százalékos átlagos bővülést produkált. A csípős ételízesítők iránti keresletet elsősorban az hajtja, hogy az Egyesült Államoknak (Kanadával és Japánnal egyetemben) egyre több olyan etnikumhoz tartozó lakója van, amelynek tagjai kedvelik az erősen ízesített, csípős, fűszeres ételeket, illetve az ilyen kínálatot tartó éttermek népszerűsége is meredeken emelkedik.

Az egyik legfelkapottabb szószt a Huy Fong Foods nevű cég gyártja, amely tavaly 20 millió üveggel adott el a termékeiből, és körülbelül 60 millió dolláros – csaknem 15 milliárd forintos – bevételre tett szert. Ám ennél jóval többet is kereshetett volna, ha a tulajdonos-ügyvezető foglalkozna az üzlettel. Neki azonban esze ágában sincs ezt tenni. (hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk