Késett a Székely – Kövér László elhúzott melegebb éghajlatra

  • narancs.hu
  • 2015. május 25.

Hírnarancs

Harminc év után végre komoly díjat kapott egy magyar film Cannes-ban, de az Eurovíziónak nem jött be a csepeli munkáslány. Műszaki okok vagy Tőkés László miatt késett a Székely gyors.

Novák Előd következetes

A hét elejétől drukkoltunk Nemes Jeles László filmjének (interjúnkat itt olvashatják), az igazság pillanata tegnap jött el. A Saul fia (kritikánk itt olvasható) a zsűri nagydíját (meg a filmkritikusok Fipresci-díját, a Francois Chalais-díjat, valamint Zányi Tamás hangmérnök a filmek technikai megvalósításáért járó Vulcan-díjat) hozta el, Andy Vajna pedig tényleg szerényen nyilatkozott még a díjkiosztó előtt, és szerencsére Vajnáné sem tette hozzá a magáét. Ha csak ez a szelfi nem számít annak.

false

 

Viszont a 444.hu előhalászta Novák Előd 2013-as közleményét, amiben ezt írja: „A Jobbik kormányra kerülése esetén véget vet a holokausztiparnak a filmgyártás terén is, és nem hagyja következmények nélkül a jelenlegi kulturális kormányzatnak, különösen Andy Vajnának a kudarcát, mely a számokban is megmutatkozik: 2012-re négy, 2013-ra nyolc magyar filmet ígértek a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, de még egyet sem mutattak be. Elfogadhatatlan, hogy miután a Sorstalanság 920 millió forint közpénzt kapott, most a Saul fia című újabb holokausztfilmre (Nemes Jeles László első játékfilmjére) 205 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága Andy Vajna vezetésével…”

Most gyorsan megnéztük, mit ír a Novák Elődhöz közel fekvő kuruc.info a cannes-i sikerről. Hát ezt: „Bevándorlók nyomták le a holokamut – a Saul fia »csak« a zsűri nagydíját kapta Cannes-ban.”

Crying in the Csepel

Azt már megszokhattuk, hogy a köztévé úgy tekint az Eurovíziós Dalfesztivál hazai indulójára (a mi fiúnk, a mi leányunk), mint leendő világsztárra, aztán jön a pofára esés, az egyébként jobb (vagy rosszabb) sorsra érdemes énekest pedig még Gundel Takács Gábor sem tudja megmenteni attól, hogy szerencsétlen lúzerként tekintsen rá fél ország. A ripost.hu nevű új bulvárportál ezzel súlyosbította Boggie helyzetét: „Arisztokratikus, légies kinézete, magas intelligenciája miatt akár budai úrilánynak is nézhetné az ember. Boggie azonban mindig tudatosítja: Csepelről származik. Boggie története a legszebb példa arra, hogy kellő elszántsággal esélytelennek tűnő helyzetből is eljuthatunk a célig. Boggie mindig hangsúlyozza, hogy Csepelről, egyszerű munkáscsaládból származik…” Boggie-nak végül a 26-ból a 20. helyet sikerült elcsípnie.

false

 

A Fidesz és a galád hitelminősítő, aki megjavult

„A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól – fejtette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken a Magyar Televízió Az Este című műsorában azzal összefüggésben, hogy a Fitch Ratings negatívra rontotta Magyarország adóskockázati besorolását.” A Fidesz honlapjának három évvel ezelőtti bejegyzését idéztük. Aztán itt ezt a mostanit: „A kormánynak az adósságráta csökkentésére és a gazdaság fenntartható növekedési pályán tartására irányuló erőfeszítései beérni látszanak a Fitch szerint, és így Magyarország még közelebb került a befektetésre ajánlott kategória eléréséhez.”

Na, mi van fiúk, most akkor számít vagy nem számít a Fitch értékelése?

 

A vonat nem vár? De vár!

Ha pünkösd, akkor Csíksomlyó, búcsú, szabadtéri mise, idén már Kongóból is jöttek zarándokok, és az MTI tudósítása szerint „Áder János megjegyezte, hogy számára ez a »legek« pünkösdje volt. Most volt a legmelegebb, most voltak becslése szerint a legtöbben és a három alkalom közül ez volt »a leggöröngyösebb út«, amelyen felmászott a mise helyszínéül szolgáló hegynyeregbe”. Ám történhetett bármi, olyan érzésünk van, hogy az idei show-t ellopta a vonat. Méghozzá Nagyváradon. Olvassák csak el, mit ír erről a Külhoni Magyar Sajtószolgálat! „Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsúra három zarándokvonat indult el Magyarországról. A Boldogasszony nevű a budapesti Nyugati pályaudvarról gördült ki több száz utassal, a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult, hozzája csatlakozott a fővárosi Keleti pályaudvaron a Székely Gyors. A két összekapcsolt vonat egy tizenhat kocsiból álló, csaknem fél kilométer hosszú szerelvényként szeli át Erdélyt” ­írják, de ez semmi ahhoz képest, ami Nagyváradon történt: „Lobogtak a nemzeti, történelmi és közösségi zászlók, jelképek, hazafias és egyházi énekek csendültek fel, bepárásodtak a szemek. A váradiak élén Tőkés László előző királyhágómelléki püspök, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte az érkezőket”, akik húsz perc leállással számoltak, ám a „műszaki okokból végül egyórássá változott nagyváradi vonatállás azzal ért véget, hogy a csíksomlyói zarándokok átvették a Partium nemrég elfogadott lobogóját, hogy az autonómiaküzdelem új jelképeként elvigyék a Székelyföldre”. Biztos, hogy műszakiak voltak azok az okok? Nem lehet, hogy Tőkés László úgy belelendült, hogy egyszerűen nem bírta abbahagyni?

false

 

Fotó: MTI

Don’t cry for me Argentina

Míg százezrek zarándokoltak Csíksomlyóra, Kövér László helyre kis dél-amerikai turnén vett részt, és leginkább a bevándorlókat emlegette. A magyar bevándorlókat. Pénteken Chilében köszönte meg – idézzük az MTI-t –, hogy befogadták a különböző időszakokban menekültként oda érkező magyarokat, hétfőn viszont már Buenos Airesben tartott beszédet, ahol egyebek mellett ezt mondta: „A régi kivándorlókhoz, főleg a második világháború után, különösen Buenos Aires térségébe érkezett számos magyar. Azóta sok idő telt el, de világ csodájára ma is él az argentínai magyarságnak számos egyesülete és négy bejegyzett egyházi közössége, van saját újsága és van ifjúsági mozgalma.” És akkor most egy pillanatra képzeljük el, hogy Angela Merkel elmegy Buenos Airesbe és ugyanazt mondja, mint a magyar házelnök. El tudják képzelni? Pedig azzal az erővel, ahogy Kövér, ő is mondhatta volna.

Figyelmébe ajánljuk